Buzet očekuju investicije od 80-ak milijuna kuna

0
Dobitnici godišnjih priznanja s gradonačelnikom Sinišom Žulićem
Dobitnici godišnjih priznanja s gradonačelnikom Sinišom Žulićem

Slaveći Dan grada Grada u prepunoj dvorani Narodnog doma 12. rujna održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Buzeta. Prigodnim referatom gradonačelnik Siniša Žulić podsjetio je na učinjeno u proteklih godinu dana te najavio ciklus investicija u vrijednosti od 80-ak milijuna kuna.

„Sumirajući ukupne rezultate u trenutnoj izgradnji ili pred javnim objavama dokumentacije Grada Buzeta i poduzeća u potpunom ili djelomičnom našem vlasništvu nalazi se desetak investicija ukupne vrijednosti preko 30 milijuna kuna. No, uz ove lokalne projekte kreće i dugoočekivana rekonstrukcija državne ceste od Buzeta do graničnog prijelaza Požane dužine 9 kilometara i vrijednosti od 35 milijuna kuna, čime će Buzet dobiti vrlo kvalitetnu prometnu vezu sa Slovenijom te dva nova križna raskrižja na zapadnom ulazu u grad i moderno križanje za poduzetničku zonu Mažinjica. Pred realizacijom je i rekonstrukcija preostalog dijela ceste od Ročkog Polja do Lupoglava“, kazao je gradonačelnik Žulić.

Posebno ga veseli što Buzet dostiže svoje predkrizne brojke i postotke nezaposlenosti.  Grad trenutno ima manje od tri posto nezaposlenih,  a broj nezaposlenih je od početka godine prepolovljen.

„Grad Buzet je svojim poticajima samo u ovoj godini potpomognuo zapošljavanje 40-tak građana, prvenstveno u obrtima te malim poduzećima, a prema najavama gospodarskih subjekata novih će radnih mjesta ubrzo biti još“, najavio je Žulić.

Nažalost, s 1. siječnjom, upozorio je sinoć buzetski gradonačelnik, Buzet definitivno gubi status brdsko-planinskog područja. Djelomično smanjenje poreznih sredstava osjetilo se već početkom ove godine.

„Iako se često ističe kako su gradovi i regije pokretači razvoja određene zemlje, nova pravila igre ipak više vode ka centralizaciji ionako precentralizirane države, a Grad Buzet, kao i ostale sredine moći će računati na još manje iznose poreznih prihoda koje stvaraju njihovi građani. No, siguran sam da ćemo kao što smo to i do sada činili, znati se oduprijeti tom izazovu sa što manjim mogućim novim opterećenjima građana, a da pritom zadržimo visoko dostignuti standard u socijalnoj skrbi, brizi za djecu i mlade, ali i ljude starije životne dobi, komunalnim uslugama i drugom“, rekao je gradonačelnik Žulić.

Dobitnici gradskih priznanja

Svečana sjednica bila je ujedno prigoda za dodjelu gradskih priznanja. Najveće gradsko priznanje, Zlatni grb Grada Buzeta, dodijeljeno je Davoru Grabaru, predsjedniku KUD-a Istarski željezničar Roč, za kulturni doprinos te doprinos u razvoju amaterizma na području Roča, ali i cijele Buzeštine. Godišnja nagrada Grada Buzeta pripala je Alidi Lukić, odgojiteljici koja je kroz svoj rad i javno djelovanje uložila osobni angažman u projekte očuvanja kulturne zavičajne baštine Buzeta i Buzeštine; Damiru Ugrinu, aktivistu-volonteru i samoukom glazbeniku koji kontinuirano ulaže svoje vrijeme i trud doprinoseći poboljšanju kvalitete života korisnika Doma za starije i nemoćne osobe na Goričici; te Hotelu Fontana Buzet, koji je od 2008. godine otkako ga je preuzela tvrtka Vilstroj doživio svoju preobrazbu. Pohvaljeni su učenici osnovne i srednje škole: Ana Bauer, Katarina Božić, Tea Jermaniš, Virna Kisiček, Petra Ošo, Roberta Šverko, Martina Černeka, Dominik Vivioda, te Error band.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa