Istrijanke na Forumu poduzetnica podunavskih zemalja u Regensburgu

0
Prijem u gradskoj palači Regensburga
Prijem u gradskoj palači Regensburga

U njemačkom Regensburgu je 7. i 8. studenog  2014. sudjelovalo 38 istarskih poduzetnica članica udruge BPW Pula na 9. Forumu mreža poduzetnica podunavskih zemalja (BPW Danubenet).  Prethodni su se Forumi održali od 2006. do 2013. godine redom u sljedećim gradovima Podunavske regije: Budimpešta, Pula, Arad, Munchen, Pula, Beograd, Beč i Sofiji. U travnju 2014. je organiziran Međunarodni forum u organizaciji BPW Istanbul, kao najava budućeg proširenja suradnje i izvan Podunavlja. Deseti  je Forum najavljen za 2015. godinu u Rumunjskoj.

U radnom dijelu Foruma sudjelovalo je oko stotinu pedeset poduzetnica iz Austrije, Hrvatske, Njemačke, Rumunjske, Slovenije, Švedske, Italije, Velike Britanije i Turske.

Forum je otvorila dr.sc. Alida Perkov, predsjednica mreže poduzetnica Podunavlja naglasivši važnost poslovnog umrežavanja i sudjelovanja u konkretnim projektima.

Prepoznajući značaj regionalnog umrežavanja predsjednica Perkov i predsjednica BPW Turske Ipek Isbiteren potpisale su Memorandum o razumijevanju, čime se otvaraju šire mogućnosti poslovne suradnje poduzetnica Turske i poduzetnica Podunavlja.

Delegacija BPW Pula na susretu s predstavnicama BPW Munchen
Delegacija BPW Pula na susretu s predstavnicama BPW Munchen

Na forumu su aktivno sudjelovali predstavnici Ministarstva poduzetništva i obrta RH u sukoordinaciji sa  Ministarstvom gospodarstva Baden-Württemberga, predstavivši podunavsku strategiju EUSDR u prioritetnom području 8 „Podrška razvoju konkurentnosti, uključujući razvoj klastera“.

Članice BPW Pula predstavile model predklasterizacije na primjeru četiri klastera

Dragica Karajić naglasila je se jačanje gospodarske snage dunavske regije postiže  jačanjem postojećih kapaciteta u MSP,  razvoja novih oblika poslovne suradnje, razvoja prerađivačke industrije i proizvodnje, te razvoja poduzetničkog učenja .  

Na Forumu su članice BPW Pula predstavile  model predklasterizacije na primjeru četiri klastera, što je primljeno u poduzetničkim krugovima kao novi i konkretni model malog poduzetničkog udruživanja. U lobbying for shopping bilo je poslovnih upita vezanih uz hrvatsku turističku ponudu,  kvalitetnih istarskih poljoprivrednih proizvoda, kao i inovativnih proizvoda naših poduzetnica.

Gradonačelnik Regensburga Joachim Wolbergs te Europarlamentarac Ismail Ertug organizirali su svečani prijem za sudionice Foruma u povijesnoj Gradskoj palači. U ime Foruma gradonačelnika je   pozdravila dr.sc. Alida Perkov naglasivši da  male i mikro poduzetnice  trebaju  potpore institucija kao i organizacija civilnoga društva, te su forumi poput BPW Danube net optimalna prigoda konkretizacije takvih susreta.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa