Predstavnici Svjetske banke i Hrvatskih voda obišli gradilišta kanalizacije u općini Medulin

0
Stjepan Gabric, Manuel Marino, Narcizo Dalsaso i Edo Krajcar ispred upravne zgrade Albaneza
Stjepan Gabric, Manuel Marino, Narcizo Dalsaso i Edo Krajcar ispred upravne zgrade Albaneza

Manuel Marino, voditelj tima Svjetske banke iz Washingtona za središnju i istočnu Europu, Stjepan Gabrić, viši stručnjak za infrastrukturu u uredu Svjetske banke u Hrvatskoj i Narcizo Dalsaso, voditelj Jedinice za provedbu Projekta zaštite od onečišćenja u priobalnim gradovima jučer su u pratnji Ede Krajcara, direktora Albaneža d.o.o. za javnu odvodnju  i Gorana Buića, načelnika Općine Medulin,  obišl, sva gradilišta kanalizacije u općini Medulin. Bio je to redovan posjet predstavnika Svjetske banke s ciljem praćenja implementacije projekta kako bi se uvjerili u kvalitetu i dinamiku izgradnje fekalne odvodnje, te da je ista u skladu s očekivanjima.

Crpna stanica Puc-Pomer
Crpna stanica Puc-Pomer

UPOV Marlera

Edo Krajcar je posjetitelje upoznao sa trenutnim stanjem radova na Uređaju za pročišćavanje otpadnih voda Marlera koji je namijenjen pročišćavanju otpadnih voda naselja Medulin, Ližnjan i Šišan, koji se financira putem Jadranskog projekta gdje se polovica iznosa sufinancira kreditom od strane Svjetske banke, 24 posto iz državnog proračuna, 9 posto putem Hrvatskih voda, a ostatak iz naknade za razvoj koja se prikuplja od krajnjih korisnika. Uređaj čine upravna zgrada, pogonska zgrada i mjerni kanal. Trenutno se radi na izgradnji upravne i pogonske zgrade. Iskopani su temelji upravne zgrade i betoniran podbeton ispod temelja, a kod pogonske zgrade je napravljen iskop podruma, izbetonirani su temelji i podrumski zidovi, kao i dio prihvata za otpadne vode iz septičkih jama.

UPOV Marlera
UPOV Marlera

UPOV Premantura

U Pomeru je delegacija obišla gradilište za crpnu stanicu Puč, a zatim su se uputili u Premanturu gdje je u izgradnji Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Premantura koji je namijenjen pročišćavanju otpadnih voda naselja Premantura gdje se istovremeno gradi i podmorski ispust UPOV Premantura dužine 1.040 m metara  koji će se nalaziti na dubini od 39 metara. Kroz izgradnju UPOV-a izvršiti će se i rekonstrukcija crpne stanice Stupice. Investicija iznosi 7, 6 milijuna kuna bez PDV-a, a izgradnja UPOV-a Premantura i pripadajućeg podmorskog ispusta financira se putem Jadranskog projekta u već navednim omjerima.  Uređaj čine upravna pogonska zgrada, dozažni bazen i mjerni kanal. Radovi na izgradnji dozažnog bazena i mjernog kanala su u građevinski završnoj fazi, što znači da su betonirani komora i kanal, a slijedi još i opremanje tog djela. Ujedno je iskopana jama za podrum pogonske zgrade i betoniran podbeton temelja podruma. Uz UPOV i podmorski ispust u Premanturi je istovremeno započeta i izgradnja vodovodnog i elektro-priključka za UPOV.

UPOV Premantura: Manuel Marino, Edo Krajcar, Narcizo Dalsaso, Goran Buić i Stjepan Gabrić
UPOV Premantura: Manuel Marino, Edo Krajcar, Narcizo Dalsaso, Goran Buić i Stjepan Gabrić

Bez odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda nema čistog mora

Voditelj tima Svjetske banke na ovome projektu rekao nam je da je zadovoljan viđenim jer se svi projekti odvijaju po ugovoru.

“Ovaj je projekt dio većeg programa zaštite Jadranskoga mora, čiji je cilj vraćanje ekološke ravnoteže Jadranskoga mora”, napomenuo je Manuel Marino.

Ukupna ocjena predstavnika Svjetske banke i Hrvatskih voda o trenutnom stanju radova i načinu izvedbe vrlo je visoka, te su pohvalili sve učesnike ovog velikog i važnog projekta za općinu Medulin, a posebno su izrazili zadovoljstvo što će se ovim projektnom dodatno očuvati ljepota i kvaliteta našeg mora.

Stjepan Gabrić  je istaknuo  važnost UPOV-a Premantura i Marlera, rekavši kako je ovdje riječ o izgradnji „kičme sustava“ fekalne odvodnje što će kvalitetno riješiti pitanje otpadnih voda Premanture , Medulina i okolnih naselja. Na području gdje je turizam osnovna djelatnost nema turizma bez čistog mora, kojega nema bez pročišćavanja i odvodnje otpadnih voda, a ovdje je riječ o fundamentalnom objektu te je šteta što nije ranije sagrađen jer bi se i ranije osigurala kvaliteta obalnog mora, a ta je kvaliteta preduvjet za razvoj bilo kakvog turizma. Ovaj uređaj omogućuje u budućnosti priključivanje još pet do osam tisuća hotelskih kapaciteta, što neće ni malo utjecati na kvalitetu mora, nego će je još i povećati. Ujedno se rješava i problem privatnih septičkih jama pošto će se puštanjem u pogon UPOV-a Marlera otpadna voda sakupljati, pročišćavati i odvoditi daleko u morsku dubinu, čime se i problem septičkih jama rješava cjelovito i dugoročno.

UPOV Premantura
UPOV Premantura

Velik posao, ali nevidljiv jer je ispod mora

„ Medulin je samo jedna od 22 lokacije na Jadranu koje su u projektu zaštite i očuvanja, gdje Svjetska banka kreditira sa 60 milijuna eura uz vrlo povoljnu kamatu ispod jedan posto, te Hrvatske vode sudjeluju s istim iznosom, što je ukupno investicija od 120 milijuna eura. Uz to, Svjetska banka je odobrila i darovnicu Fonda za globalni okoliš (GEF) za projekt kontrole onečišćenja okoliša Jadranskoga mora u Hrvatskoj u visini 6,5 milijuna dolara. Lokalna zajednica dakle pola sredstava osigurava kreditom Svjetske banke“, rekao je Gabrić.

Napomenuo je i to da je na početku Projekta Jadran bilo određenih problema i kašnjenja, no kako je sve uspješno riješeno te je sada važno da dinamika radova nastavi istim intenzitetom, pri čemu je potrebna i podrška lokalne zajednice da bi se do kraja godine u cijelosti realizirao projekt.

„ Mještani, naime, najčešće ne percipiraju o koliko velikom poslu je ovdje riječ, pošto je 98 posto radova ispod zemlje i u konačnici se ne vide. Stoga ovim putem upućujem čestitku Albanežu i svim djelatnicima u ovom iznimnom projektu na iskazanom velikom trudu i radu“, zaključio je Gabrić.

Otkako je postala članicom Svjetske banke 1993. godine, Hrvatska dobiva potporu u obliku financijske i tehničke pomoći, kao i savjetovanja o politikama te analitičkih usluga. Fond za globalni okoliš (GEF) međunarodno je partnerstvo u kojem 183 zemlje surađuju s međunarodnim institucijama, organizacijama civilnoga društva i privatnim sektorom radi rješavanja globalnih problema u području zaštite okoliša. Od 1991. godine GEF je osigurao darovnice u vrijednosti od 12,5 milijardi dolara kao i 58 milijardi dolara putem sufinanciranja 3690 projekata u 165 zemalja u razvoju.

Uz Jadransko more smjestio se značajan broj najvećih gradova regije te ono predstavlja jednu od najvažnijih vodenih površina u Južnoj Europi zbog svoje ekološke vrijednosti i važnih morskih staništa.

UPOV Premantura
UPOV Premantura

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa