Ovog sušnog ljeta TE Plomin proizvodi 40 posto struje u Hrvatskoj

0
Josip Vrbanac
Josip Vrbanac

Ni termoelektranama nije lako kada su ljeta sušna i vruća kao ovo. To pogotovo znaju u TE Plomin čija dva bloka ovih dana proizvode gotovo 40 posto ukupne proizvodnje električne energije u Republici Hrvatskoj. Tijekom kolovoza u Istri je zabilježena vršna potrošnja električne energije od 260 megavata, što predstavlja rekordnu potrošnju električne energije u Istarskoj županiji. U takvim su situacijama blokovi TE Plomin 1 i 2 baza elektroenergetskog sustava Istre i Hrvatske.

„U ljetnim uvjetima smo gotovo 24 sata na punoj snazi. To znači da TE Plomin 1 daje u mrežu 105, a TE Plomin 2 192 megavata, što odgovara dnevnoj proizvodnji od 7.080 megavat sati. Ali, to su nazivne snage blokova, za to su konstruirani i sve se odvija bez problema“, objasnio nam je Jakov Batelić, diplomirani inženjer elektrotehnike na radnom mjestu zamjenika šefa proizvodnje. Batelić nam je bio voditelj u obilasku elektrane tijekom kojega smo obišli postrojenja u termoelektrani.

Vlastita vatrogasna postaja

Termoelektrana ima svoju vlastitu vatrogasnu postaju i profesionalne vatrogasce opremljene navalnim vozilom, koje je 2000. godine, kada je nabavljeno, predstavljao vrhunac tehnologije, a ni danas mu ništa ne nedostaje.

„Mi nismo tu da gasimo, nama je preventiva na prvom mjestu. Na pomoći nam je šest priučenih vatrogasaca po pogonima“, rekao nam je vatrogasac Anton Lipnik, kojega smo zatekli u smjeni.

Strojar Boris Načinović jedan je od radnika koji manipuliraju ugljenom. „Moj posao je da buldožerom doguram ugljen u radni doseg roto-bagera, kojim ga onda grabimo i trakom transportiramo u bunker. Drugo je kada se ugljen iskrcava s broda, tada ga se trakom izravno šalje u bunker, a višak ide na roto-bagere koji ga raspoređuju po deponiju. Poslije taj ugljen prešamo buldožerima da istisnemo kisik i spriječimo samozapaljenje“, objasnio nam je.

Bunker je radni naziv za silos u koji se ugljen sprema prije preuzimanja u proizvodnju. Njihovo punjene nadzire inženjer organizacije rada Josip Vrbanac, poslovođa dopreme ugljena. „Kada nam pristane brod s ugljenom, radi se u kontinuitetu 24 sata, sve dok se posao ne završi. U međuvremenu nadzirem provođenje mjera zaštite, prijavljujem kvarove i pratim popravke“, kaže on. 

Postrojenje odsumporavanja

Strojobravar Senaid Dedić pomoćnik je operatera na postrojenju odsumporavanja. „Obilazim postrojenje približno svaki sat vremena i bilježim zagrijavanje motora i njihovih ležaja, mjerim protok vode, tlak i gustoću, a kada dođe do zasićenosti, dodajem gips“, objasnio nam je svoj posao.

Voda iz Bubić jame koja se koristi u odsumporavanju i ispranju prije ispuštanja u Boljunčicu prolazi kroz postrojenje za pročišćavanje. S obzirom da se naš posjet odvijao u četvrtak, voditelj pročišćavanja, mehaničar Mario Škrobe je tog jutra uzeo uzorke vode. „Vodu uzorkujemo utorkom i četvrtkom i šaljemo je na preventivnu analizu u naš laboratorij. Trenutačno pojačano provodimo prešanje da bismo odvojili mulj iz vode“, ispričao nam je.

U komandnoj sobi TE Plomin 1, mozgu bloka, porazgovarali smo sa strojarskim tehničarom  Edijem Dizdarom, voditeljem turbine.  „Sve se odvija automatizirano, ali postoje trenuci kada se dese nagle reakcije i onda moramo parametre podešavati ručno. Najosjetljivije je kada se vrši potpala kotla, tada moramo održavati regulaciju ulja, vode i pare“, objasnio nam je.

Ovo je samo mali dio tima TE Plomin koji 24 sata na dan obavlja svoje zadaće kako bi svi mi zajedno imali električnu energiju i u najekstremnijim uvjetima. (Tekst i foto: Robi Selan)

Mario Škrobe
Mario Škrobe
Boris Načinović
Boris Načinović
Senaid Dedić
Senaid Dedić
Anton Lipnik
Anton Lipnik
Edi Dizdar
Edi Dizdar

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa