U Pazinu predstavljen projekt digitalizacije svih povijesnih časopisa Istre

0
S predstavljanja projekta digitalizacijaVjesnika historijskih arhiva u Rijeci i Pazinu
S predstavljanja projekta digitalizacijaVjesnika historijskih arhiva u Rijeci i Pazinu

U Državnom arhivu u Pazinu 2. prosinca predstavljen je projekt digitalizacije Vjesnika historijskih arhiva u Rijeci i Pazinu (VHARIP). Proveden je u sklopu projekta Istarskog povijesnog društva s nazivom „Digitalizacija historiografske literature“, osmišljenog s ciljem sustavne digitalizacije svih povijesnih časopisa koji izlaze na području Istre (uključujući i slovenski dio), kako bi se pomoću digitalnih preslika poboljšala dostupnost građi i zaštitili izvornici, što će časopise učiniti lakše dostupnim svima koji su spojeni na internet. Njime se želi i potaknuti stvaranje novog digitalnog sadržaja, poboljšati njegovu vidljivost te promicati sustavan i ujednačen pristup digitalizaciji građe te treba napomenuti da je ovo prvi takav projekt ne samo u Istri već i u čitavoj regiji.

O Vjesniku historijskih arhiva u Rijeci i Pazinu

Vjesnik historijskih arhiva u Rijeci i Pazinu (VHARIP) je znanstveni časopis koji su zajednički izdavali Državni arhivi u Rijeci i Pazinu od 1964.-1989., iako je edicija počela izlaziti još 1953. godine kao Vjesnik Državnog arhiva u Rijeci.

U njemu su se objavljivali radovi o najširoj problematici povijesti Istre, Rijeke, Kvarnera i Gorskog Kotara s gledišta različitih društvenih i humanističkih disciplina temeljenih na istraživanjima izvornog gradiva pohranjenog u Državnim arhivima u Rijeci i Pazinu ili u tuzemnim odnosno inozemnim arhivima koji posjeduju gradivo koje se odnosi na spomenuta područja. Osim takvih članaka VHARIP je objavljivao i druge priloge od znanstvenog i stručnog interesa: transkripcije i transliteracije manjih cjelina izvornog gradiva, stručne radove s polja arhivistike, izvješća i bilješke o djelatnosti Državnih arhiva u Rijeci i Pazinu, recenzije, prikaze knjiga i periodike, osvrte, obavijesti i slično.
Časopis je izlazio do 1989. godine, gotovo redovito jedan put godišnje, nakon čega se gasi, a počinju izlaziti zasebno Vjesnik državnog arhiva u Rijeci i Vjesnik istarskog arhiva u Pazinu – koji izlaze i danas.

Digitalizacija VHARIP

Digitalizacija Vjesnika historijskih arhiva u Rijeci i Pazinu (VHARIP) je provedena u suradnji Državnih arhiva u Rijeci i Pazinu te Istarskog povijesnog društva. Nakon ishođenja dozvole od dvaju arhiva, s kojima je potpisan i ugovor, Istarsko povijesno društvo je realiziralo projekt.

Na digitalizirani VHARIP se može ući preko mrežnih stranica Istarskog povijesnog društva (http://ipd-ssi.hr/?page_id=10810)(digitalizirani VHARIP na stranicama Istarskog povijesnog društva prilagodio i oblikovao Aldo Šuran, prof.) te s portala znanstvenih časopisa Republike Hrvatske – Hrčak (http://hrcak.srce.hr/vharip) (na Hrčak je materijale postavio Alen Drandić, diplomirani povjesničar), tako da se ovom časopisu u digitaliziranom obliku od sada može pristupiti s dva različita mjesta na akademskom web prostoru, iako je u najavi da će i dva državna arhiva u  narednom periodu prilagoditi vlastite mrežne stranice i postaviti digitalizirani časopis na svoje mjesto.

Nakon što se izabere željeni svezak, otvara se virtualni sadržaj iz kojega se ulazi u svaki zasebni članak formiran u PDF formatu. Radovi se tako mogu čitati, printati, skidati na računalo, odnosno služiti svakom pojedincu koji je spojen na internet.

Daljnji ciljevi projekta

Pretprošle je godine Istarsko povijesno društvo u suradnji s Državnim arhivom u Pazinu realiziralo projekt digitalizacije Vjesnika istarskog arhiva. Ove, 2015. je realiziran i VHARIP. Daljnji cilj projekta je, kako je napomenuto, sustavna digitalizacija svih povijesnih časopisa koji izlaze na području Istre (uključujući i slovenski dio). Voditelj projekta je Ivan Žagar.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa