Paljenjem raslinja u Šušnjićima uzrokovao štetu od više stotina kuna

0
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

U mjestu Šušnjići kod Poreča, 28. travnja oko 17 sati, 63-godišnji muškarac čistio je i palio nisko raslinje, bez odobrenja nadležne vatrogasne postrojbe. Nakon što se vratio na mjesto događaja oko 20 sati, muškarac je uočio da se vatra proširila i zahvatila oko pet kubnih metara drva. Požar su ugasili djelatnici JVP Poreč, a nastala materijalna šteta se procjenjuje na više stotina kuna, izvijestila je istarska policija.

S obzirom da 63-godišnjak nije imao odobrenje za paljenje vatra na otvorenom, u svezi događaja se podnosi obavijest Inspektoratu unutarnjih poslova PU istarske.

Policijska uprava istarska podsjeća građane da je za svako loženje vatre na otvorenom prostoru potrebno pribaviti odobrenje nadležne javne vatrogasne postrojbe.  Kako bi se spriječilo da se prilikom loženja vatre na otvorenom prostoru,  plamen proširi na druge objekte ili površine, potrebno je poduzeti odgovarajuće mjere predostrožnosti:

  • tvari koje se spaljuju moraju se odložiti na dovoljnu udaljenost od objekata i površina koje bi vatra i dim mogli ugroziti – vodova električne energije, javnih cesta, željezničke pruge, industrijskih postrojenja, stambenih građevina i drugih objekata;
  • loženje vatre potrebno je izbjegavati u slučaju jačeg vjetra;
  • oko mjesta spaljivanja potrebno je očistiti odgovarajući sigurnosni pojas, a materijal koji se spaljuje preporuča se rasporediti na manje hrpe:
  • ovisno o količini tvari i površini koja se spaljuje, potrebno je osigurati nazočnost dovoljnog broja punoljetnih osoba sposobnih za gašenje požara;
  • uz mjesto spaljivanja potrebito je osigurati priručna sredstva za gašenje (lopate, vodu i dr.);
  • spaljivanje obavljati danju kada su za to pogodne vremenske prilike;
  • nakon spaljivanja potrebito je mjesto spaljivanja temeljito pregledati, a ostatak vatre i žara u potpunosti pogasiti;
  • u slučaju gubitka nadzora nad vatrom, odmah obavijestiti vatrogasce na broj telefona 193.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa