Uspješno okončan projekt Parenzana MAGIC

0
Na konferencijii za novinare o projektu Parenzana Magic
Na konferencijii za novinare o projektu Parenzana Magic

Predstavnici jedinica lokalne samouprave iz Hrvatske i Slovenije koje sudjelu u prekograničnoj suradnji Parencana III pod nazivom Parenzana Magic održali su 10. studenoga konferenciju za novinare na kojoj su svečano obilježili uspješan završetak ovog projekta. Konferencia je održana u sjedištu istarske županije u Puli pod vodstvom istarskog župana Valtera Flega budući da je Istarska županija vodeći partner u projektu.  

Flego je uvodno objasnio značaj uskotračne pruge Parenzane u gospodarskom i socijalnom segmentu vremena kada je prometovala (od 1902.-1935. godine) i povezivala 33 istarska mjesta na putu dugačkom 123 kilometra. Kako je župan rekao, od posljednjeg prolaska vlaka po toj pruzi prošlo je točno 80 godina, ali njezina uloga spajanja triju država i njihovih naroda nije zaboravljena i danas je to jedna od najuspješnijih staza u ovom dijelu Europe.

„Provedbom Parenzane I, II i III, stvorili smo jedinstveni turistički proizvod koji obogaćuje ponudu Istre i nudi posve novo iskustvo za ljubitelje prirode i sportsko-rekreacijskih aktivnosti čime smo postali konkurentniji i poželjniji kao turistička destinacija unutar i van glavne turističke sezone“, naglasio je Flego.

„Kroz takvu valorizaciju naše povijesno-kulturne baštine i stavljanje iste u funkciju turističkog potencijala, doprinosimo ravnomjernom razvoju čitave Istre“, dodao je župan Flego  izrazivši posebno zadovoljstvo što je revitalizacija Parenzane omogućila jači razvoj biciklističkog, kulturnog, gastronomskog, etno, eko i ruralnog turizma. Također, zahvalio se svim partnerima i onima koji su sudjelovali u ovom važnom projektu vrijednom 510 tisuća eura, te najavio daljnje aktivnosti u cilju promocije i održivosti trase.

Zadovoljstvo projektom izrazio je i podžupan Gradske općine Kopar Peter Bolčič rekavši da je Parenzana zasigurno dala dodanu vrijednost Istri kao destinaciji te kako je, nakon svih uloženih napora, uvjeren u njezinu prepoznatljivost u našem širem okruženju.

Parenzana
Parenzana

Govoreći o daljnjim aktivnostima na Parenzani, pročelnica Upravnog odjela za turizam Istarske županije Nada Prodan Mraković istaknula je potrebu buduće revitalizacije i održivosti trase na obje strane i nakon završetka projekta. Prema njezinim riječima, Upravni odjel za turizam dobio je 300 tisuća kuna kuna iz Ministarstva turizma za potrebe izrade tehničkog snimka kako bi se utvrdilo stanje statike mostova i tunela na Parenzani. Također, potrebno je steći pravo služnosti cijelom trasom da bi se stekli preduvjeti za daljnje kandidiranje projekta na EU fondove.

Podsjetimo, zbog odličnih rezultata u prethodna dva projekta i značaja Parenzane kao žile kucavice aktivnog turizma u sjeverozapadnoj Istri, nekadašnja željeznica ponovo je kandidirana na Operativni program IPA Slovenija-Hrvatska 2007.-2013. pod nazivom Parenzana Magic. Provođenje projekta započelo je u siječnju 2014. godine, a završilo u listopadu 2015. ove godine. 

Aktivnosti projekta

- najveća investicija je prenamjena stare škole u Tribanu u odmaralište i prenoćište za bicikliste, sportaše i rekreativce
-  dvojezična kineziološka studija za uređenje vježbališta
- 7 vježbališta na otvorenom – (2 u Hrvatskoj, 5 u SIoveniji)
- 7 odmorišta za bicikliste – (1 u Hrvatskoj, 6 u SIoveniji)
- vizualno i sadržajno opremanje 2 muzeja (Livade i Izola)
- izrada prometnog elaborata te postavljanje vertikalne prometne signalizacije
- čišćenje i obnova trase na dionici Poreč - Vranići
- organizirat će se 10 stručnih prekograničnih radionica o važnosti zdravlja, rekreacije, te o povijesti i razvoju Parenzane
- 4 događaja Parenzana doživljaja sa povijesnom i kulturnom tematikom
- prekogranični maraton (Wine Run) i prekogranična biciklijada
- studijsko putovanje u Bolzano (Italija) i putovanje na Eurobike konferenciju i sajam u Njemačkoj
- postavljanje rasvjete u tunelu u Motovunu na solarne kolektore
- izrada 3 višejezična paket aranžmana u obliku e-GPS itinerera
- održavanje četverodnevnog tečaja za edukaciju bike vodiča
- izrada promocijskog materijala (brošure, karte…)
- obnova i nadopuna internetske stranice www.parenzana.net
- objava 4 teksta o sadržaju projekta u stranim medijima
- emitiranje radijskih emisija na 3 radio postaje

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa