Carel pokrenuo proizvodnju u bivšoj Benettonovoj hali u Labinu

0
Nekada Benetton, od sada Carel
Nekada Benetton, od sada Carel

Carel iz Padove, tvrtka za proizvodnju elektroničkih sklopova za rashladne uređaje, koja je u rujnu kupila Benettonovu halu u Poduzetničkoj zoni Vinež u Labinu, ovih je dana pokrenula probnu proizvodnju. Informacija je dana na konferenciji za novinare koju su 18. studenoga u Gradu Labinu održali gradonačelnik Tulio Demetlika i vlasnici tvrtke Luigi Rossi Luciani i Luigi Nalini sa suradnicima: generalnim direktorom Franceskom Nalinijem, direktorom tvornice na Vinežu Albertom Farolom, direktorom financija Giuseppeom Viscovijem i direktorom investicija Lucom Buijom.

U Vinežu trenutačno radi 13 radnika koji su završili dvomjesečnu edukaciju u Carelovoj središnjoj tvornici u Padovi. Za sada je riječ o montaži dijelova koji pristižu iz Italije, ali do kraja godine u planu je preseljenje proizvodne linije i obuka druge ture radnika. Pored svoje temeljne proizvodnje Carel u Vinežu namjerava pokrenuti proizvodnju javne rasvjete s LED diodama.

Očekuje se da će do kraja 2017. godine biti otvoreno 170 radnih mjesta. Također, za prosinac se planira prodaja dijela zemljišta kooperantskoj tvrtci Bibetech, koja će na njemu podići pogon za proizvodnju prešane plastike i zaposliti 30-ak radnika. Međutim, Bibetech će proizvodnju pokrenuti već u siječnju 2016. godine u Carelovoj hali.

Giuseppe Viscovi, Alberto Farola, Luigi Nalini, Luigi Rossi Luciani, Tulio Demetlika, Luca Buia i Francesco Nalini
Giuseppe Viscovi, Alberto Farola, Luigi Nalini, Luigi Rossi Luciani, Tulio Demetlika, Luca Buia i Francesco Nalini

„S velikim zadovoljstvom mogu reći da je, nakon što je Benetton svoja postrojenja preselio u Osijek, tvrtka Carel 25. rujna preuzela tvorničku halu, preuredila je i dobivši sve potrebne  dozvole pokrenula probnu proizvodnju te sam tako jutros imao čast posjetiti pogon u kojemu prvi djelatnici počinju raditi“, kazao je gradonačelnik.

„Uspjeli smo ostvariti sve ono što smo zacrtali u vezi s pokretanjem proizvodnje. Za sada montiramo tri do četiri proizvoda, ali do kraja godine imat ćemo u Vinežu kompletnu proizvodnju. Do kraja 2017. godine investirat ćemo pet milijuna eura u nove proizvodne linije. Svjedoci ste brzine kojom smo pokrenuli proizvodnju, što svjedoči o našoj uhodanosti i zato sam uvjeren da ćemo svoje planove realizirati“, kazao je Rossi Luciani.    

Dodao je da žele surađivati s labinskom srednjom školom i nekim od okolnih fakulteta ulaganjem u izobrazbu njima potrebnih kadrova. 

Carel ima tri tvornice u Italiji i tri u inozemstvu: Kini, SAD-u i Brazilu te sada četvrtu u Hrvatskoj i zapošljava ukupno 1.100 radnika. U Italiji prodaju 20 posto proizvoda, a ostalo izvoze. Godišnji rast prodaje iznosi im 14 posto. Lani su uprihodili 140 milijuna eura, a do kraja ove godine očekuju 200 milijuna eura. (Tekst i foto: Robi Selan)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa