Održan 43. susret pjevačkih zborova Naš kanat je lip

0
"Naš kanat je lip" u istarskoj sabornici
"Naš kanat je lip" u istarskoj sabornici

Porečki Susret zborova „Naš kanat je lip“, četrdeset i treći po redu, održan je od 5. do 7. lipnja. Sudjelovala su 24 zbora s koja su nastupila na nekoliko lokacija u starogradskoj jezgri. Organizatori manifestacije bili su Pučko otvoreno učilište Poreč, Katedra čakavskog sabora, a pokrovitelji Ministarstvo kulture, Istarska županija i Grad Poreč.

Ovogodišnji je Kanat umjesto dva trajao tri dana: nakon petka i subote, kada se program svjetovnog karaktera odvijao u Istarskoj sabornici, u nedjelju zborovi okupili u Eufrazijevoj bazilici, a na repertoaru bile pjesme duhovog i biblijskog karaktera.  Svake večeri zborovi su se prije nastupa okupili na stubištu ispred kazališta s kojega su otpjevali istarsku himnu „Krasna zemljo“. Prvog dana, na svečanom otvaranju u Istarskoj sabornici pozdravili su ih u ime organizatora v. d. ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Ana Čehić Anić, predsjednica organizacijskog odbora Kanta Đeni Dekleva Radaković, zamjenica gradonačelnika Nadia Štifanić Dobrilović i pročelnik županijskog Upravnog odjela za kulturu Vladimir Torbica.

U programu smotre koja nastavlja više od četiri desetljeća dugu tradiciju čuvanja istarske ljestvice i značaja istarske autohtone glazbe sudjelovalo je oko 660 pjevača.  Osim mješovitih pjevačkih zborova i ženskih vokalnih skupina iz Istarske i Primorsko-goranske županije sudjelovala su i tri zbora iz inozemstva: mješoviti pjevački zbor s Konzervatorija „Giuseppe Tartini“ iz Trsta, mješoviti pjevački zbor „Voices“ iz njemačkog Lembecka, te „Tiroler Landesjungendchor“ iz austrijskog Innsbrucka, a gosti su u svom repertoaru izveli i jednu skladbu s istarskim idiomima. Sve izvođače pratio je i dirigent Neven Radaković koji je nakon izvedbi ponudio svoje mišljenje, a program je vodio dugogodišnji voditelj Vlado Pernić. Zborovi su nakon izvedbi nastupali i na stubištu crkve Gospe od anđela za sve prolaznike i turiste.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa