Istarska maslinova ulja čine desetinu ulja svrstanih u prestižni vodič Flos Olei

0
Bosiljka i Duilio Belić
Bosiljka i Duilio Belić

U Flos Olei 2015 nalazi se čak 56 ulja proizvedenih u Istri, što znači da istarska ulja čine 10 posto ovog prestižnog vodiča najboljih ekstradjevičanskih maslinovih ulja svijeta, istaknuto je na njegovom predstavljanju koje je u organizaciji TZ Istarske županije održano 7. ožujka u Uljari Agrofin u Zambratiji.

Među pet stotina ulja svrstanih u Flos Olei iz Hrvatske dolazi njih 60, od čega samo četri nisu iz Istre, odnosno proizvedena su u Dalmaciji. Najbolje hrvatsko ulje je ono tvrtke Olea B.B. obitelji Belić iz Rapca, koje je, kao i lani, ocijenjeno sa 97 od maksimalnih 98 bodova.  Bod manje dobila su ulja Mattea Belcija i Tonina iz Vodnjana, Obitelji Ipša iz Oprtlja i Stancije Meneghetti iz Bala.  S 95 bodova ocijenjena su maslinova ulja Basiaco, Zigante i Zubin, s 94 boda Chiavalon, s 93 boda Agrolaguna, Balija i Negri, 92 boda dobili su Agroprodukt, Al Torcio, Buršić, Grubić i Mate, 91 bod Capo, Cossetto, O.P.G., Cuj - Wine & Olive Oil, Torkop, a 90 bodova uljara Babić, Reale O.P.G., Zanini i O.P.G. Guido.

OPG Enio Zubin je, pored navedenoga, svrstano među 20 najboljih gospodarstava zastupljenih u vodiču, što je zaslužilio organski njegovnim monosortnim ekstradjevičanskim maslinovim uljem Oio de Buščina proizvedenim od sorte črnica, koje je proglašeno najboljim u kategoriji monosortnih ulja srednje voćnosti.

„Ekstradjevičansko maslinovo ulje je, uz tartuf, jedan od najkonkurentnijih proizvoda Istre koji već šestu godinu za redom našu regiju svrstava na drugo mjesto u svijetu, odmah nakon poznate talijanske regije Toscana. Kad se kronološki usporede bodovne liste vidljivo je da se kvaliteta bitno podigla, bilo u ekstra klasi, bilo u visokoj klasi ekstradjevičanskog maslinovog ulja. Zadnjih je godina svaki maslinar u prosjeku napredovao za dva boda. Kultura maslinarstva u Istri izuzetno proširena, posebice u ugostiteljstvu gdje je u ponajboljim restoranima usvojen standard da se uz specijalitete servira bar jedna bočica kstradjevičanskog maslinovog ulja“, kazao je Denis Ivošević, direktor TZ IŽ. 

Na ocjenjivanje za Flos Olei pristiglo je oko tri tisuće uzoraka iz cijelog svijeta, a pet stotina izabranih ulja proizvodi se u 48 zemalja. U posebnom po glavlju vodiča posvećenom Hrvatskoj ističe da u njeno maslinarstvo trenutno bilježi veliki inovativni poticaj u smislu kulture i proizvodnje te nevjerojatno povećanje kvalitete finalnog proizvoda.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa