Istarska županija na meti "profesionalnih žalitelja"

0
Parenzana
Parenzana

Istarska županija nedavno je poništila 440 tisuća kuna vrijednu odluku o nabavci odvjetničkih usluga za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na Parenzani, povijesnoj željezničkoj trasi koja se sada želi koristiti u turističke svrhe.

U obrazloženju poništenja navodi se da je u roku za dostavu ponuda stigla primjedba "zainteresiranih gospodarskih subjekata", prema kojoj opis predmeta nabave, naročito troškovnik, nije jasan i nedvojben, pa bi takav postupak bio u suprotnosti sa zakonom. Iako nije dostavljena niti jedna ponuda, odnosno postupak je poništen, i na odluku o poništenju može se izjaviti žalba, i to nadležnoj Državnoj komisiji u roku od pet dana od dostave odluke o poništenju.

Ništa novo, rekli bismo. Raspisan je natječaj, netko se neformalno žalio, pa je on potom poništen da se izbjegnu daljnji postupci. No, iza ove se priče kriju zanimljivi detalji.

Na pitanje o kojim se zainteresiranim subjektima radi, u Županiji odgovaraju da je "upit za pojašnjenje vezano za popunjavanje troškovnika dostavio putem elektroničke pošte Odvjetnički ured Matić, Šooš, Maceljski, Mandić, Stanić & partneri d.o.o. Zagreb, Boškovićeva 23, i Dominik Nizić (nepoznata adresa)".    

O odvjetničkom uredu iz Boškovićeve 23 ne može se na internetu tko zna što doznati, no ime odvjetnika Dominika Nizića pojavljuje se na stranicama brojnih medija u kontekstu "biznisa rušenja natječaja" ili "profesionalnih žalitelja", kako ih neki nazivaju.

O čemu se, naime, radi? Profesionalni žalitelji, piše Slobodna Dalmacija, prelistavaju Elektronički oglasnik javne nabave i traže rupe u natječajnoj dokumentaciji, koje nisu u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi, a po punomoći neke od tvrtki koje su se natjecale i izgubile. Zatim ulažu žalbe na to, a troškovi za to kreću se od 3.000 do 27.000 kuna, ovisno o procijenjenom iznosu nabave. U slučaju da se žalba prihvati, naručitelj im je dužan isplatiti troškove žalbe te naknadu za odvjetnika. Pravo na žalbu ima bilo koja tvrtka registrirana za djelatnost kupoprodaje robe.

„Ova priča o natječajima i žalbama samo zorno pokazuje u kakvom nam se stanju nalazi administracija. Ako oni nakon pet godina raznih tečaja i dobivenih certifikata nisu u stanju sastaviti dokumentaciju za javnu nabavu, kako će onda vrednovati ponude i pratiti realizaciju ugovora?", pita se Nizić, ističući da se ne mogu pet godina činiti iste pogreške. (Kristian Stepčić Reisman)  

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa