Građanima mjesnih odbora Busoler i Valdebek prezentiran projekt Pula centar

0
Građani su pokazali velik interes za projekt
Građani su pokazali velik interes za projekt

U prostorijama Mjesnog odbora Busoler 5. studenog je održana druga po redu javna prezentacija projekta „Pula centar“, u sklopu kojega će se putem bespovratnih sredstava EU graditi sekundarna kanalizacijska mreža Pule. Brojni stanovnici mjesnih odbora Valdebek i Busoler, te pripadajućih prigradskih naselja Dolinka, Monte Serpo, Valmade, Šikići, Škatari i Jadreški, iskazali su veliki interes za ovaj projekt.

Predstavnici Pragrandea d.o.o. zainteresiranoj su javnosti upoznali sa samim projektom, financijama i kriterijima za isplativost gradnje, a prisutnima su se iz Grada Pule obratili p.o. gradonačelnika pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu Giordano Škuflić i predsjednik Gradskog vijeća Robert Cvek.

Rukovoditelj kanalizacije u Pragrande d.o.o. Robi Fuart pojasnio je kako se prema Planu provedbe vodno-komunalnih direktiva treba izgraditi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda te dovršiti izgradnja sustava odvodnje uz već izgrađeni obalni kolektor i pripadajuće crpne stanice. Nadodao je da izgradnja sustava, osim rješavanja odvodnje područja Pragrande, područja uz stari Šijanski kolektor te rekonstrukcije i sanacije kanalizacijskog i vodovodnog sustava u užem gradskom središtu, uključuje i potrebno širenje sekundarne kanalizacijske mreže u dijelovima grada koji danas nemaju kanalizaciju.

Fuart je istaknuo kako trenutna stopa priključenosti na kanalizaciju danas iznosi približno 86 posto te da je još oko sedam tisuća kućanstava potrebno priključiti. Predsjednik Gradskog vijeća kazao je kako se kroz ovaj projekt taj broj može značajno smanjiti. „Cilj nam je što više domaćinstava na rubnim dijelovima grada priključiti na kanalizacijski sustav“, naglasio je Cvek te nadodao kako se građanima Pule nudi jedinstvena prilika da nikad povoljnije i brže dođu do kanalizacije.

Naime, za projekt „Pula centar“ iz EU fondova izdvojit će se do 75 posto ukupno potrebnog iznosa financiranja i to bespovratno.

„Prema dosadašnjim izračunima i EU kriterijima isplativosti, kroz ovaj će projekt biti moguće spojiti ukupno 931 domaćinstvo, no taj broj nije fiksni.Iz tog razloga pozivam sve da se jave sa svojim prijedlozima i upitima koje će naši stručnjaci analizirati kako ne bismo nekoga izostavili“, istaknuo je Fuart.

Za područje Mjesnog odbora Valdebek izgradnja će biti moguća u ulicama Dolinka, Ulica V. Putinje, Valdebečki put, Lovežica i Medulinska cesta, što bi značilo spajanje ukupno 63 nova korisnika. „Na području MO Busoler za izgradnju bit će isplative Krševanova štancija, Valdragonska ulica, Šišanska cesta, Ulica Orbanin, Busolerska ulica, a uz prigradska naselja Dolinka, Monte Serpo, Valmade, Šikići i Škatari, koja gotovo u cijelosti zadovoljavaju uvjete za gradnju, bit će priključeno ukupno čak 607 domaćinstava, što je zaista veliki broj“, kazao je Fuart te nadodao kako će se raditi i u Jadreškima gdje će biti priključeno 147 domaćinstava.

Giordano Škuflić naglasio je kako je za dobivanje sredstava ključno da se riješe svi imovinsko-pravni odnosi, jer nema izgradnje ukoliko nije riješena svaka čestica. „Iz tog razloga, pozivam sve sugrađane na suradnju i promptnost u rješavanju ovog dijela priče“, nadodao je Škuflić. Za kraj predsjednik Gradskog vijeća najavio je nastavak komunikacije s mjesnim odborima kao ključnim karikama kroz cijelo vrijeme trajanja projekta.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa