Jovanović o proslavi Oluje, Peruško o malom obalnom ribolovu

0
Anton Peruško, Željko Jovanović i Danijel Ferić
Anton Peruško, Željko Jovanović i Danijel Ferić

Na tiskovnoj konferenciji SDP-a održanoj 7. kolovoza u Puli saborski zastupnik Željko Jovanović, v.d. predsjednika ž0 SDP Istarske županije Danijel Ferić i Anton Peruško, umirovljeni kapetan duge plovidbe i predsjednik SDP-ovog županijskog odbora za pomorstvo govorili su o ulaganjima i potporama u poljoprivredi i prometnoj infrastrukturi u Istri, izradi Zakona o morskom ribarstvu, te mjerama za poticanje zapošljavanja mladih znanstvenika na javnim sveučilištima.

Tiskovnu konferenciju otvorio je SDP-ov saborski zastupnik Željko Jovanović govoreći o izvanrednoj saborskoj sjednici i donošenju Odluke o arbitraži oko granice sa Slovenijom, te velikom svečanom vojnom mimohodu kojim je obilježen Dan hrvatskih branitelja, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti. Takoder, ističe Jovanović, prema podacima Crodemoskopa Vlada je za svoj rad dobila najveću ocjenu u posljednje tri godine, a trend podrške gradana radu Vlade raste kontinuirano iz mjeseca u mjesec, te naglašava kako su parlamentarni izbori koji su pred nama još važniji nego oni 2011. ili 2000. godine i očekuje da još veći broj gradana izade na izbore i svojom podrškom SDP-u jasno pokaže da želi otvorenu, tolerantnu i bolju Hrvatsku.

Jovanović o zagrebačkom mimohodu i kninskoj proslavi

Takvu sliku Hrvatske gradani su vidjeli na svečanom mimohodu u Zagrebu. Vidjeli su besprijekornu organizaciju, vidjeli su rezultate napornog rada, vidjeli su red i osjetili sigurnost svoje slobode i mira. Zagrebački mimohod ujedinio je Hrvatsku. Bio je snažan, emotivan, civiliziran, dostojanstven i impresivan, bio je slika snažne, slobodne, otvorene i tolerantne Hrvatske koja ne izaziva sukobe i nikom ne prijeti. S druge strane, Kninska proslava pokazala je kakvu Hrvatsku nudi HDZ - kaotičnu, netolerantnu, prepunu kaosa i nereda te nepotrebnih tenzija, punu prijetnji prema gradanima koji su na bilo koji način drugačiji ili drugačije misle od onog što su zamislili Glogoški, Rojs, Milijan Brkić ili Tomislav Karamarko koji se šeću sa svojim zamišljenim domoljubljemetrima, zaključuje Jovanović.

Jovanović je zatim prepustio riječ Antonu Perušku, umirovljenom kapetanu duge plovidbe i predsjedniku SDP-ovog županijskog odbora za pomorstvo, koji je predstavio prijedlog u Zakonu u morskom ribolovu, te naglasio kako je sukladno Ugovoru o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, Hrvatski Sabor u prosincu 2014. godine, donio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o morskom ribarstvu kojim je propisano da je uvjet za dobivanje povlastice za mali obalni ribolov posjedovanje važećeg odobrenja za obavljanje malog ribolova do konca 2014. godine i ispunjavanje kriterija za uvrštenje na rang listu sudionika za obavljanje malog obalnog ribolova za 2015. godinu.

Na temelju tog Zakona ministar poljoprivrede donio je i Pravilnik o obavljanju malog obalnog ribolova, kojim se ograničava broj sudionika u obavljanju malog obalnog ribolova na 3.500 sudionika godišnje. Pravilnikom su propisani i kriteriji za kreiranje rang liste, kaže Peruško, a prema sadašnjim kriterijima, svega osam podnositelja zahtjeva na području Istarske županije uvršteno je na rang listu.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa