Radin: Bez suradnje Županije s Talijanskom unijom ne bi bilo ni suživota u Istri

0
Župan Valter Flego i gradonačelnik Pule Boris Miletić održali su radni sastanak s predstavnicima Talijanske unije
Župan Valter Flego i gradonačelnik Pule Boris Miletić održali su radni sastanak s predstavnicima Talijanske unije

Istarski župan Valter Flego i gradonačelnik Pule Boris Miletić 23. lipnja su, u sjedištu Istarske županije u Pazinu, održali radni sastanak s predsjednikom Talijanske unije dr. sc. Furiom Radinom i predsjednikom Izvršnog vijeća Talijanske unije Mauriziom Tremulom.

Tema sastanka odnosila se prvenstveno na ocjenu dosadašnje suradnje te planove za onu buduću. Župan Flego suradnju Županije s Talijanskom unijom ocijenio je kao izuzetno dobru izrazivši nadu da u narednom razdoblju ona bude još konkretnija.

„Iskrena suradnja, prijateljstvo, razumijevanje i povjerenje preduvjet su za realizaciju zajedničkih projekata. Istra prednjači po suživotu i toleranciji, a multikulturalnost i multietničnost naše su najveće bogatstvo koje ćemo i dalje njegovati i promovirati“, poručio je istarski župan. 

Predsjednik Unije Furio Radin naglasio je, pak, kako bez suradnje između lokalne i regionalne samouprave s Talijanskom unijom ne bi bilo ni suživota u Istri. Radin se osvrnuo i na brojne vijećnike, pripadnike Talijanske nacionalne zajednice, u vijećima gradova i općina, kao i županijskoj Skupštini, te na dvije dožupanice iz redova Talijanske unije.

 „Ovo što mi imamo u Istri nije uobičajena situacija u Hrvatskoj. Početak našeg prijateljstva datira još iz 1993. godine kada je Istarska županija uspostavljena i taj naš odnos nama je posebno važan te ga želimo intenzivirati“, poručio je Radin.

Predsjednik Izvršnog vijeća Talijanske unije Maurizio Tremulo rekao je kako se suradnja prvenstveno odnosi na školstvo i kulturu, a u nadolazećem razdoblju planiraju se i zajednički europski projekti, posebice oni koji se odnose na prekograničnu suradnju sa Slovenijom i Italijom.

Gradonačelnik Miletić složio se kako je Istra po svome suživotu i dobrim odnosima s manjinskim zajednicama prisutnima na ovom području, prepoznata u široj regiji. Što se tiče projekata realiziranih u Puli zajedno s Talijanskom unijom, Miletić je izdvojio izgradnju sportske dvorane za školu Giuseppinu Martinuzzi, kao i izradu projektne dokumentacija za novi dječji vrtić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa