U Vrsaru po šesti put otvoren Casanovafest

0
Giostrante su 45-minutnim igrokazom nasmijali i raspjevali brojnu publiku
Giostrante su 45-minutnim igrokazom nasmijali i raspjevali brojnu publiku

Konačno je krenulo! Okupili su se sa svih strana – iz Zagreba, Beograda,  Ljubljane, Rijeke i Sarajeva. Stari i novi Casanovafestovci vozili su noću i danju, jurili prema Vrsaru samo da bi 26. lipnja stigli u 18 sati na terasu hotela Vista, na piće dobrodošlice i upoznavanje s pionirima i veteranima Casanovafesta.

Prvi od tih veterana je zasigurno voditelj galerijskih večeri Ivan Balić Cobra, koji je ove godine iz Zagreba po drugi put doveo Enu Friedrich, a iz Beograda Maria Bralića Leonea. Umjesto ručka prionuli su odmah na postavljanje izložbe, a što su izložili, posjetitelji su mogli vidjeti u 19 sati.

No vratimo se još malo na terasu Viste, gdje je direktorica festivala Mariam Abdelghani najprije zahvalila domaćnima Općini Vrsar, zatim Turističkoj zajednici, Hotelima Maistra, kao i svim Vrsaranima jer ugošćuju Casanovafest već 6. godinu.

"Bez vas ovog festivala ne bi bilo, ali zahvaljujući vašoj gostoljubivosti mi smo se i ove godine okupili u gradu u koji se volio vraćati i naš junak Casanova. I mi se svake godine vraćamo ovamo, ali što je još važnije, vraćaju se i bivši festivalski gosti, na što sam posebno ponosna. Među njima je i Drago Glamuzina koji je novi voditelj književnih večeri i koji nam je  doveo dvije dame – Irenu Svetek iz Slovenije i Željku Horvat Čeč iz Rijeke, te Gorana Samardžića iz BiH, te našeg poznatog novinara, kritičara i književnika Igora Mandića iz Zagreba. A tu je i Zoran Ferić, koji je prošle godine bio gost festivala, a ove se godine vratio kao njegov fan i koji će također ovdje biti s nama tri dana", kazala je Abdelghani.

Nakon zdravice sad već mnogo ležernije društvo spustilo se do Stare škole pred kojom se u 19 sati uzvanicima obratio predsjednik Općine Vrsar Franko Štifanić koji je podsjetio da se Casanova dva puta vraćao u ovaj grad, a evo s ovim festivalom stigao je i po treći put. Cobra je pak sve pozvao da razgledaju izložene fotografije i litografije, te da prije toga svakako kušaju Trapanov rose i prave istarske tartufe koje su pripremili 'Natura tartufi'.

A unutra je čekalo novo iznenađenje. Mario Bralić otkrio je da su u okvirima fotografije ne samo manekena i manekenki, nego i beogradskih nogometaša, pa čak i jedne policajke iz odjela za narkotike. Svi oni željeli su da baš Mario ovjekovječi njihova besprijekorna tijela, kao što je i Ena prošle godine željela da Cobra zabilježi njezin boravak u Vrsaru. Crno-bijelim Mariovim umjetničkim fotografijama, Cobra je parirao s četiri velika Enina formata u koloru, a izložbeni prostor upotpunilo je dvadesetak erotskih litografija s kraja 19. stoljeća, njemačkog slikara Heinricha Lossowa i austrijskog umjetnika Franza Xavera Simma.

Točno u 20 sati na Vidikovcu je književnu večer poremetilo nekoliko kapi kiše, pa se društvo preselilo na natkrivenu terasu Viste. Ono što su svi primijetili jest da je s ovog mjesta pogled na vrsarsku lučicu i otočje još ljepši, a u međuvremenu se vratilo i sunce. Drago Glamuzina najavio je prvog književnog gosta, Sarajliju Gorana Samardžića koji je večer počeo erotskom pričom 'Casanovine ospice' ili ' Nemoj da me itko liječi od toga' kojom je dobrano razveselio sve prisutne.

Priznao je da je to autobiografska priča i da je, otkad je po drugi put sretno oženjen, shvatio da i u braku može biti erotike, na što mu je Zoran Ferić odgovorio:"Slažem se! Nikad nije kasno za bajke!"

Goran je i autor vrlo hvaljenog romana 'Šumski duh' za kojeg su se oba moderatora, i Drago Glamuzina i Zoran Ferić, složili da je najbolje što je od suvremene proze napisano u našoj regiji, na što je Goran odgovorio: "Hvala, ali inače vam moj cijeli opus stane pod brisač vjetrobranskog stakla i debljine je oko 12 cm što je donja granica veličine muškog organa u erekciji." Ženski do publike nada se, i želi mu da  njegov opus što prije naraste.

Druženje se nastavilo na Rivi uz gastro-delicije i Giostrante koji su 45-minutnim igrokazom nasmijali i raspjevali brojnu publiku. Riva je bila premala za sve koji su željeli pogledati njihovo uprizorenje jedne anegdote iz Casanovina života pod nazivom "Casanova karaoke – Get together party". Radnja se zbiva u oštariji 'Poli Franka' u kojoj se nadmudruju seljani i paroni, a njihovu svakodnevicu promijeni dolazak Casanove. Lukavi zavodnik odmah očara jednu ljepoticu, no u oštariju upada njezin ljubomorni muž i izazove Casanovu na dvoboj. Naravno, sve završava mirenjem uz pjesmu, ples, dobru hranu i vino. 

Tako je završila i prva večer s našim gostima. Druženje uz piće i puno smijeha završilo je u ranim jutarnjim satima kad su golubovi na granama drveća već pjevali svoju pjesmu koja je svima zvučala kao poziv:"Kupuuuuj kruh!"

Program 27. lipnja počinje u 19 sati na terasi Hotela Vista gdje će Bruno Šimleša prisutne poučiti o ljubavi i partnerskim odnosima, OPG Kovač zasladiti svojim Casanova pralinama a kokteli koji će se nuditi po promotivnim cijenama rashladiti. Već u 20 sati na Vidikovcu će voditelj književnih večeri Drago Glamuzina razgovarati o erotici s britkim i beskompromisnim novinarom i piscem Igorom Mandićem.

U 21 sat na rivi plesati će se uz koncert Soulfingersa, a nakon toga u 23 sata nastavlja se s Nimfomankom II Larsa von Triera u Staroj školi. Dođite, zabavite se i uživajte uz Casanova menu na vrsarskoj rivi po promotivnim cijenama!

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa