Ovrhom naplatile plaću, država ih nakon 6 godina ganja zbog doprinosa

0
Sjedište Porezne uprave u Labinu
Sjedište Porezne uprave u Labinu

Na početku, sve je zvučalo kao jedna od rijetkih priča o pravdi koja je spora, ali dostižna. Nedavno su u našu redakciju došle radnice nekadašnje tekstilne tvrtke Eccomm iz Labina te nam ispričale kako su davne 2008. tužile poslodavca radi isplate četiri posljednjih plaća i otpremnina.

U roku od godine dana prodana je zgrada koju je tvrtka posjedovala u Slatini a radnicima je 2009. isplaćen traženi iznos. I tu bi sretnoj priči bio kraj da punih šest godina kasnije, bez ikakve prethodne obavijesti, na adrese radnica ne stiže rješenje Porezne uprave, ispostave Pazin, prema kojem su dužne „u roku od 15 dana od primitka rješenja“ platiti doprinose!

Oni su, primjerice, za jednu od šest radnica s kojima smo razgovarali, iznosili oko 3.300 kuna, uz ukupan iznos bruto plaća od 16.400 kuna. Priča s happy endom polako se počela pretvarati u tipično hrvatski horor.         

Pola milijuna kuna na račun odvjetnika

Naime, prema dokumentima čije kopije posjedujemo, radnice je zastupao labinski odvjetnik Predrag Jovanović, na čiji je račun, kako proizlazi iz dokumenata, sjeo iznos od oko 500 tisuća kuna za plaće 45 radnica. U kolovozu 2009. Jovanović piše labinskoj Poreznoj upravi te traži upute o naplati doprinosa za naplaćene bruto plaće od lipnja do rujna 2008. godine i to za radnice s popisa u prilogu dopisa. Popis se sastoji od 45 imena s bruto i neto iznosima plaća te iznosom doprinosa za svaku pojedinu radnicu.

Kako su nam ispričale radnice koje su bile u našoj redakciji – Sabina Kujraković, Mevlida Dorić, Biserka Labavić, Saima Begović, Anđelina Rajković i Gabrijela Tanić Mešić - njima su doista sjeli u lipu točni neto iznosi. Nije im jasno, ukoliko je naplaćen bruto iznos, zbog čega nije proslijeđen mirovinskom fondu, odnosno zašto porezna ne "ganja" onog tko je naplatio novac, tj. odvjetnika.

Većina radnica podnijela je žalbe na rješenje o naplati doprinosa, no mnoge od njih, u strahu od ovrhe, svejedno su platile doprinose budući da "žalba ne odgađa izvršenje".

Marina Cvitić, dugogodišnja voditeljica labinskog Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, kaže da je 2008. u sindikatu Eccomma odlučeno "da se ne radi razlika među radnicima" te da se isplate vrše svima podjednako, a ne u cijelosti svakom radniku, onako kako su se riješavale pojedinačne tužbe. S takvim načinom podjele novca složile su se sve radnice, pa je tako i učinjeno, kazala nam je Cvitić, dodavši da "nije sigurno je li do dan danas naplaćeno sve što je moralo biti naplaćeno".

Jovanović: Radnik nikad nije obveznik plaćanja doprinosa

To nam je potvrdio i odvjetnik Jovanović. "Ne sjećam se svih detalja jer je prošlo skoro sedam godina od tog slučaja, ali znam da je ovrha provedena po zakonu. Ako je porezna mislila da sam ja zadržao novac, ne znam zašto ga nisu od mene potraživali. Kao prvo, rješenja koja porezna šalje radnicima su nemoguća. Radnik nikad nije obveznik plaćanja doprinosa, a i jasno je da su ta potraživanja išla u zastaru. Osim toga, onih 45 imena iz popisa nisu jedini radnici, naplata se vršila u nekoliko navrata i Trgovački sud u Rijeci dan danas prodaje neku imovinu tvrtke. Oko dvadeset osoba još se uvijek pokušava naplatiti. Porezna se može tamo uključiti sa svojim potraživanjima", kazao je Jovanović. Dodaje i da je obavijestio Poreznu upravu o tome da se isplate vrše svim radnicima razmjerno, no da nisu reagirali.

Međutim, iz rješenja Porezne uprave iz listopada 2015., dostavljenog radnicama, ispada da je ipak bilo neke komunikacije između odvjetnika i Porezne uprave. Potonja je, bar tako stoji u rješenju, stalno dostavljala neke dokumente (ne navodi se kome, vjerojatno odvjetniku), te se time prekidala zastara, da bi konačno kolovoza 2015. "rješenje o utvrđenoj obvezi doprinosa dostavljeno obveznici doprinosa".

"Ono što nas najviše smeta", kažu radnice, "jest da nisu obavještavali nas, nego odvjetnika, a sad nama šalju nalog da platimo". "Kad smo u labinskoj Poreznoj upravi pitali možemo li na rate platiti, rekli su da o tome odlučuje Rijeka", pričaju nam. Naime, kako kaže jedna od radnica, a što su nam potvrdili i iz drugih izvora, od srpnja ove godine došlo je do reorganizacije rada u Poreznoj upravi, pa se tako ovrhe vode u Rijeci, a unutar same Porezne uprave stalno se vrše pritisci da se poboljša naplata.

Na naše pitanje je li odvjetnik bio opunomoćen samo za postupak pred sudom ili i onaj pred Poreznom upravom, jedna nam je od radnica kazala da taj dio ni njoj nije jasan, ali da sad svi peru ruke, a da ona mora plaćati doprinose. Na koncu, čini se da je i ova priča potvrda da na kraju uvijek strada najslabiji, u ovom slučaju radnik. (Kristian Stepčić Reisman)  

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa