Istarski profesori na studijsko putovanje u Bruxelles poveli kolege iz cijele Hrvatske

0
Profesori u parlamentu Europske unije
Profesori u parlamentu Europske unije

Na inicijativu profesorica iz Gimnazije Pula: Tanje Černeka, inače voditeljice Županijskog stručnog vijeća geografije i Elizabete Pavlović, mentorice sociologije i etike, od 29. lipnja do 5. srpnja organizirano je Međužupanijsko stručno putovanje u Strasssbourg i Bruxelles. Uz kolege iz Pule, Pazina, Rovinja, Žminja, Vrsara, Labina i Buzeta,  sudjelovali su i profesori iz osnovnih i srednjih škola iz Zagreba, Varaždina, Čakovca i Daruvara; ukupno trideset i tri profesora, mahom geografije, ali i povijesti, hrvatskog jezika, matematike, biologije i kemije, te razredne nastave.

Program posjeta bio je odobren od strane Europskog parlamenta, a uključivao je upoznavanje s radom i predavanja u Vijeću Europe i Sudu za ljudska prava u Strassbourgu te Europskim parlamentom i Europskom komisijom u Bruxellesu. U Vijeću Europe prefesori su se sastali s Miroslavom Papom, veleposlanikom i stalnim predstavnikom Republike Hrvatske u toj instituciji, a u Europskom parlamentu s eurozastupnicima Ivanom Jakovčićem i Jozom Radošem, članovima zastupnika Saveza liberala i demokrata za Europu. Organizirana je i radionica o ljudskim pravima te kviz znanja o Europskoj uniji. Uz izraze dobrodošlice od strane eurozastupnika i veleposlanika te djelatnika EU institucija upućene su pohvale inicijativi koja je usprkos članstvu Hrvatske u Europskoj uniji još uvijek više izuzetak nego pravilo.

Ovo studijsko putovanje se može smatrati  nastavkom projekta „Gimnazijalci u institucijama Europske unije“. Projekt je započeo 2007. godine, kada su se pulski gimnazijalci kao prvi srednjoškolci u Hrvatskoj  upoznali s funkcioniranjem europskih institucija. Uz veliku predanost i angažman pulskih profesorica  te potporu Grada Pule i Istarske županije tijekom zadnjih osam godina svaka nova generacija učenika Gimnazije Pula imala je mogućnost upoznati ustrojstvo i rad institucija u kojima se donose najvažnije odluke.

U društvu s Ivanom Jakovčićem
U društvu s Ivanom Jakovčićem
Ispred poklona Republike Hrvatske Vijeću Europe
Ispred poklona Republike Hrvatske Vijeću Europe

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa