Grad Pazin predstavio novu web stranicu i prijedlog proračuna za 2015. godinu

0
Renato Krulčić
Renato Krulčić

Na konferenciji za medije održanoj 20. studenoga pazinski gradonačelnik Renato Krulčić osvrnuo se na nekoliko aktualnih tema koje su obilježile proteklo razdoblje, ali i o aktivnostima u bliskoj budućnosti.

Nova web stranica Grada

Na početku konferencije predstavljena je nova web stranica Grada koja je realizirana da bi omogućila brži prijenos informacija o radu gradskih tijela te bolju i uspješniju komunikaciju s građanima.

"Radi što kvalitetnijeg i bržeg procesa prijenosa informacija o radu Gradskih tijela i Gradske uprave te bolje komunikacije s našim građanima pristupili smo izradi nove web stranice Grada. "Ono što je važno napomenuti, da nove web stranice imaju jednostavniji pristup do tražene informacije i to prema "pravilu do 3 klika", modernog je dizajna i visoke kvalitete. Stranice su prilagođene za korištenje na računalima, mobilnim uređajima i tabletima", naglasio je gradonačelnik Krulčić.

Za izradu nove web stranice izabrana je javnim natječajem tvrtka Netlex studio za web dizajn i internet tehnologije iz Pazina, a vrijednost cjelokupnog projekta izrade i jednogodišnjeg održavanja iznosi 35.000,00  s PDV-om.

„Ono što nam je jako bitno je da pravovremenim i potpunim informacijama koje su građanima dostupne putem medija, konferencijama, na web stranicama Grada i na druge načine, želimo osigurati uvjete da naš rad bude vidljiv i dostupan javnosti. Jako je bitno da sve podatke i informacije koje se podižu na web, pišu i kreiraju djelatnici gradske uprave te su i na taj način napravljene određene uštede. Web stranicu se nadamo da će građani prihvatiti kao pravovremen i potpun izvor informacija o događanjima, projektima na području Grada Pazina, natječajima ne samo Grada već i ostalih institucija, o manifestacijama, sve o svemu što grad čini gradom. Želja nam je da se građani što više uključe u procese donošenja odluka i u realizaciji njihovih potreba koje su zapravo od interesa za opću dobrobit našeg Grada", zaključio je Krulčić.

Zahvalio je Netlexu za realizaciju weba, ali i djelatnicima gradske uprave za sudjelovanje u informiranju građana.

Grad Pazin četvrti po odgovornosti i transparentnosti

Istaknuo je da je Grad Pazin trenutno na visokom četvrtom mjestu prema istraživanju LOTUS - Lokalna, odgovorna i transparentna uprava i samouprava. Naime, na temelju istraživanja koja su provedena od lipnja do listopada 2014. godine, među 576 gradova, općina i županija - Grad Pazin je sa 8,83 od ukupno 10 bodova zauzeo visoko četvrto mjesto.

"Vjerujem da su sve aktivnosti koje poduzimamo za pravovremeno informiranje naših građana dovele do realizacije ovog rezultata. Iako smo zadovoljni ocjenom i rangom, radit ćemo i dalje na poboljšanju svih kanala komunikacije. Transparentnost je odlika rada gradske uprave, vijeća i gradonačelnika Pazina", istaknuo je Krulčić.

Grad Pazin je ove godine i među sedam najotvorenijih gradova i županija u Hrvatskoj sa šest objavljenih dokumenata proračuna od maksimalno sedam. Sedmi dokument je također bio objavljen, ali je stranica bila u izradi, pa nije konkretno ušao u ovo promatranje. No, taj dokument je bio "proračun u malom" koji je u to vrijeme bio u istom periodu štampan i distribuiran građanima.

Priznanja i projektu „Pazi(n) proračun“

Projekt "Pazi(n) proračun!" također je jedan od načina kako Grad Pazin nastoji uključiti svoje građane i javnost Pazina u procese važne za vođenje Grada. Konkretno, u ovom slučaju, u proces donošenja gradskog proračuna za 2015. godinu. Ovo je pilot projekt kojeg provodi GONG u suradnji s Institutom za javne financije i Udrugom gradova, a sudjeluju Grad Pazin i Društvo Naša djeca. Sredinom lipnja predstavljen je projekt te je bilo uključeno svih 12 mjesnih odbora. Zaprimljene prijave, oko stotinu prijedloga, analizirao je oformljeni tim, a građani su bili informirani o statusu prijedloga. Polovicom rujna započele su i javne rasprave po mjesnim odborima. Građani su tako odlučivali direktno o namjeni 300 tisuća kuna iz proračuna za 2015. godinu.

Za uspješnost ovog projekta Grad Pazin je dobio priznanje i od Zelene Istre koja je s partnerima na projektu «Dijalogom s civilnim društvom do boljeg okoliša» u rujnu objavila poziv za kandidiranje primjera dobre prakse uključivanja građana u odlučivanje.

"Grad Pazin je sa projektom "Pazi(n) proračun!" ocijenjen kao najbolji primjer u Hrvatskoj na području uključivanja građana i javnosti te informiranju i mogućnostima pristupa informacijama. Jedan od kriterija ocjenjivanja je bila i duljina trajanja javnih rasprava kao i napori koje Grad uključuje da bi se u odlučivanje uključio što veći broj građana.

„Ovo nisu rezultati koji se dogode preko noći. Ovo je rezultat sustavnog i duljeg rada gradskih službi, Gradskog vijeća pa i građana grada Pazina te provođenje politike i smjernica naše lokalne samouprave" istaknuo je gradonađelnik.

Također je zahvalio svim sudionicima koji su sudjelovali u provođenju projekta, ali i onima koji su radili evaluaciju istoga te građanima koji su dali prijedloge i došli na tribine. "Bez sinergije ovaj projekt ne bilo moguće završiti i doći do ovih rezultata. Iskreno hvala svima", zaključio je gradonačelnik Krulčić.

Predložen proračun za 2015. godinu od 75 milijuna kuna

Nakon toga je predstavljen je Prijedlog proračuna za 2015. godinu i projekcije proračuna za 2016. i 2017. godinu, koji su upućeni Gradskom vijeću na prvo čitanje. Sljedeća sjednica planirana je za 27. studenog. Planirani prihodi i primici proračuna za 2015. godinu iznose 74.958.945 kuna i u odnosu na 2014. godinu smanjenu su za 16,96 posto, dok planirani rashodi i izdaci iznose 72.627.620 kuna i smanjeni su za 19,54 posto odnosu na 2014. godinu. Planom proračuna za 2015. godinu planira se suficit u iznosu od 2.667.975 kuna s kojim bi se djelomično pokrio manjak iz prethodnog razdoblja u iznosu od 6.863.104,97 kuna.  Od planiranih ukupnih prihoda, prihodi poslovanja iznose 66.658.945 kuna, dok prihodi od prodaje nefinancijske imovine iznose 6.550.000,00 kuna. Najveći dio prihoda odnosi se na pomoći od inozemstva (darovnice) i od subjekata unutar općeg proračuna, 35.996.880 ili 49,17 posto te na prihode od poreza, 18.036.065 kuna 27,06 posto. Što se tiče planiranih rashoda, planirani rashodi poslovanja za 2015. godinu iznose 55.331.384 kuna, dok rashodi za nabavu nefinancijske imovine iznose 13.470.236,00 kuna.

Počeli dodatni radovi na komunalnoj infrastrukturi

U ovom periodu započeti su dodatni radovi na uređenju komunalne infrastrukture. Tako su u tijeku radovi rekonstrukcije dionice ceste Katun Trviški-Trviž i ceste "Stari put" s paralelnom izgradnjom razdjelnih sustava oborinske i sanitarne kanalizacije. Izvođač radova je Ekspert gradnja d.o.o. iz Buzeta, a vrijednost svih radova iznosi 2.004.904,35 kn bez PDV-a. Radovi objedinjavaju rekonstrukciju cesta, oborinske odvodnje i sanitarne kanalizacije. Ova rekonstrukcija objedinila je i investiciju Istarskog vodovoda d.o.o. iz Buzeta koji će izgraditi novi vodovodni ogranak u trupu tog dijela ceste. Završetak planiranih radova ovisi o vremenskim prilikama, ali bi se trebali okončati početkom veljače 2015. godine.

"Grad Pazin je sustavnim  ulaganjima tijekom zadnjih 20 godina velika sredstva ugrađivali "pod zemlju" te se danas to višestruko vraća našim građanima kroz jedan sigurniji način života i u razdobljima od iznomno velikih količina oborina. Prije dva dana puštena je u probni rad rasvjeta u ulici Š. Kurelića. To je ekološka rasveta i pilot projekt koji ćemo nastaviti kako bi imali kvalitetnu rasvjeru u Pazinu. Hrvatske ceste d.o.o. iz Zagreba investitori su ovog zahvata čija vrijednost iznosi 850.000 kn bez PDV-a, a izvođač je pazinski Vladimir Gortan d.d. Postavljeno je ukupno 28 rasvjetnih tijela koji su opremljeni suvremenom LED tehnologijom", zaključio je gradonačelnik Renato Krulčić.

Na kraju konferencije istaknuo je "Veseli prosinac" kao manifestaciju koja uskoro slijedi te pozvao sve koji žele sudjelovati, bilo kao sudionici u programu ili kao izlagači sa svojim proizvodima, da se jave u Grad Pazin sa svojim prijedlozima.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa