Zbog novog zakona 13 tisuća Istrijana iz središnje Istre imat će niži životni standard

0
Emil Daus, Marin Grgeta i Siniša Žulić
Emil Daus, Marin Grgeta i Siniša Žulić

„Ne tražimo da nam se ništa „daje“, već da se građanima koji žive u unutrašnjosti Istre, ostavi barem razina standarda koju danas imaju“, izjavio je član predsjedništva IDS-a Marin Grgeta 14. studenog na konferenciji za novinare na temu Zakona o regionalnom razvoju i Zakonu o brdsko-planinskim područjima.

Govoreći o tome da Grad Buzet i 7 istarskih općina gube „potpomognuti“ status, Grgeta je odlučno napomenuo da je „ova situacija za nas neprihvatljiva, nepravedna i loša!“.

- Ključni je problem da će 13 tisuća Istrijana, koji žive na tim područjima, zbog toga imati znatno niži životni standard, stoga IDS neće, niti može, podržati takve zakonske prijedloge, kazao je član predsjedništva IDS-a.

Gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić izjavio je da predloženim zakonskim izmjenama gube svi, država, županija, gradovi i općine, ali najviše građani ruralne Istre.  - Veliki dio sada izgubljenih financijskih sredstava kroz različite radove i usluge vraćao se između ostaloga i poduzetnicima, čime će i oni na indirektan način biti zakinuti u ovim smanjenjima gradskih i općinskih proračuna.

Gradonačelnik Žulić je istaknuo da su „u proteklo vrijeme, pokušali u nekoliko navrata intervenirati na izmjene Zakona o brdsko-planinskom području i, prije svega, na indeks razvijenosti gradova i općina, koji je apsurdan“.  Prema navedenom indeksu, susjedna općina Lanišće razvijenija je od, primjerice, Bjelovara, Vinkovaca ili Slavonskog broda, a umirovljenjem ili smrću svakog građanina ta ista općina postaje sve razvijenija!“

Žulić je naglasio da „najznačajnijim dosegom Grada Buzeta smatramo činjenicu da je, prema Popisu stanovništva 2011. godine, po prvi puta zabilježen pozitivan rast stanovništva, što je zaustavilo iseljavanje ljudi, prvenstveno iz ruralnih dijelova Buzeštine, kazao je dodajući da „ukoliko ove zakonske odluke i izmjene budu prihvaćene, uvelike će nanijeti štetu našem području, a razvojni put našega kraja na taj će način biti značajno ugrožen, odnosno vraćen petnaestak godina unatrag“.

Poljoprivrednici Pazinštine imaju veće troškove od onih u ravničarskom dijelu Hrvatske

Predsjednik Zajednice podružnica IDS-a Pazinštine Emil Daus naveo je konkretne primjere što znači ukidanje tog statusa za unutrašnjost Istre.

- Naši poljoprivrednici na ovom području zbog otežanih uvjeta i reljefa imaju višestruke troškove od onih u ravničarskom dijelu Hrvatske, a djeca zbog specifičnosti terena i udaljenosti njihovih sela pješače kilometrima do stajališta školskih autobusa. Kazao je i da komunalna infrastruktura s kojom se želi zadržati mlado stanovništvo u ruralnom području, zbog velikog područja i specifičnog reljefa, zaostaje za ostalim razvijenim područjima.

Daus je naglasio da su građani unutrašnjosti Istre imali izravnu korist od statusa brdsko-planinskih područja i ona posebne državne skrbi bila je jedino što je donekle moglo lokalnom stanovništvu kompenzirati otežane životne uvjete.

- A radi se samo o tome, kaže, da je više poreznih prihoda ostajalo tamo gdje su stvoreni i ponovno se taj novac ulagalo u istu lokalnu zajednicu, kako bi izgradnjom infrastrukture i ostalim mjerama podignuli standard te uspjeli zadržati mlađe stanovništvo na ovom području.

- Poljoprivrednici su za sufinanciranje nabavke višegodišnjih sadnica i dodatnu edukaciju dobili izravnu financijsku pomoć od preko 400.000,00 kn u posljednjih 10 godina, socijalni program pomoći u kući starijim i nemoćnima obuhvatio je posljednjih godina 40-tak korisnika, olakšice prilikom prve izgradnje ili adaptacije obiteljske kuće iskoristilo je 35 obitelji u posljednje 4 godine, sufinanciranje predškolskih i školskih troškova kod obitelji s vise djece koristi 40-tak djece s područja općine, svake se godine stipendira između 20 i 30 učenika i studenata, a modelom sufinanciranja koje je omogućavao dosadašnji status dograđeni su i obnovljeni škola i vrtić te ostala komunalna infrastruktura. Uz sve navedeno, općina je redovno izvršavala sve svoje obaveze i nema financijskog minusa, a novim‎ izmjenama zakona sve navedeno će stanovnici u potpunosti ili velikim dijelom izgubiti.

- Zapravo, kad sve skupa sagledam, stječe se dojam da se ponavljaju pogreške iz bivše države kad su nam zbog krive ruralne politike sela opustošila, a stanovništvo odlazilo u gradove. Time se stvara još veći demografski jaz i uništava ruralni dio Istre, ustvrdio je Daus dodavši da „nerazumijevanje ruralnog prostora Istre i ubacivanje istog u kontekst razvijenije obale, rezultirat će s još većom centralizacijom države, smanjenjem izgradnje i održavanja komunalne infrastrukture te smanjenje standarda građana unutrašnjosti Istre.

Istra državi daje puno više nego što joj se vraća

Na kraju, Grgeta je istaknuo da „Istra državi daje puno, odnosno puno više nego što se Istri vraća, stoga je za nas apsolutno neprihvatljivo da se ta nepravda produbljuje. Ova su sredstva od životne važnosti za ruralnu Istru, ali državnom proračunu ne znače mnogo“.

- Solidarnost  s ostatkom države apsolutno DA, ali najprije solidarnost unutar Istre i osnovni životni uvjeti za manje razvijene istarske sredine, poručio je Grgeta naglasivši da se IDS od svog osnivanja zalaže za regionalizaciju i decentralizaciju Hrvatske te za uspostavu cjelovitih i održivih rješenja.

- Parcijalne i ad hoc inicijative, poput ove, često nose više štete nego koristi, kazao je zaključivši da je naša obaveza i odgovornost realizirati razvojne potencijale Istre te da će o tim problemima upoznati saborske zastupnike koji su mandate u Saboru zaslužili zahvaljujući i glasovima građana Istre.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa