Ekspanzija vila za odmor u Istri: 2014. obiteljski smještaj povećan 22%

0
Šorićevi dvori Barat
Šorićevi dvori Barat

Poput talijanske Toskane i francuske Provanse, Istra je izuzetno atraktivan kraj, koji ljepotom i raznolikošću privlači turiste iz cijeloga svijeta. Osim prirodnih i povijesno-kulturnih ljepota, specifičnost Istre je i u gastronomskoj raznolikosti.

Nepobitna je činjenica da je turistička privreda najuspješnija i najprosperitetnija grana hrvatske ekonomije. I doista, udio od deset posto turizma u BDP-u govori da je hrvatsko gospodarstvo vrlo rizično i o turizmu koji se smatra jednim od generatora oporavka, preovisno.

Unatoč kišnom ljetu i povratku na tržište nekih europskih turističkih velesila, hrvatski turizam ostvario je sjajan rezultat. Klimatske nepredvidljivosti tjeraju turističke djelatnike da godinama mijenjaju model ‘sunce i more’. Pri kraju je još jedna turistička godina, a turističke djelatnike očekuju božićni i novogodišnji blagdani.

Županov dvor Foli
Županov dvor Foli
Villa August Cere
Villa August Cere

Cilj je produženje turističke sezone, odnosno pružanje dodatnog motiva dolaska turistima i izvan glavne sezone. Želimo li zadržati gosta koji se želi odmoriti i dobiti niz sadržaja, treba urediti sektor. Ljudi naporno rade, te svojim radom, trudom i velikim investicijama pridonose turističkom prihodu. Nakon sezone, počinje sezona intenzivne sajamske i drugih vrsta promocija hrvatskog turizma na stranim tržištima. Na skupovima se tokom čitave godine pružaju kulturni sadržaji, organiziraju se edukativni programi. Intenzivno se radi u pripremi novih projekata.

HTZ, nositelj nastupa na čijem se izlagačkom prostoru predstavljaju hrvatski izlagači, radi na promidžbi na stranim tržištima. Kako saznajemo, formirat će se internetski portal na kojem će biti objedinjeni svi ponuđači smještaja u domaćinstvima. Aktivnost Istre jamči pozicioniranje Hrvatske kao cjelogodišnje turističke destinacije. Strategija razvoja turizma kaže da je potrebno više hotela visoke kategorije. U turističkoj regiji kao što je Istra, ljeti se osjeća živost u malim sredinama, gosti su željni novih iskustava i uspomena. Konstantna ulaganja u vlastite kapacitete, održavanje kvalitete i autohtoni ugođaj, neki su od karakteristika ove grane.

Privatni smještaj

Udjel privatnog smještaja u ukupnom smještaju je 35%. Kroz ovu granu turizma uprihoduje se 1,3 milijarde eura. Kod akumulacije određene dobiti, ulaže se u smještaj, neki se specijaliziraju i kroz nekoliko sezona mogu postati vrlo dobri iznajmljivači. Nedostatak je nedovoljna podrška kroz poticaje, povoljne kredite, ali i u oglašavanju. Međutim, uvedene su i neke poticajne mjere, kao što su poticaji za gradnju bazena za što je osigurano 9 milijuna kuna.

Da je Istra poželjna destinacija u kojoj će mnogi dočekati praznike svjedoči i činjenica da je posljednjih godina došlo do ekspanzije novih vila za odmor. Inozemnim investitorima Istra je zanimljiva i interes za ulaganjem postoji, no još se sve svodi na potpisivanje sporazuma o suradnji, obećanjima i priželjkivanjima da ulagači dođu.

Dok u središnjoj Istri svake godine niću nove kuće za odmor, u primorskim gradovima prazni se stanovi ljeti ustupaju turistima. Jak promidžbeni naglasak dobivaju i dani otvorenih vrata agroturizma Istre, koji se ove godine protežu na svih pet nedjelja u studenome.

Villa Danijeli
Villa Danijeli

Neki privatni iznajmljivači ističu kako je važno znati promovirati tradicionalnu istarsku hranu, morske delicije i plodove kao dio našeg brenda te upakirati ih i prezentirati turistima. Cilj je prezentacija domaćih namirnica i vrsne istarske enogastronomske ponude u renomiranim i ugostiteljskim objektima. Proizvođači shvaćaju da poljoprivreda nije samo zemlja nego i marketing, koji donosi porast, bolju cijenu i višu kvalitetu proizvoda.

Neka dodana vrijednost smještaja je komparativna prednost na tom tržištu koja raste svakom sezonom. Sinergijom kvalitete usluge i popratnih sadržaja, kao i manifestacija gdje se promoviraju proizvodi uz lanac kušaonica i prodavaonica gdje su isti i prozvedeni, turistička ponuda dobiva dodatno na značaju.

Privatni smještaj ne trpi statičnost. Svake se godine uređuje i osvježuje s namjerom podizanja samog nivoa usluge i komfora. Upravo se zbog toga ostvaruju povećanja cijene noćenja ponajprije zbog investicija i povećanja udjela direktnih kanala prodaje.

Unutrašnjost Istre

Unutrašnji dio, pored turistički razvijene obale, poprima sve veći značaj. Sve je veći broj onih koji se za svoj boravak odlučuju upravo u ruralnom dijelu. Kuće za odmor, blagodati agro turizma, gostoljubljivost domaćina, prirodne ljepote, biološka raznolikost, tradicijske vrijednosti, pješačenje, jahanje, vožnja biciklom, adrenalinski sportovi, neki su od toponima koji uspješno privlače mnoge posjetitelje. Istra je idealna destinacija za sve željne prirode, mira i tišine, blage klime, a upravo im zelena unutrašnjost to i omogućava.

Kroz razne se aktivnosti nastoji afirmirati i komercijalno iskoristiti seoski potencijal Istre. Traži se privatnost, odmor u miru i tišini daleko od gradske vreve i svakodnevnih obveza. Morske i sunčane radosti često su samo sporedna stvar brojnim turistima koji žele vidjeti i doživjeti nešto novo.

Ruralne kuće za odmor, ruralne vile, kuće i vile sa bazenom ponuda su za one koji žele odmor provesti na drugačiji način. Sve raširenija ponuda traži investiciju, informatičku pismenost, znanje stranih jezika, usvajajnje novih trendova. Prinuđeni su od "dana nula" komunicirati sa svijetom, bilo preko turističke web stranice, ili pak pisanje projekata za EU fondove.

Novija generacija pokušava svoje vino, pršut, ulje, sir i ostale proizvode implementirati u turističku ponudu. Za najbrži rastući oblik smještaja kao što je privatni, zaslužna je prije svega legalizacija koja je mnogim iznajmljivačima pomogla da ozakone iznajmljivanje, ali i konstatnta ulaganja u ovaj oblik smještaja. U Istri je ove godine broj jedinica u obiteljskom smještaju porastao za 22%.

Villa Leonarda Režanci
Villa Leonarda Režanci

Pravi je izazov održati konkurentnost, povećati turistički promet izvan glavne sezone te zadržati imidž kao kvalitetne destinacije. Zasigurno će dodatni zamah investicijama dati i najavljena mogućnost davanja mikrokredita za male poduzetnike koji primjerice pripremaju svoj objekt za sezonu, do nekih 200 tisuća kuna uz kamatnu stopu od tri posto. Potrebno je i dalje provoditi sustavna ulaganja u turističku infrastrukturu, proizvode, ali i promociju hrvatskog turizma.

Većina bukinga ide preko interneta, i to stranica poput booking.com ili Airbnb te privatne web stranice. Po riječima iznajmljivača, turisti uglavnom dolaze iz Italije, Slovenije, Austrije i Njemačke. Međutim, ništa ne zaostaju ni gosti iz Skandinavije i Rusije. Uz noćenje, ugostiteljske usluge i welness sadržaje, a kako ističu, zajedno sve češće odlaze na određena mjesta kako bi gosti ponešto čuli iz ustiju domaćina.

Neke vile koje smo posjetili sadrže raznu ponudu. Neke u sklopu objekta imaju konobu, kušaonicu vina i pršuta te welness. Gosti su, kako su nam rekli, oduševljeni Istrom, a sviđa im se hrana, a ponajviše gostoljubivost ovdašnjih ljudi. Počašćeni kvalitetnim sještajem i privučeni odjekom manifestacija, garancija su im za ponovni dolazak. Zamolivši domaćine da nam otkriju tajnu jednog menija iz njihove konobe, izdvajamo slijedeće: domaća rakija za dobrodošlicu, pršut, kravlji i kozji sir, maneštra od trukinje, medenica s tartufima, ulje s tartufima, šampinjoni s crnim tartufima. Koliko god to dobro zvučalo, u gastronomiji ipak, ima uvijek mjesta i potencijala za napredovanjem, podizanjem cjelokupne usluge i kvalitete, ali i same promocije lokalne gastronomije jer i hrana može biti glavni čimbenik u odabiru odredišta putovanja.

Mnoge konobe u sklopu villa ili kuća nude spoj tradicionalnih i suvremenih mediteranskih specijaliteta. U starinskom ambijentu može se kušati gastro ponuda: kruh iz krušne peći, meso ispod čripnje, pršut, sir, maneštra, fuži, njoki, rafioli, pečene kobasice s kupusom, istarska supa.. Nerijetko gosti kupuju i nose doma istarske specijalitete, što domaćinima predstavlja poseban značaj.

Villa Sandra Radići
Villa Sandra Radići

Osim odmora, gostima je važno putovati kako bi doživjeli regionalne specijalitete i domaću kuhinju, kaže nam jedan iznajmljivač. Gastronomsko-turističkim manifestacijama istarska unutrašnjost nudi ono najbolje što ima na jelovniku.

Jedina mana jest da je unutrašnjost nedovoljno infrastrukturno opremljena, a prije svega, nedostaje lanac kušaonica i prodavaonica tipičnih istarskih proizvoda i gastro-delicija. Daleko od očiju javnosti, u potpunoj diskreciji uživaju u roštiljanju, dok je za njihovu djecu napravljeno sportsko igralište. Neki sudjeluju u berbi grožda i maslina.

Uz Dane školjaka, istarskih šparuga i jadranskih liganja, Sajma tartufa u Livadama, pršuta u Tinjanu , Festivala terana i tartufa u Motovunu, malvazije u Brtonigli, Smotre istarskih tovara u Juršićima, Fešte mladog vina u Savičenti, puži u Galižani, srdela u Fažani, Smotre maslinovih ulja u Barbanu i Vodnjanu, kanfanarska Jakovlja, žminjska Bartulja…. predstavljaju bogatu ponudu manifestacija na bazi prepoznatljivih sezonskih lokalnih namirnica ovog kraja.

Svrha je stvaranje prepoznatljivog imidža za proširenje turističke sezone tako da gosti cijele godine imaju razloga posjetiti unutrašnju Istru. Gledano unazad, teško je zamisliti kako je središnja Istra nekada izgledala. Ruralna Istra bila je zapuštena. Projekt renoviranja kuća pratio je i razvoj vinarstva, gastronomije te drugih popratnih sadržaja koji su revitalizirali unutrašnjost Istre. Pokrenuta je i ekološka  akcija "Neka naša Istra blista" koja traje i danas. Kuće su građene "istarskom grotom" vodeći računa o seoskoj izvornosti. (Ivan Ban)

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa