Lorencin i Dragonja o hrvatsko-slovenskoj suradnji na dalekim tržištima

0
Ministri Metod Dragonja i Darko Lornecin
Ministri Metod Dragonja i Darko Lornecin

Ministar turizma Republike Hrvatske Darko Lorencin i ministar za gospodarski razvoj i tehnologiju Republike Slovenije Metod Dragonja, održali su danas u Grožnjanu radni sastanak na kojem su razgovarali o suradnji dviju zemalja na području turizma. Razmijenili su podatke o kretanju turista i utvrdili da su ove dvije susjedne zemlje međusobno iznimno važno turističko tržište. Razgovarali su o suradnji, posebice što se tiče zajedničkih nastupa na dalekim tržištima, te su razmijenili informacije o smjernicama za razvoj turizma i uspjeh ove vrlo važne gospodarske djelatnosti za nacionalno gospodarstvo.

U području turizma, Hrvatska je tradicionalno među najvažnijim emitivnim tržištima Slovenije. U 2013. godini, prema broju dolazaka turista, Hrvati su na 4. mjestu (iza Italije, Njemačke i Austrije) i na 6. mjestu prema broju noćenja, što predstavlja 5 posto svih noćenja. U 2013. godini, Sloveniju je posjetilo 118.772 turista iz Hrvatske, što je 4,5 posto više nego u 2012., koji su ostvarili 296.966 noćenja, što je 0,2 posto manje nego u 2012. Još uvijek prevladava više posjeta u prvoj polovici godine, dakle u zimskom razdoblju.

Dobro je poznata činjenica da je Hrvatska najpopularnija turistička destinacija turista iz Slovenije. U 2013. godini, 62 posto slovenskih privatnih putovanja u inozemstvo bilo je ostvareno u Hrvatskoj. Slovenci su hrvatsko drugo emitivno tržište, iza Njemačke. U 2013. godini Hrvatsku je posjetilo 1,1 milijun Slovenaca, što predstavlja rast od 2,3 posto u odnosu na 2012., koji su ostvarili 7,6 milijuna noćenja, što je rast od 2,9 posto u odnosu na 2012. godinu. Najveći broj noćenja slovenskih turista ostvaruje se u kampovima, a gledano prema županijama, slovenskim turistima prvi je izbor upravo Istra. Prema prvim rezultatima sustava turističkih zajednica, u prvih pet mjeseci ove godine, Hrvatsku je posjetilo 203 tisuće Slovenaca, koji su ostvarili 620 tisuća noćenja, što je u odnosu na 2013. 12 posto više dolazaka i 5,4 posto više noćenja.

Na nacionalnoj razini u području turizma također postoji vrlo dobra suradnja između Ministarstva gospodarskog razvoja i tehnologije, Direkcije za turizam i Ministarstva turizma Republike Hrvatske te Hrvatske turističke zajednice. Nacionalne turističke organizacije već provode zajedničku promociju turizma obiju zemalja na dalekim trećim tržištima. Slovenija i Hrvatska se u tim događajima predstavljaju pod sloganom "Experience Croatia, feel Slovenia" te su do sada organizirali zajedničke aktivnosti u Indiji, Japanu, Izraelu, Kini, Brazilu i Koreji. Do kraja ove godine planira se i zajedničko predstavljanje u Tajvanu (Radionica 23/09/2014) te Japanu (zajednički štand na sajmu JATA od 25. do 29. 9. 2014).

Zajedničke prezentacije ocijenjene su vrlo uspješnima, a u budućnosti snažnija se suradnja posebno planira za tržište Japana i Brazila, koja imaju velik potencijal. Na temelju prethodne uspješne suradnje u području turizma, postoje mnoge opcije: međusobna ulaganja u turizam, ko-ulaganja, mogućnost stvaranja zajedničkih turističkih proizvoda i sudjelovanje obrazovnih institucija u području ugostiteljstva i turizma, prekogranična suradnja i stvaranje zajedničkih projekata sufinanciranih od strane ERDF.

Ministar turizma Darko Lorencin istaknuo je kako je vrlo zadovoljan zajedničkom promocijom na dalekim tržištima te kako su Hrvatska i Slovenija prijateljske zemlje. „Pozivam slovenske turiste da dođu u Hrvatsku i to ne samo tijekom ljetnih mjeseci, već i na kraće vikend odmore. Mi smo zemlja koja je tako blizu, a imamo mnogo toga za ponuditi – od vinskih cesta, dobre gastronomije, parkova prirode i nacionalnih parkova, radimo na razvoju biciklističkih staza i pustolovnog turizma. Privatni i javni sektor u hrvatski turizam ove godine ulažu oko 410 milijuna eura, što znači, da Hrvatska jako puno radi na novim sadržajima, atrakcijama i doživljajima koji privlače turiste. Slovenci su jedni od naših najvjernijih gostiju i raduje me porast koji bilježimo s tog tržišta i ove godine. Vjerujem u pozitivan trend tog rasta i u nastavku sezonone, ali i u posezoni“, rekao je Lorencin.

Metod Dragonja, ministar za gospodarski razvoj i tehnologiju ovom je prigodom rekao: "Turizam je vrlo važna gospodarska aktivnost u Sloveniji i mi se radujemo dobroj suradnji s Hrvatskom na tom području. Napominjemo da imamo puno toga zajedničkog, na mnogo načina to se može savršeno nadopunjavati. Dakle, postoje brojne mogućnosti za jačanje suradnje na području turizma, posebice u području poticanja ulaganja, suradnje turističkog gospodarstva, prekogranične suradnje, stvaranja zajedničkih  turističkih proizvoda i zajedničkog nastupa na trećim tržištima."

Na kraju sastanka, slovenska strana je predložila da se sljedeći radni sastanak ministara nadležnih za turizam organizira prije zimske turističke sezone u Sloveniji te je pozvao ministra Lorencina na Bled na Strateški forum koji će se u rujnu ove godine održati na temu turizma.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa