Ljetna patrola Jutarnjeg lista: Pula živi za festivale

0
Pula u ljetnoj patroli Jutarnjeg lista
Pula u ljetnoj patroli Jutarnjeg lista

U šetnji središtem grada društvo nam često prave ulični svirači, gomila turista sjedi na stepenicama na ulazu u Augustov hram, a kafići su dupkom puni. Tako izgleda jedna večer na pulskom Forumu, glavnom okupljalištu u gradu. Sa zadnjim zrakama sunca, nakon što temperatura splasne, grad oživi i ulice su prepune. Kroz Slavoluk Sergijevaca na Trgu Portarata gotovo je nemoguće proći da ne zapnete za nekoga, opisuje Jutarnji list Pulu u svojoj tradicionalnoj Ljetnoj patroli.

No, druga je slika u Puli danju. Po najvećoj vrućini na polupraznim ulicama naići ćete tek na nekog upornog turista iz Azije koji s kartom obilazi brojne pulske znamenitosti. Trgovine i kafići mogli bi komotno raditi dvokratno. Da, Puli bi dobro došla sijesta. Tijekom popodneva svi su na plaži. Mještani, ali i turisti najčešće se kupaju na plažama na Verudeli gdje mogu birati između stjenovite ili šljunčane plaže. More je na Verudeli čisto, a ondje se nalazi najviše hotelskih resorta pa je turistima i najjednostavnije otići na neku od obližnjih plaža. Na plažama se nudi niz vodenih aktivnosti - od iznajmljivanja jet skija do vožnje brodom ili pedalinama.

Pula ima dugu i zanimljivu povijest, što se može vidjeti na svakom koraku. Tik uz Forum nalazi se Augustov hram koji je sagrađen u 1. stoljeću, za vrijeme rimskog cara Augusta po kojem danas nosi ime. Ulaz u ovaj hram, koji je sačuvao svoj prvotni izgled, iznosi simboličnih 10 kuna.

Nove iskopine

- Puno je građevina u Puli ostalo iz rimskog doba. Imam osjećaj da gdje god se malo dublje zagrebe, pronađe se neka nova važna iskopina. Pulu upravo zato vole turisti - priča nam turistička djelatnica u hramu. Zamijetila je, kaže, kako su se ove godine vratili i neki turisti kojih nije bilo zadnjih godina.

- Polako nam se vraćaju Nijemci i Talijani. I to mislim na one koji imaju veću platežnu moć i spremni su platiti ulaznice kako bi vidjeli sve znamenitosti - dodaje djelatnica. Jedna od onih po kojoj je grad odavno postao prepoznatljiv je i Arena, po veličini šesti amfiteatar na svijetu, koji također potječe iz 1. stoljeća.

Velika ljetna pozornica

Danas se amfitetar može razgledati po cijeni od 40 kuna, a u njemu se održava i slavni Pula film festival, ove godine 62. po redu, koji traje od 18. do 25. srpnja. Izložba posvećena upravo tom festivalu može se razgledati u podzemnim hodnicima Zerostrasse, koji su odmah iza poznatih dvojnih vrata, jednih od triju ulaza u grad koji su sačuvani.

Danas je pulska Arena jedna od najpoznatijih ljetnih koncertnih pozornica u kojoj su nastupali brojni svjetski poznati glazbenici, poput Joea Cockera, Stinga, Norah Jones, Josea Carerrasa, Cesarije Evore, Andree Bocellija, Paca de Lucije, Vanesse Mae, Alanis Morissette, Simply Red, Jamiroquaija i drugih.

Osim Arene, posljednih godina posebno mjesto na svjetskoj festivalskoj karti zauzele su glazbene manifestacije koje se održavaju na jedinstvenoj lokaciji 200 godina stare tvrđave Punta Christo pored Štinjana. Tamo će se ovo ljeto održati čak četiri festivala, kalendarskim redoslijedom to su Slurp!, Seasplash, Dimensions i Outlook festival.

Zarada od festivala

Prema podacima Turističke zajednice, festivali u Štinjanu rezultirali su sa 30 tisuća dolazaka i 200 tisuća noćenja te financijskim efektom za regiju većim od 85 milijuna kuna.

Svake godine Outlook i Dimensions posjeti oko 15 tisuća ljudi, većinom mladih Britanaca. Prema riječima Vedrana Menige, jednog od organizatora festivala, od 80-ak milijuna kuna, koliko se lanjskih godina obrnulo na Outlooku i Dimensionsu, manje od 15 posto ostalo je festivalima, dok je sve ostalo “otišlo” lokalnoj zajednici: iznajmljivačima, prijevoznicima, ugostiteljima.

U parku između Katedrale i Gradske palače, točno na rivi, prije izlaska skupljaju se mladi te se stvara nevjerojatna gužva. Dok se druže mogu uživati u pogledu na novu atrakciju, Svijetleće divove, osvijetljene dizalice brodogradilišta Uljanik koje je osvijetlio dizajner rasvjete Dean Škira. Dizalice su osvijetljene sa 16 tisuća kombinacija boja.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa