Trio Terzić, Grbić i Maretić oduševili publiku u pulskoj crkvi Sv. Franje

0
Foto: Marko Hajdarović
Foto: Marko Hajdarović

U crkvi Sv. Franje u Puli 6. lipnja održan je koncert vrhunskog komornog muziciranja domaćih glazbenih snaga. U nastavku koncertnog programa 15. po redu Pulskog festivala komorne glazbe nastupio je originalan trio u sastavu Domagoj Terzić (gitara), Milan Grbić (violina) i Dražen Maretić (violončelo).

Glazbenici su se okupljenima u pulskoj crkvi Sv. Franje predstavili vrhunskim komornim muziciranjem kojeg je publika s oduševljenjem ispratila. Koncertni program satkan od originalnih skladbi 19. stoljeća pisanih za gitaru i gudače jednostavno je oduševio prisutnu publiku. Riječ je o vrlo zanimljivom repertoaru i i raritetnoj instrumentalnoj kombinaciji violine, violončela i gitare kojeg je vrlo teško čuti čak u svjetskim okvirima.

Glazbenici su se predstavili izborom skladbi C.G.Scheidlera (Sonata za violinu i gitaru u D-duru), F. Burgmullera (Trois Nocturnes pour Violoncelle et Guitare ), A. Diabellija (Polonaise, Andante con moto, Marcia/Allegro) i N. Paganinija (Terzetto M. S 69 u D-duru). U pogledu odabira repertoara, ovaj je program bio pravo glazbeno osvježenje za sve prisutne pružajući svojevrsni odmak od repertoara 19. stoljeća kojeg smo navikli slušati na glazbenim podijima.

Naime, uobičajeno korištenje klavira tijekom cijelog 19. stoljeća ovoga je puta zamijenila gitara preuzevši njegovu ulogu čime je dobiven jedan sasvim različit tonski pejzaž. Ukupnoj zvučnoj slici svakako je doprinijelo i korištenje originalne povijesne gitare francuskog graditelja instrumenata Francoisa Brugera. Glazbalo staro 170 godina u rukama poznatog gitarista Domagoja Terzića uvelike je doprinijelo autentičnosti zvuka odabranog stilskog perioda.

 Okupljeni su imali prilike uživati u vrhunskom komornom muziciranju vrlo popularnog tijekom cijelog 19. stoljeća. Međutim, ovo je bila i jedna hipotetska rekonstrukcija glazbene večeri koja se mogla dogoditi i u nekom od pulskih salona onoga vremena, kako doznajemo od glazbenika.

Oduševljena je publika gromoglasnim aplauzom nagradila umjetnike za njihovo strastveno i uigrano muziciranje pozvavši ih na bis. Koncert je organiziran od strane Hrvatske glazbene scene mladih u suradnji s Istarskom glazbenom scenom mladih pod umjetničkim vodstvom prof. Jakše Zlatara i prof. Vesne Ivanović Ocvirk. (Ivan Ban)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa