KUD Barban gostovao na Smotri izvornog folklora Lidas

0
KUD Barban na Smotri izvornog folklora "Lidas"
KUD Barban na Smotri izvornog folklora "Lidas"

Kulturno – umjetničko društvo Barban sudjelovalo je 21. i 22. lipnja na Smotri izvornog folklora “Lidas” u Pleternici u Požeško slavonskpoj županiji. Gostovanje je usljedilo na poziv KUD-a “Orljava” iz Pleternice, koji je glavni pokretač i organizator spomenute smotre.

Članovi KUD-a “Barban” su se predstavili “Mantinjadom”, koju su na veliku i malu roženicu odsvirali Mihael Glavaš i Ivan Vale, a Dheeba Kožljan je nazočne pozdravila stihovima na barbanskom dijalektu. Skupina pjevača uz pratnju na roženice otpjevala je taranku “Od stare hiže striha pada”, a nastup je završen “Barbanskim balonom”. Prema reakcijama nazočnih na Smotri može se zaključiti da su članovi KUD-a “Barban” svirkom, pjesmom, govorom, plesom i originalnim narodnim nošnjama dostojno predstavili Istru.

Smotra folklora “Lidas” (Lipanjski dani amaterskog stvaralaštva), jedna od brojnih manifestacija organiziranih u Pleternici tijekom lipnja, tradicionalno se održava od 1983. godine. Njezinoj uspješnosti pridonose i brojni popratni sadržaji: izložbe rukotvorina, etnografske i likovne izložbe. KUD “Orljava” na “Lidas”, Smotru hrvatskog izvornog folklora, svake godine poziva razne skupine iz Hrvatske i susjednih zemalja pa je smotra postala međunarodna.

Ove godine je na “Lidas”-u nastupilo 16 folklornih društava: KUD “Orljava”, Pleternica, KUD “Svilenka”, Buk, KUD “Zagrađe”, Zagrađe, KUD “Javor”, Jazavica-Voćarica-Roždanik, KUD “Graničar”, Lužani, KUD “Slavko Janković”, Šiškovci, HKUD “Tamburica”, Koraće, BIH, Društvo “Češka beseda”, Daruvarski Brestovac, KUD “Požeška dolina”, Požega, KUD “Labor”, Labor, Udruga “Bijela golubica”, Vukovar, KUD “Slavonska vila Marijanci-Kunišinci”, Marijanci, KUD “Barban”, Barban, KUD “Anka Ošpuh”, Ludbreg i UKPD “Ukraina”, Slavonski brod.

Program je počeo u 16 sati mimohodom na čijem čelu su jahali konjanici sa zastavama, potom 20-ak jahača u narodnim nošnjama, a nakon toga kolona kola sa konjskim zapregama. Za kolima su krenuli po redu nastupanja članovi folklornih skupina, pjevajući, svirajući i plešući Radićevom i Švearovom ulicom. Prolaskom ispred Zgrade gradske uprave, na trgu Zrinskih i Frankopana, članovi svakog folklornog društva predstavili su se kratkim programom u trajanju od dvije minute.

Članovi KUD-a
Članovi KUD-a "Barban" u Pleternici

Na samoj Smotri, koja je počela u 18 sati, svako od Društava u trajanju od 10 minuta, predstavilo je kulturnu baštinu kraja iz kojeg dolazi. Prikazani su brojni plesovi, pjesme, svirke i običaji. Posebno su se istaknuli domaćini koji su prikazali svadbene običaje iz Pleternice, a nakon nastupa su počastili ostale pravim svadbenim kolačima kakvi su se nekada spravljali za tu prigodu.  Drugi dan boravka bio je predviđen za razgledavanje i upoznavanje Pleternice i njezinih znamenitosti, te zanimljiv obilazak podruma i kušaonice u Vinariji “Markota”, nakon čega je usljedio odlazak u vinograde u brdima, pješačenje i zorni doživljaj “Ceste vina i ruža”, uživanje u prelijepoj prirodi i panorami pogleda na “Zlatnu Požešku dolinu”.

Pleternica je jedan od većih gradova na jugoistoku Požeško-slavonske županije. Grad Pleternicu čini mjesto Pleternica i 38 naselja u okruženju.  Okružena je vijencem gora: Psunj, Papuk, Krndija, Dilj i Požeška gora, što rezultira jako dobrom klimom.  Barbanci su oduševljeni svojim domaćinima i stoga predviđaju nastavaj suradnej dvaju društava. (Nevia Kožljan)

loading...

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

PRODAVAČ/PRODAVAČICA TEKSTILOM

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SPREMAČ/SPREMAČICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

BLAGAJNIK/BLAGAJNICA -PRODAVAČ/PRODAVAČICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

VANJSKI RADNIK/VANJSKA RADNICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA