Istrapedija otvorila natječaj za najbolju natuknicu o Prvom svjetskom ratu

0
Najviši zapovjednici austro - Ugarske vojske na brodu Viribus Unitis u pulskoj luci
Najviši zapovjednici austro - Ugarske vojske na brodu Viribus Unitis u pulskoj luci

Uredništvo Istrapedije pokrenulo je akciju „Građani kreiraju Istrapediju“ na temu „Prvi svjetski rat u Istri“  koja će trajati do 26. listopada. Autor najbolje natuknice bit će nagrađen prijenosnim računalom, drugoplasiranom je namijenjena Istarska enciklopedija, a nagrada za treće mjesto je knjiga Renca Kosinožića „Istra“. Sve ostale natuknice koje budu zadovoljavale temom i kvalitetom bit će objavljene u Istrapediji. Radovi se primaju na e-mail: urednik@istrapedia.hr

Prvenstveni cilj akcije je motivirati studente da svojim radovima doprinesu popunjavanu stranice novim sadržajima i podrobnije upoznaju zavičaj, ali natuknica je dobrodošla iz svačijeg pera.  Zadaća je odabrati osobu, pojam, događaj ili nešto po vlastitom izboru što je posredno ili neposredno povezano s Prvim svjetskim ratom u Istri te ju obraditi. Radovi se mogu pisati na hrvatskom ili talijanskom jeziku dužine do dvije kartice teksta, osim ako tema ne zahtijeva više prostora. Prije odabira teme važno je provjeriti postoji li već isti pojam na Istrapediji jer će prednost kod vrednovanja imati radovi s tematikom koja u enciklopediji ne postoji, odnosno sadržaji koji u tom obliku na Internetu još nisu objavljeni.

Prvi svjetski rat ili Veliki rat je globalni oružani sukob koji je trajao od 1914. do 1918. godine. Ove godine svijet se prisjeća stote obljetnice tog događaja čije su posljedice bile rušenje starih carstava i njihovo pretvaranje  u moderne države te nove, dotad nezamislive geopolitičke i socijalne promjene. Istra je slijedila sudbinu Austro-Ugarske prije početka rata, a potom Italije. Pula je bila najvažnija ratna luka Monarhije, a Istrani su mobilizirani. Rat uništava i gradi, otima i daje, ostavlja neizbrisiv trag. Istrapedia želi potaknuti na trasiranje tog izgubljenog traga kako bismo popunili nedostatke povijesnog identiteta regije. (Robi Selan)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa