Župan Flego i istarski gradonačelnici odlučno protiv privatizacije vodnih usluga!

0
Siniša Žulić, Valter Flego i Klaudio Vitasović
Siniša Žulić, Valter Flego i Klaudio Vitasović

Novi prijedloga Zakona o vodnim uslugama je loš i štetan za građane Istre, kao i za sve njezine gradove i općine. Zaključak je to koordinacije gradonačelnika koju je 7. kolovoza u Pazinu sazvao istarski župan Valter Flego u Pazinu.

Župan i gradonačelnici su ocijenili Prijedlog nacrta Zakona o vodnim uslugama, u nekim njegovim odredbama, protuustavnim i apsolutno neprihvatljivim iz tri razloga.

Kao prvo, njime se državi omogućuje stjecanje dijela upravljačkih prava bez naknade odnosno omogućuje se uplitanje države u upravljanje sustavima vodoopskrbe i odvodnje, što se protivi Ustavu koji izričito definira nepovredivost vlasništva, kao i da je komunalna djelatnost u nadležnosti jedinica lokalne samouprave.

Flego: Ovime se povećava centraliziranost ionako precentralizirane države

„Time se, na mala vrata, povećava centraliziranost ove ionako precentralizirane države“, upozorava župan Flego dodajući kako se ovim Zakonom Republici Hrvatskoj dodjeljuje 10% upravljačkih prava bez naknade što nije pravedno prema svim onim građanima koji su izdvajali  svoje novce za vlasničke udjele u vodovodima kroz proračune svojih općina i gradova.

"Budućim izmjenama i dopunama Zakona o vodnim uslugama zakonodavac može samovoljno povećati upravljačka prava RH kako bi imao prevlast u odlučivanju", poručuje Flego i pita: "Tko nam jamči da, u dogledno vrijeme, država amandmanima na Zakon sebi neće prebaciti sva upravljačka prava, što bi konkretno značilo da će o vodi i vodovodnoj infrastrukturi Gračišća ili Brtonigle odlučivati netko u kancelariji u Zagrebu!“

Drugo, Prijedlog nacrta Zakona predviđa mogućnost davanja određenih vodnih usluga u koncesiju trećim osobama (koje nisu javni isporučitelji) uz mogućnost stjecanja profita što je pokušaj tihe privatizacije, čime se župan Flego i istarski gradonačelnici odlučno protive. „Voda je zajedničko dobro i ne možemo dopustiti da se taj zajednički resurs komercijalizira i preda u ruke pojedincu“, jasan je Flego.

Treće, predloženim Zakonom o vodnim uslugama predviđa se ukidanje svih postojećih (vodovoda) trgovačkih društava koja obavljaju djelatnost javne vodoopskrbe i odvodnje te osnivanje jednog zajedničkog istarskog sustava za vodu i odvodnju, koji bi djelovao kao neprofitna ustanova.

Novi Zakon jedinicama lokalne samouprave nameće osnivanje ustanove

Prijedlog Zakona o vodnim uslugama vrši prisilu na jedinice lokalne samouprave namećući im osnivanje institucionalnog okvira poslovanja - ustanovu - iako RH uopće nije ovlaštena propisivati institucionalni okvir poslovanja javnog isporučitelja.

„S obzirom da se toj ustanovi propisuje obveza financijskog poslovanja prema pravilima neprofitnih organizacija, a na koje se primjenjuju drugačije stope amortizacije, neminovno je da će građani morati plaćati veću cijenu vode“, istaknuo je župan Flego koji smatra da su budžeti građana već i sada previše opterećeni. Osim toga, predloženo restrukturiranje podrazumijeva i cijeli niz otkaza u vodovodnom sektoru.

S obzirom na nepromišljenost predloženog modela i sve negativne posljedice koje proizlaze iz predloženog Zakona, župan Flego i gradonačelnici jednoglasno su zaključili kako će oštro istupiti protiv prijedloga takvog Zakona.

Istarski župan Valter Flego stoga je, najavio kako će 28. kolovoza sudjelovati na javnom predstavljanju prijedloga Zakona o vodnim uslugama pred Hrvatskom zajednicom županija te će iznijeti zaključke i primjedbe s održane koordinacije.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa