Ukradeni novac prebacivala na inozemne račune i zadržala proviziju

0
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Pulska je policija dovršila kriminalističko istraživanje nad 40-godišnjakinjom iz Pule zbog sumnje da je počinila kazneno djelo pranje novca. Ženu se sumnjiči da je od 8. travnja do 7. svibnja putem e-maila kontaktirala s nepoznatim počiniteljem, kojem je dala podatke o bankovnom računu, na koji joj može uplatiti novac.

Nakon toga, nepoznati počinitelj je 7. svibnja, na zasad neutvrđen način, s računa tvrtke iz Zagreba, ukrao više desetaka tisuća kuna koje je prebacio na račun koji mu je dala 40-godišnjakinja. Žena je potom navedeni novac proslijedila putem Western Uniona na inozemne račune, a pritom je za sebe zadržala proviziju od nekoliko tisuća kuna. Zbog sumnje da je počinila kazneno djelo, protiv 40-godišnjakinje se podnosi prijava u redovnom postupku, izvijestila je istarska policija.

Unatoč upozorenju objavljenom na Internet stranici MUP-a, i dalje se evidentiraju prijave o prijevarama od oštećenih građana. Ovim putem MUP ponovno upozorava građane da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije kako ne bi postali žrtve prijevare ili sudjelovali u počinjenju kaznenih djela.

Ponavljamo da su na području više policijskih uprava, zabilježeni slučajevi specifičnih prijevara građana, počinjenih na način da nepoznate osobe putem e-maila stupaju u kontakt s građanima nudeći im obavljanje određenog posla. U sklopu realizacije navedenog posla građanima na njihove bankovne račune iste osobe doznačuju veće ili manje svote vjerojatno ukradenog novca, da bi nakon toga od njih tražili prosljeđivanje tih sredstava na inozemne račune putem Western Uniona, Moneygram-a ili sličnih platnih servisa.

Kroz elektronsku komunikaciju, od građana uglavnom traže informacije o radnim vremenima banaka i drugih financijskih ustanova te ostale podatke od koristi za što efikasniji i što brži novčani transfer te im naposljetku i dostavljaju listu primatelja u inozemstvu na čije ime se navedeni novac po zaprimanju treba proslijediti.

Također, građanima se za obavljene transakcije nudi i određeni iznos provizije kao naknada za odrađeni posao, odnosno prosljeđivanje novca.

Iz MUP-a upozoravaju građane da budu oprezni i da ne nasjedaju na primamljive oglase za naizgled lagan posao kako ne bi postali žrtvama prijevare, a u konačnici time i sudjelovali u počinjenju kaznenog djela.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa