U Poreču održan seminar i radionica o očuvanju i promoviranju kulturne baštine

0
Seminar je održan u sklopu projekta EX.PO AUS
Seminar je održan u sklopu projekta EX.PO AUS

U Poreču je 12. lipnja održan seminar o pripremi i implementaciji UNESCO planova upravljanja u sklopu projekta EX.PO AUS - EXtension of POtentiality of Adriatic UNESCO Sites.

Dvodnevni lokalni seminar i radionicu otvorili su predstavnici Istarske županije pročelnik Upravnog odjela za kulturu Vladmir Torbica, te Sandra Ilić, koordinatorica projektnih aktivnosti i viša stručna suradnica za međunarodnu suradnju. Dobrodošlicu prisutnima zaželjela je i dogradonačelnica Grada Poreča Nadia Štifanić Dobrilović.

Predavanja su održali eminentni domaći i strani stručnjaci s područja kulturne baštine, upravljanja i zaštite UNESCO lokaliteta, te predstavnici regija projektnih partnera iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine.

Plan upravljanja Episkopalnim kompleksom Eufrazijeve bazilike izložila je jedna od autorica nacrta plana Sanja Tišma, ravnateljica Instituta za razvoj i međunarodne odnose, opisavši tako sam proces izrade plana, važnost participativnog pristupa i partnerstva te njegov glavni cilj: valorizacija, očuvanje, zaštita te promocija izuzetne univerzalne vrijednosti kompleksa. U sklopu plana obrazložila je viziju upravljanja Eufrazijanom, akcijski plan, mehanizme zaštite i obnove, te prijedloge održivog korištenja. Predavanje Katri Lisitzin, savjetnice za kulturnu baštinu iz Švedske, odnosilo se na proces izrade planova, njihove implementacije, te izazove koji se javljaju u upravljanju svjetskom baštinom: Eufrazijevom bazilikom, Beratom, prirodnim i kulturno-povijesnim naslijeđem regije Kotor, Starim gradom Mostarom i Dubrovnikom. 

Mirela Mulalić Handan, izvršna dužnosnica Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika i jedna od predstavnica projektnih partnera približila je svjetsku kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine i izazove s kojima se susrela u upravljanju živom urbanom baštinom tog područja, prije svega Starog mosta i Starog grada Mostara, te lokaliteta na Tentativnoj listi: Blagaja, Stolca i Počitelja. Upravljanje živim urbanim naslijeđem u principu je upravljanje promjenama koje su neizbježne – bilo da su demografskog, prirodnog ili razvojnog karaktera, istaknula je Handan.

Seminar se nastavio izlaganjem Rut Carek, voditeljice i glavne tajnice Hrvatskog povjerenstva za UNESCO  pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske koja se u svojoj prezentaciji osvrnula na sam rad organizacije i važnije realizirane projekte poput: Centra za podvodnu baštinu, prekograničnog projekta biorezervata Mura-Drava-Dunav, otvorenje Katedre za poduzetništvo u Osijeku, dodjelu Nacionalne stipendije „Za žene u znanosti“, te osnivanju UNESCO Katedre za medicinu i pravo u Zagrebu.

Projekt koji ima posebno značenje je svakako i Međunarodni forum Baština u rukama mladih koji je doprinio obrazovanju, edukaciji i podizanju svijesti o značaju kulturne baštine, zaključila je Carek. Poseban dio predavanja odnosio se i na pojam svjetske baštine odnosno sva dobra koja posjeduju iznimnu univerzalnu vrijednost. Voditeljica i glavna tajnica nastavila je s brojčanim pokazateljima: 962 dobra na popisu svjetske baštine u 153 zemalja od čega su 745 kulturna dobra, 188 prirodna i 29 mješovitih. Od toga je podsjetimo, 7 hrvatskih lokaliteta. 

Jaz između imenovanja i stvarnosti sudbine spomenika kulture, tema Mitje Guština i Savin Jogana, predstavnika slovenskog projektnog partnera Instituta za baštinu Mediterana, Univerze na Primorskem, ukazala je na sudbinu spomenika i zaštite pod promjenama raznih vlasti, od doba Austro-Ugarske, Republike Jugoslavije do Republike Slovenije. Slikovitim primjerima lokaliteta ukazao je na  njihovu različitu sudbinu: kao primjere dobre prakse naveo je dvorce u Podsredi i Ljubljani, dvorac Thumersfelden – Štok kao primjer zapuštenosti, Rihemberk dvorac – primjer nesolventnosti, te Park prirode u Strunjanu kao primjer loših odluka. 

U završnom dijelu prezentacije osvrnuo se i na primjere „prodavanja“ spomenika u državnom vlasništvu te doveo u pitanje smisao traženja novog vlasnika kad donošanje zakona kojim je regulirano državno vlasništvo nad spomenicima za glavni cilj imao upravo maksimalnu moguću zaštitu spomenika.

O javno-privatnom partnerstvu i upravljanju Parkom prirode Sečovljanske solane i koristima koje su ostvarene temeljem ovakvog načina poslovanja od 2003. godine govorio je Andrej Sovinc, zamjenik direktora i voditelj Parka. Na prvom danu seminara prisustvovali su brojni kulturni djelatnici koji se bave zaštitom i promocijom kulturne baštine, povjesničari umjetnosti, sveučilišni profesori, turistički i kulturni djelatnici, te studenti društvenih, humanističkih i tehničkih znanosti.

Drugi dan seminara i radionice donosi također brojna zanimljiva predavanja o mogućnosti razvoja gradova, brendiranja, promocije i suvremenih pristupa očuvanju i promoviranju baštine UNESCO lokaliteta. Stručnjaci Dean Skira, Penezić & Rogina arhitekti, Ervin Šilić i Boris Bengez prenijet će svoja iskustva kako „spojiti“ vizualne umjetnosti, inovativne umjetničke i kulturne prakse, arhitekturu i UNESCO baštinu.

Projekt EX.PO AUS sufinanciran je sredstvima Europske unije u okviru IPA Programa jadranske prekogranične suradnje 2007-2013. i uključuje 12 partnera iz sedam država na Jadranu. Ukupno trajanje projekta je 36 mjeseci, a njegova financijska vrijednost iznosi 3.155.784,80 eura, od čega 85 % sufinanciranja predstavlja udio IPA-sredstava dok udio partnera iznosi 15 %.

Detaljnije o projektu na: www.expoaus.org

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa