Kolinda Grabar Kitarović: Prva čakavka na čelu Hrvatske

0
Kolinda Grabar Kitarović
Kolinda Grabar Kitarović

Kolinda Grabar Kitarović prvi je izvorni govornik čakavskog narječja koji je je na čelu hrvatske države. Točnije, prvi poslije 926 godina jer su prvi hrvatski kraljevi bili čakavci, a posljednji od njih, Dmitar Zvonimir, umro je 1089. godine. Grabar Kitarović nije Istranka, ali je čakavka i, ako ništa drugo, to bi nama, u županiji u kojoj je dobila najmanje glasova, trebalo biti drago.   

Rođena je u selu Lubarska kod Grobnika, općina Jelenje. Grobnik je poznatiji od Jelenja, ali on je danas samo stari kaštel na brdu koji je nekada pripadao Frankopanima, krčkim knezovima, koji su vladali dobrim dijelom današnje Hrvatske, pa i Bosne i koji su u poznatoj pobuni zrinsko–frankopanskoj u 17. stoljeću praktički pokušali ujediniti i osamostaliti Hrvatsku. A ako su bili s Krka, znači da su bili čakavci. Zato o Grabar Kitarović možemo, na simbolični način, govoriti kao o njihovoj naasljednici. Petra Zrinskog (koji nije bio čakavac) i Frana Krsta Frankopana nekada smo gledali na novčanici od pet kuna. Inače, na novčanicama gledamo četvoricu čakavaca: Jurja Dobrilu, Ivana Gundulića, Ivana Mažuranića i Marka Marulića.

I tu „užasima“ nije kraj. Kod Kastva, a to je kao i Grobnik čakavski kraj iznad Rijeke, rođeni su istarski preporoditelji Matko Laginja i Vjekoslav Spinčić. Po njima nazive nose ulice po cijeloj Istri. A oni ne da su bili članovi HDZ-a (nije ga ni bilo u njihovo vrijeme) nego su bili članovi Stranke prava!

I premda je Kolinda Grabar Kitarović čakavka, to se u njenim nastupima ne osjeća. I ona i Ivo Josipović, portali su ih već hvalili, u kampanji su govorili uzornim standardnim hrvatskim jezikom, pa su ih čak i novinari počeli slijediti. (Možda je najveća Josipovićeva zasluga u njegovom mandatu to što je u komunikaciju uveo gotovo idealan hrvatski jezik.)

A to što se u njenom govoru njeno podrijetlo ne osjeća, to samo znači da je, kao i Josipović, savjesna i visoko kulturna osoba jer se u svim uljuđenim zemljama u javnom nastupu traži neutralan stadndardan jezik. (Nijemci to zovu „Hochdeutsch“.) S druge strane, ne srami se svog podrijetla, pa bez oklijevnja kaže da je kao djevojčica muzla krave.

Lingvistika kaže da naša percepcija svijeta ovisi o tome kojem jezikom govorimo, a istovremeno vrijedi i obrnuto: jezik kojim govorimo ovisi o tome kako vidimo svijet oko sebe. Kao rođena čakavka Kolinda Grabar Kitarović sigurno donosi nešto novo. (Robi Selan)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa