Jakovčić: Zaštitom regionalnih i manjinskih jezika protiv ksenofobije u Europi

0
Ivan Jakovčić, zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu
Ivan Jakovčić, zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu

Europski parlament prihvatio je inicijativu zastupnika IDS-a Ivana Jakovčića o uvrštavanju u proceduru Deklaracije o zaštiti i promicanju regionalnih i manjinskih jezika u EU-u. 

Većina od šezdesetak manjinskih jezika je ugrožena i prijeti im izumiranje, upozorava zastupnik. Poziva Europsku komisiju da osmisli dodatne mjere zaštite ugroženih jezika te da manjinskim zajednicama, kao i lokalnim i regionalnim vlastima pruži veću financijsku pomoć za aktivnosti na očuvanju jezika koji se manje govore. Jezična različitost je pravo bogatstvo EU-a, kaže Jakovčić.

"Mada u svom radu EU koristi 24 službena jezika imamo i mnoštvo regionalnih i manjinskih jezika. Ti jezici su pravo bogatstvo Europe koja je ujedinjena u različitosti. Na žalost, pojedini regionalni i manjinski jezici su pred nestajanjem, prijeti im zaborav. Deklaracija koju sam pripremio je, vjerujem, poticaj što većem korištenju tih jezika. Pozivam Europsku komisiju da sufinancira aktivnosti manjina, a time i pomogne očuvanje regionalnih i manjinskih jezika. Sada, kada smo suočeni s rastom ksenofobije, netrpeljivosti, ponudio sam Deklaraciju koja poziva na toleranciju, na prijateljstvo i na razvoj dobrosusjedstva. Namjera mi je potaknuti Komisiju da pomogne regijama i manjinama koje njeguju svoje jezike i poštuju različitosti jer je to, uvjeren sam, pravo bogatstvo EU-a", rekao je Jakovčić.  

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa