U Labinu otvorena tvornica peći na pelete MCZ

0
Montaža u tvornici MCZ
Montaža u tvornici MCZ

MCZ, tvrtka iz Pordenonea, otvorila je 29. listopada Tvornicu peći i kotlova na pelete Labin u Poduzetničkoj zoni Vinež. Svečanosti su prisustvovali predsjednik i vlasnik grupe MCZ Giacomo Zanette, generalni direktor grupe MCZ Walter Breda, direktor tvornice Kristian Krpan, gradonačelnik Tulio Demetlika, istarski župan Valter Flego, konzul Republike Italije u Rijeci Paolo Palminteri, predsjednica HGK Županijske komore Pula Jasna Jaklin Majetić, predsjednik OK Istarske županije Mario Paliska, članovi Gradskog vijeća na čelu s predsjednikom Valterom Poropatom te zaposlenici i poslovni partneri MCZ-a.

MCZ je 2013. godine kupila postojeću nekretninu bivše PEWA-e. Do sada je uložila 4,5 milijuna eura, a do sredine 2016. godine uložit će još milijun eura. Proizvodni pogon opremljen je najmodernijom tehnologijom za svijanje, zavarivanje i lakiranje lima te sastavljanje peći, a izgrađena je i nova proizvodna hala čijim otvaranjem se zaokružuje proces proizvodnje peći. U postojećem proizvodnom pogonu površine 3.600 četvornih metara radi 35 radnika na lakiranju i montaži, a još toliko bit će zaposleno na svijanju i zavarivanju limova u novoizgrađenom dijelu površine 2.700 četvornih metara.

„ Za naš dolazak u Labin bila je presudna bliskost kultura naših zemalja. Ovdje se mnogi služe talijanskim jezikom i to naše poslovanje činiti ugodnijim i lakšim. Uz to smo naišli na kompetentne radnike koji se profesionalno odnose prema poslovnim obvezama“, kazao je Zanette.

Giacomo Zanette
Giacomo Zanette

U svom obraćanju prisutnima Breda je ukratko predstavio grupaciju MCZ. Osnovala ju je obitelj Zanette 1975. godine kao obrt za proizvodnju zidanih roštilja. Danas je sa svojim brendom Sunday lider u tom sektoru na europskim tržištu, a proizvodnju je proširila na kamine, kotlove, kuhala i peći na pelete. Zapošljava više od 400 radnika, više od 70 posto proizvoda prodaju u 40 zemalja, a ukupni joj je prihod 2014.  godine iznosio sto milijuna eura. Proteklih je godina zabilježila rast prodaje od 15 posto, a u narednih pet godina očekuje rast od 10 posto.   

„Kada smo 2005. godine ušli u projekt Poduzetničke zone Vinež bilo je teško naći patnere koji su spremni ulagati u nju. U Labinu postoji tradicija proizvodnje peći, mi stariji se sjećamo TTU-a, Tvornice termičkih uređaje koje je propala zajedno s Prvomajskom, pa se pojavila ideja o pokretanju slične proizvodnje. Osobno sam 2006. godine stupio u kontakt s MCZ, a 2013. počela je realizacija projekta. Gospodin Zanetta je rekao da su naišli na dobre radnike, a uz to su im kvalitetni partneri bili tvtka Krasa i gradska uprava koja je bila spremna u što kraćem roku prikupiti svu potrebnu dokumentaciju“, kazao je Demetlika i dodao da su ulagači kao što je MCZ uvijek dobro došli. 

Župan Flego istaknuo je da se otvaranjem ove tvornice u praksi realiziraju dvije točke županijske razvojne strategije: što više novostvorene vrijednosti putem novih radnih mjesta uz istovremeno očuvanje okoliša.

„Drago mi je da smo to učinili vrlo zdravim kapitalom. Pokazali smo da možemo biti fleksibilni i adaptivni i tako se otvoriti kapitalu te ga privući i zadržati. Vjerujem i siguran sam da će se ova tvornica uspješno razvijati“, kazao je on. 

 Krpan je podsjetio da je MCZ proizvodnju u Poslovnoj zoni Vinež pokrenuo 2013. godine i to na montaži i lakiranju proizvoda, a istovremeno je počeo s projektiranjem aneksa tvornice.

„Plan je da za sedam – osam mjeseci udvostručimo kapacitete i zaokružimo proizvodni proces. Ovaj pogon je mogao biti bilo gdje, ali on je u Labinu. Zato čestitam lolanoj zajednici što je uspjela pomoći investitoru u realizaciji ovog projekta“, kazao je direktor tvornice. (Tekst i foto: Robi Selan)

Walter Breda
Walter Breda
Tulio Demetlika
Tulio Demetlika
Kristan Krpan
Kristan Krpan
Uzvanici na otvaranju tvornice
Uzvanici na otvaranju tvornice
Tvornica MCZ u Poduzetničkoj zoni Vinež
Tvornica MCZ u Poduzetničkoj zoni Vinež

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa