Koza Roža iz Bankovići najljepša istarska koza

0
Naj koza Roža s vlasnikom Veljkom Bankovićem i pročelnikom za poljoprivredu Milanom Antolovićem
Naj koza Roža s vlasnikom Veljkom Bankovićem i pročelnikom za poljoprivredu Milanom Antolovićem

Brojni posjetitelji Istre su subotnju večer 12. srpnja proveli u Svetvinčentu. Progam Naj koze, petnaeste po redu, privukao je velik broj roditelja i djece, domaćih i stranih turista, znatiželjnika koji su čekali proglašenje najljepše koze među tridesetak prijavljenih. Bilo je tu i prčeva, prelijepih jarčeva koji su ponosno i mirno čekali u boksevima da ih suci ocjene.

Subota u Svetvinčentu je tako započela s održavanjem 15. Naj koze koju organizira Turistička zajednica Svetvinčenat i Općina Svetvinčenat, a nastavilo se dugo u noć u Kaštelu Morosini-Grimani povodom održavanja 3. Festivala sira - manifestacije koju organizira Zadruga dva roga uz izvršnog organizatora Motortech Agency iz Pule te potporu Općine Svetvinčenat i Turističke zajednice Svetvinčenat. Manifestaciju Festival sira podržava Ministarstvo poljoprivrede i Istarska županija.

Nagrađene koze sa svojim vlasnicima
Nagrađene koze sa svojim vlasnicima

Na prekrasnoj Žlinji, livadi iza Kaštela, oko 18 sati, okupio se poveći broj posjetitelja, ali i vlasnika koza i jarčeva koji su bili pripremljeni za ovaj tradicionalan izbor najljepših. Broj koza koje sudjeluju u ovom natjecanju se svake godine povećava. Manifestacija je vrlo ležernog tipa te puna smijeha, glazbe i zabave, no, ipak predstavlja i priliku da se naglasi važnost njegovanja tradicije uzgoja autohtonih pasmina koza ali i opčenito potakne na razvoj stočarstva u Istri.

Uz voditelje Danijelu Dorani i Šajetu vrijeme je brzo letilo i uskoro je došao trenutak proglašenja. Natjecanje je održano u nekoliko kategorija, a u žiriju su bili: Klaudio Tomaz, Kornelija Benazić, Draženka Moll, Mauro Saraj i predsjednik žirija Alfredo Jedrejčić. Za Najizvorniju kozu izabrana je koza Medulinka vlasnika Davida Trenta iz Galižane, a koza istoga vlasnika, Kolarinka, osvojila je titulu Najsimpatičnije koze. Koza u vlasništvu Obiteljsko poljoprivrednog gospodarstva Robert Fabris osvojila je titulu Koza s najvećim cicami, a Prč s največim rogovima je Janko, vlasnice Nataše Murkić iz Loborike. Kako svaki izbor ima i mistera, titulu Mister prč osvojio je Frenki, vlasnika Miljenka Sandrića iz Juršići. Za Miss Istre proglašena je koza Roža vlasnika Veljka Bankovića iz Bankovići. Prva pratilja je Lori vlasnika Davora Milovana iz Režanci, a druga pratilja je Belinda iz Kaldira vlasnika Jana Kantira.

Dječji Ex tempore u crtanju na temu koze
Dječji Ex tempore u crtanju na temu koze
Pobjednici najboljih likovnih radova
Pobjednici najboljih likovnih radova

Na Naj kozi održan je i dječji Ex tempore u crtanju na temu koze. Voditeljica Ex temporea, Elena Vižintin je na kraju pozvala sve pobjednike najboljih likovnih radova. Njima su uručeni prigodni pokloni. U kategoriji od 2 do 3 godine, nagradu je dobila Maga Matijaš, a u kategoriji od 4 do 5 godina Valentina Ferlin. U kategoriji od 6 do 7 godina nagradu su dobili Pio Ferlin, Fabiana Ferlin, Uma Gravkić i Petar Folo. Za najbolji rad u kategoriji od 8 do 9 godina dobio je Josip Fabris. Mateo Perković dobio je nagradu za rad u kategoriji od 12 do 13 godina. Najmlađa umjetnica koja je sudjelovala na dječjem Ex temporeu je Marina Sandrić (1,5 godina) koja je također dobila prigodni poklon. Za kraj su svoje pjesmice pročitale Lena Maružin i Katarina Macan. Proslava petnaeste obljetnice obilježeno je degustacijom rođendanske torte koju je napravio chef Robert Perić te puštanjem balona.

Nakon Naj koze održana su predavanja u suradnji s Lokalnom akcijskom grupom "Južne Istre" (LAG) u Art centru (bivšem Društvenom domu). Na predavanjima je predstavljen LAG i njegovi zadaci te djelatnosti kojima se bavi. Istaknuti su njegovi članovi, a zatim tema o Lider programu te fondovima EU-a. Predavči LAG-a "Južne Istre" bili su dr. sc. Ezio Pinzan, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i EU projekte Grada Vodnjana i Monika Brščić, tajnica LAG-a 'Južne Istre'.

Brojni posjetitelji su se zatim lagano, ali u sve većem broju, šetali prema Kaštelu na 3. Festival sira. Izlagači, proizvođači sira nudili su proizvode na degustaciju. Posjetitelji su rado i kupovali sireve te zadovoljno izlazili iz Kaštela. Pored velike ponude sireva, bilo je i domaćih autohtonih suhomesnatih proizvoda istarskih pršutana Bani i Jelenić, odlične domaće pive San Servolo, fingerfooda iz Zadružne kužine ... , a ispred Kaštela na samoj Placi, moglo se kupiti proizvode od lavande, rakije, vina, i drugih domaćih delicija. Uz glazbenu zabavu i animaciju dua Šik Šok, posjetitelji su uživali u degustacijama dugo u noć.

3. Festival sira u Svetvinčentu
3. Festival sira u Svetvinčentu

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa