HEP: Plomin C nije u sukobu s klimatskim politikama

0
Performans Zelene akcije (foto: Index)
Performans Zelene akcije (foto: Index)

Hrvatska elektroprivreda reagirala je priopćenjem na performans „Klimatski kaos“ kojega su 17. listopada u Zagrebu, u povodu Međunarodnog dana akcije protiv ugljena, izveli aktivisti Zelene akcije. Zeleni su tom prilikom od Vlade zatražili da da odustane od projekta termoelektrane "Plomin C"  i da uskrati podršku izgradnji TE na ugljen u Pločama s objašnjenjem da su  projekti  ekonomski apsurdni i neisplativi te da bi imali golem negativni utjecaj na zdravlje stanovništva i globalne klimatske promjene.

HEP u priopćenju navodi podatke koje treba uzeti u obzir zbog sagledavanja objektivne slike o utjecaju rada budućeg zamjenskog bloka na lokaciji TE Plomin, odnosno TE Plomin C.

„Prvo, Hrvatska ima emisiju ugljičnog dioksida po stanovniku za oko 30 posto nižu od prosjeka Europske unije.  Sektor za proizvodnju električne energije u Hrvatskoj ima značajno manje emisije stakleničkih plinova od prosjeka EU, najviše zahvaljujući visokom udjelu hidroelektrana.

Drugo,ulaskom u pogon TE Plomina C,doprinos povećanju emisije ugljičnog dioksida na svjetskoj razini emisija stakleničkih plinova, a klimatske promjene potaknute emisijama stakleničkih plinova i jesu globalni problem, iznosit će tek oko 0,007 posto.

Treće, projektnim rješenjem i prema Studiji utjecaja na okoliš, na lokaciji TE Plomin rezerviran je prostor za naknadnu izgradnju postrojenja za izdvajanje i skladištenje ugljičnog dioksida (CCS), kojim se njegove emisije mogu smanjiti za 90 do 95 posto.

Činjenica je da su HEP-ove termoelektrane većinom zastarjele, da imaju nisku učinkovitost i relativno visoke emisije stakleničkih plinova po jedinici proizvedene električne energije.  One se, u skladu sa strateškim razvojnim odrednicama, postupno zamjenjuju novim visokoučinkovitim proizvodnim jedinicama. Na taj će se načinsmanjiti specifične emisije stakleničkih plinova po jedinici proizvedene električne energije iz termoelektrana u Hrvatskoj. Projekt TE Plomin C treba promatrati u tom kontekstu, i u tom smislu on je prema okolišu, europskoj regulativi i globalnim dogovorima, odgovoran projekt“, stoji u HEP-ov priopćenju.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa