Miletić: Referendum o dvojezičnosti vratio bi Hrvatsku sto godina unazad

0
Boris Miletić, predsjednik IS-a
Boris Miletić, predsjednik IS-a

„IDS se najoštrije protivi raspisivanju referenduma s kojim se želi umanjiti postojeća prava nacionalnih manjina na ravnopravnu upotrebu jezika i pisma u našoj zemlji“, izjavio je predsjednik IDS-a Boris Miletić na izvanrednoj konferenciji za novinare, održanoj 3. srpnja, nakon što je potvrđeno da se prikupilo dovoljan broj potpisa građana za raspisivanje referenduma o dvojezičnosti.

"Temeljna ljudska prava ne smiju biti predmet rasprave"

- IDS u potpunosti poštuje te se zalaže za načelo vladavine prava, kao što se zalaže za što veće građansko sudjelovanje u politici, međutim dubokog smo uvjerenja da temeljna ljudska prava ne smiju biti predmet rasprave jer su temeljna načela našeg društva, kazao je predsjednik IDS-a te je napomenuo da:

- IDS poštuje demokratsku proceduru i pravo građana da iskažu svoj stav i zatraže izjašnjavanje oko nekog pitanja. Razumijem i da velik broj građana želi da se održi referendum oko upotrebe ćirilice. Međutim s druge strane, moderne civilizirane države štite svoje manjine, garantiraju njihova prava i učinit će sve da ona ne budu ugrožena. Stoga je naša obaveza kazati da smo izrazito protiv održavanja takvog referenduma koji dovodi u pitanje prava nacionalnih manjina.

Predsjednik IDS-a je istaknuo da su „suživot / convivenza i tolerancija stupovi istarskog društva i oštro se protivimo svemu što te vrijednosti na bilo koji način dovodi u pitanje. Takav referendum vratit će Hrvatsku sto godina unazad“!

Podsjetio je da smo na lokalnoj razini po prvi puta kao predstavnici izvršne vlasti u gradovima gdje je IDS na vlasti,  uskratili pravo na korištenje gradske površine kada se radilo o inicijativi za prikupljanje potpisa s ciljem umanjenja prava nacionalnih manjina.

"Neprihvatljivo je da se voljom većine umanjuju postojeća prava bilo koje manjinske skupine"

- Smatram apsolutno neprihvatljivim da se voljom većine  - koja god to većina bila - umanjuju postojeća prava bilo koje manjinske skupine. To su ključne postavke demokracije. Ovakvim potezima otvaramo teme za koje sam vjerovao da su za nas, kao društvo, završena priča, naglasio je Miletić kazavši da su ovakve situacije  dokaz koliko je demokracija u Hrvatskoj krhka te koliko svi zajedno moramo još učiti o demokraciji da bi bili u skupini najnaprednijih društava na svijetu.

- Najopasnije je da kao društvo šaljemo opasne poruke koje podrivaju različitost: jučer smo govorili o pravima seksualnih manjina, danas govorimo o pravima jedne nacionalne skupine, sutra ćemo govoriti o pravima na vjersku opredijeljenost, a preksutra o pravima žena i djeca!  Naš stav u Istri po pitanju manjina je jasan: Istra je uvijek bila tolerantna, multikulturalna, otvorena i proeuropska regija, a zalagat ćemo se da i tako bude u ostatku zemlje. Istra dvojezičnost živi i diše već godinama što ju čini zdravijom i tolerantnijom sredinom. Istra je posebna i mora biti predvodnikom u Hrvatskoj te smatramo da su naše različitosti naše najveće bogatstvo.  Zbog toga, poštujući demokratsku proceduru, tražimo da se zahtjev za održavanjem referenduma uputi Ustavnom sudu i isto tako očekujemo da Ustavni sud odbaci takav zahtjev, zaključio je predsjednik IDS-a Boris Miletić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa