Promovirana knjiga Vladimira Gagliardija Ozad Arene

0
Valter Milovan, Vladimiro Gagliardi i Dorina Tikvicki
Valter Milovan, Vladimiro Gagliardi i Dorina Tikvicki

U Multimedijalnom centru Općine Medulin - 3mc održana je 25. studenoga promocija nove knjige autora Vladimira Gagliardija pod naslovom "Ozad Arene / Drio la Rena". U prepunom 3mc-u prisutne je uvodno pozdravio zajmenik načelnika Općine Medulin Damir Demarin, rekavši kako bi i sam volio imati barem dio kreativnosti kojom nas kroz svoje svestrane radove časti fotograf, pjesnik i pisac Vladimiro Gagliardi.

Potom su Danijel i Emili Radolović iz DKUS-a Mendula izveli kratki kulturno-umjetnički program. Danijel se okupljenima predstavio svirkom na mihu i roženicama, uz kanat njegove sestre Emili koja je otpjevala  „Znaš ti mila“.

Promociju je u vrlo ugodnom i prisnom ozračju vodila Dorina Tikvicki, pročitavši jednu od ukupno šesnaest priča sabranih u novoj Gagliardijevoj knjizi. Kako je "Ozad Arene / Drio la Rena" zamišljena i napisana dvojezično, odnosno sastoji se od hrvatskog izdanja na čakavskom te talijanskog napisanog na istrovenetskom, voditeljica je pročitala priču iz čakavske verzije, a autor potom iz talijanske – istrovenetske, dok je profesor Valter Milovan, ujedno i urednik knjige, uveo mnogobrojnu publiku u Gagliardijeve priče dotičući se upravo te domaće govorne dimenzije, koju autor njeguje i kroz sva svoja pisana djela promovira.

Posebnost nove knjige, istaknuo je urednik, jest u autorovom nastojanju da prezentira i sačuva sve one strane riječi koje su se u domaćem govoru udomaćile kroz vrijeme i koje su doprinijele da istarska besida postane svojevrstan „miš-maš“. Turcizmi, germanizmi, ali i riječi iz finskog, španjolskog, francuskog jezika, uz naravno talijanske riječi, čine kompleksnost našeg govornog izričaja, istarskog idioma kakvog Gagliardi kroz knjigu "Ozad Arene / Drio la Rena" želi sačuvati za mlade i buduće naraštaje, koji uz „lajkanje i klikanje na društvenim mrežama u internetskoj digitalnoj stvarnosti“ teško da će moći imati prilike čuti upravo taj istarski „miš-maš“.

Okupljeni gosti i mještani s područja općine Medulin, ali i mnogobrojni Puležani, autorovi prijatelji i poznanici iz djetinjstva i mladosti koje je proživio na Kaštanjeru i ozad Arene, cijenjeni ugledni gosti poput akademika Gorana Filipija i prof.dr.sc. Klare Buršić Matijašić, dekanice Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, uveličali su večer posvećenu pisanoj riječi.

Po završetku službenog dijela promocije okupljeni su uz prigodnu zakusku nastavili ugodno zajedničko druženje.

Knjiga je tiskana u vlastitom izdanju u 800 primjeraka, od čega 600 na hrvatskom te 200 na talijanskom jeziku, uz financijsku potporu Općine Medulin.(Foto: Mario Rosanda)

Nastup Emili i Danijela Radolovića
Nastup Emili i Danijela Radolovića

loading...

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

VANJSKI RADNIK/VANJSKA RADNICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SLAGAČ/SLAGAČICA ROBE

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

PEKAR/PEKARICA PIZZE

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

ODGOJITELJ/ODGOJITELJICA ZA RAD S DJECOM

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA