U petak počinje treći Međunarodni festival sira u Svetvinčentu

0
S prošlogodišnjeg Festivala sira
S prošlogodišnjeg Festivala sira

Program trećeg po redu Međunarodnog festivala sira u Svetvinčentu najavljen je na konferenciji za medije održanoj 8. srpnja u ugostiteljskom lokalu Q-time u Puli. Manifestacija koja će okupiti više od 20 proizvođača sira iz Istre, Slovenije, Italije, Dalmacije, Slavonije i s Paga započinje svečanim otvorenjem u petak, 11. srpnja, u 18.30 sati.

Festival sira u Svetvičentu bit će otvoren za posjetitelje u petak i subotu unutar zidina prekrasnog Kaštela i ulaz je besplatan.

"U partnerstvu sa Zadrugom dva roga lijepo surađujemo već treću godinu i sada možemo reći da će ova manifestacija postati tradicija u Svetvinčentu. Da su manifestaciju prepoznali važni subjekti potvrđuje i najavljeno sudjelovanje ministra Tihomira Jakovine iz Ministarstva poljoprivrede i istarskog župana Valtera Flege na otvorenju u petak", istaknuo je tom prigodom načelnik Općine Svetvinčenat, Dalibor Macan.

Program u petak počinje istarskim balunom, tradicionalnim istarskim plesom u izvedbi domaćih folklornih društava.

Unutar Kaštela moći će se degustirati i kupovati sirevi svih vrsta, a izvan zidina, na Placi ispred Kaštela moći će se razgledati i kupiti istarski autohtoni proizvodi od meda, lavande, suhomesnatih proizvoda, suvenira...

Konferencija za tisak u ugostiteljskom lokalu Q-time u Puli
Konferencija za tisak u ugostiteljskom lokalu Q-time u Puli

Elvis Percan, upravitelj Zadruge dva roga, zahvalio se Općini Svetvinčenat i Turističkoj zajednici Svetvinčenat na dobroj suradnji i podršci te naglasio i izvanrednu podršku Istarske županije, tvrtke Allianz te pokroviteljstvo Ministrarstva poljoprivrede. Zahvalio se i medijskim partnerima Radio Puli, TV Istri i portalu Ruralna.hr.

"Uz ležernu, opuštenu atmosferu i laganu glazbenu podlogu  moći ćete degustirati i kupovati sireve iz široke palete od kravljih, kozjih i ovčjih sireva raznih proizvođača. Osigurana su mjesta za sjedenje i degustiranje jela u prekrasnom prostoru unutar Kaštela. Ove godine smo uspostavili i izvrsnu suradnju s Lokalnom akcijskom grupom "Južne Istre" (LAG) koja će u subotu u 20 sati u bivšem Društvenom domu održati dva predavanja. Na predavanjima će se moći čuti korisne i zanimljive informacije od kojih neke o samom LAG-u i njegovim zadacima te djelatnostima kojima se bavi, njegovim članovima, lider programu i fondovima EU-a te drugo. Predavči LAG-a "Južne Istre" bit će dr. sc. Ezio Pinzan, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i EU projekte Grada Vodnjana i Monika Brščić, tajnica LAG-a 'Južne Istre',"napomenuo je Elvis Percan.

Subota u Svetvinčentu donosi tradicionalnu manifestaciju Naj koza koja započinje u 18 sati na prekrasnoj zelenoj Žlinji iza Kaštela. Izbor naj koze dosegao je petnaestu godinu i obilježit će se na poseban način. "Vjerujemo da je i Naj koza na neki način pomogla razvoju i poticanju stočarstva, odnosno priklanjanju uzgoju koza u Istri. Za vrijeme izložbe i ocjenjivanja po posebnim kategorijama, djeca vrtićke i osnovnoškolske dobi sudjelovat će u ex temporeu kojeg već više godina uspješno vodi Elena Vižentin. Djeca će i recitirati te čitati literarne radove na temu koze, a za najbolje bit će pripremljene prigodne nagrade. Pripremamo poseban način proslave obljetnice 15 godina trajanja manifestacije uz veliku tortu. Torta je djelo poznatog chefa Roberta Perića i LF cateringa iz Pule kojima zahvaljujemo na podršci i poklonu. Voditelji programa bit će Šajeta i Danijela Dorani s Radio Pule pa vjerujemo da će biti itekako zabavno ovu subotu u Žlinji", istaknuo je Dean Pustijanac, direktor Turističke zajednice Svetvinčenta.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa