Župan Flego primio predstavnike romske nacionalne manjine

0
Župan Flego zahvalio se Romima što svakodnevno obogaćuju istarski suživot
Župan Flego zahvalio se Romima što svakodnevno obogaćuju istarski suživot

U sjedištu Istarske županije u Puli, istarski župan Valter Flego, zamjenica župana Giuseppina Rajko i načelnik Županijske uprave Istarske županije Valerio Drandić održali su tradicionalan prijem za predstavnike romske nacionalne manjine povodom Svjetskog dana Roma, koji se obilježava 8. travnja.

Uz iskrene čestitke, na prigodnom se primanju istarski župan Valter Flego zahvalio svim pripadnicima romske zajednice što svakodnevno obogaćuju naš, istarski suživot temeljen na multikulturalnosti, tolerantnosti i multietničnosti.

„Istra je danas europska regija u punom smislu te riječi. Od samog početka, iskazivali smo svoju težnju k pripadanju velikoj europskoj zajednici nacija i naroda. Prije nepune dvije godine ta nam se želja i ostvarila. U novom europskom kontekstu, svatko od nas želi sačuvati i njegovati svoje običaje, tradiciju, kulturu i jezik. Premda Romi nemaju svoju matičnu domovinu, uspjeli su ne samo očuvati svoju tradiciju, već ju i obogatiti“, istaknuo je župan Flego.

Govoreći o problemima s kojima se romska populacija danas suočava, između ostalog i po pitanju pronalaska posla, župan Flego je naglasio kako danas ne bi smjele postojati podjele na osnovi nacionalnosti i vjeroispovijesti te da je jedina podjela ona na čovjeka i ne-čovjeka.

Zamjenica župana Giuseppina Rajko čestitala je predstavnicima Roma njihov dan ujedno im se zahvalivši na dosadašnjoj suradnji koja je prerasla u trajno partnerstvo. Županija će im, dodala je zamjenica župana, i dalje biti podrška u očuvanju njihove kulture i tradicije.

Predsjednik Udruge Roma Istre Veli Huseini zahvalio se na tradicionalnom okupljanju i tome što se u Istri osjećaju kao da su u svojoj domovini. Izrazio je nadu u svjetliju budućnost i nastavak rada na boljem stambenom zbrinjavanju i obrazovanju Roma. 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa