Rovinj, Bale i Kanfanar pristupili LAG-u Južna Istra

0
S izvanredne izborne skupštine LAG-a Južna Istra u Balama
S izvanredne izborne skupštine LAG-a Južna Istra u Balama

U prostorijama Kaštela Bembo u Balama 4. svibnja je održana izvanredna izborna skupština Lokalne akcijske grupe „Južna Istra“, kojoj su prisustvovali članovi skupštine, gradonačelnici i načelnici s područja LAG „Južna Istra“, te predstavnici gospodarstva, turizma, poljoprivrede, civilnog sektora i lokalno stanovništvo.

Nakon što su Grad Rovinj te općine Bale i Kanfanar donijele Odluku o pristupanju Lokalnoj akcijskog grupi „Južna Istra“ sazvana je izvanredna izborna sjednica Skupštine LAG-a. Na sjednici je usvojen novi Statuta LAG-a „Južna Istra“ kako bi isti bio u skladu s novim Zakonom o udrugama, te je donijeta Odluka o održavanju izvanrednih izbora za sva tijela LAG-a kako bi područja novih članica nakon proširenja, putem svojih predstavnika bila zastupljena u tijelima LAG-a „Južna Istra“.

Ezio Pinzan predsjednik, Enco Crnobori dopredsjednik

Na skupštini je jednoglasno odlučeno da se na četverogodišnji mandat za predsjednika imenuje dosadašnji predsjednik Ezio Pinzan iz Vodnjana, funkciju dopredsjednika obnašat će Enco Crnobori iz Medulina, te su imenovani i ostali članovi Upravnog odbora sa područja  gradova i općina uključenih u ovaj LAG.

Prije sjednice Skupštine, održano je predavanje Jasenke Kapuralin iz Agencije za ruralni razvoj Istre (AZRRI) o novim mogućnostima financiranja kroz programe europske teritorijalne suradnje, te predavanje o LEADER pristupu i ulozi LAG-ova u RH za razdoblje 2014-2020. godine.

Održavanjem ove Skupštine LAG „Južna Istra“ proširio je svoje područje djelovanja te sada  obuhvaća područja gradova Rovinj i Vodnjana, te općina Bale, Barban, Fažana, Kanfanar, Ližnjan, Marčana, Medulin i Svetvinčenat. 

Cilj LAG-a „Južna Istra“ je potaknuti članove lokalne zajednice, u svakoj od općina i gradova obuhvaćenih LAG-om, na osmišljavanje aktivnosti koje doprinose razvoju tih područja, kako na gospodarskom planu, razvoju infrastrukture, očuvanju prirodne, tradicijske, kulturne i povijesne baštine tako i na unaprjeđenju društvenog i kulturnog života stanovnika. Glavna zadaća LAG-ova je izrada i provedba Lokalne razvojne strategije za svoje područje s ciljem razvoja ruralnih područja EU kroz LEADER pristup (Povezanost aktivnosti za razvoj ruralnog gospodarstva), putem Programa ruralnog razvoja RH 2014 – 2020. godine i ostalih programa EU.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa