Istarski policajci učili kako postupati s osobama s invaliditetom

0
Cilj edukacije je upoznavanje policijskih službenika s teškoćama, s kojima se susreće svaka od skupina osoba s invaliditetom
Cilj edukacije je upoznavanje policijskih službenika s teškoćama, s kojima se susreće svaka od skupina osoba s invaliditetom

Policijska uprava istarska nastavila je s provođenjem preventivnih aktivnosti pa su tako 9. i 10. lipnja u zgradi policijske uprave održani završni moduli edukacije policijskih službenika s ciljem poboljšanja kvalitete policijskog postupanja i pristupa osobama s invaliditetom.

Budući se osobe s invaliditetom u svakodnevnom životu susreću se sa brojnim poteškoćama, uglavnom uvjetovanim nerazumijevanjem okoline za njihove specifične potrebe, Policijska uprava istarska inicirala je zajedničku aktivnost s Društvom distrofičara Istre i Zajednicom saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH). Riječ je o edukacijama različitih rodova policije, kojima je cilj upoznavanje policijskih službenika s teškoćama, s kojima se susreće svaka od skupina osoba s invaliditetom te senzibiliziranje na njihove specifične potrebe, kako bi im se na adekvatan način pomoglo u ostvarivanju prava, u slučajevima kada su žrtve nekog oblika protupravnog ponašanja i imaju potrebe za policijskim postupanjem.

Prvi modul edukacija proveden je 25. ožujka, a bio je namijenjen policijskim službenicima temeljne policije, koji su po prirodi posla u stalnom kontaktu sa građanima. Jučerašnji modul održan je za policijske službenike prometne policije, dok su na današnjem, završnom modulu, sudjelovali policijski službenici kriminalističke policije te službenici upravnih poslova i inspektorata unutarnjih poslova.

Kao što je navedeno, edukacija su usmjerene poboljšanju kvalitete policijskog postupanja i pristupa osobama s invaliditetom, koje su jedna od najranjivijih skupina društva. Moduli su započeli predavanjem  dr.med. Zorislava Bobuša, predsjednika Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, koji je policijske službenike upoznao s Konvencijom Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom, dok je izvršni direktor Hrvatskog saveza udruga invalida rada Leke Sokolaj educirao policijske službenike o nizu međunarodnih i nacionalnih propisa, kojima su uređena prava invalida. Marica Mirić, predsjednica Saveza društava distrofičara Hrvatske upoznala je policijske službenike o vrstama invaliditeta, a o specifičnostima i potrebama  pojedinih skupina osoba s invaliditetom govorili su Davor Komar, predsjednik Društva distrofičara Istre, Svetlana Cukerić, predsjednica Udruge gluhih i nagluhih Istarske županije, Snježana Raić, predsjednica Društva multiple skleroze Istarske županije i Marjana Peitel, predstavnica Udruge slijepih Istarske županije.

Predstavnici svake pojedine skupine osoba s invaliditetom upoznali su policijske službenike sa specifičnim poteškoćama s kojima se susreću, potrebom i načinom prilagođenog komuniciranja i postupanja s određenom populacijom, a navedeno će, kako su se složili policijski službenici, svakako doprinijeti njihovom budućem radu i poboljšanju usluge koju pružaju građanima.

Suradnja Policijske uprave istarske s Društvom distrofičara Istre i Zajednicom saveza osoba s invaliditetom Hrvatske nastavit će se i u narednom periodu.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa