Mrsić šalje inspekciju u Istru: Geneza u 2014. nije platila ni jedne lipe poreza za Mirnu

0
Foto: Jutarnji list
Foto: Jutarnji list

Država od početka ove godine nije dobila ni lipe poreza i doprinosa za plaće 250 radnika Mirne kojom upravlja Geneza, tvrtka za krizni menadžment koja se prikazuje kao spasitelj rovinjske tvrtke za preradu ribe, piše Jutarnji list.

Umjesto da bude spašena, Mirna je završila u blokadi, predstečajna je nagodba propala i Fina je pokrenula stečaj, ali Geneza, u vlasništvu poduzetnice Valentine Ljubešić, dobila je na upravljanje novu tvrtku. Odbor vjerovnika jednoglasno je tvrtku Puris u stečaju dao u najam upravo njoj.

Zbog dugovanja Mirne prema državi početkom tjedna u Ministarstvu rada održan je i sastanak na kojem su se s predstavnicima Sindikata PPDIV – a sastali ministar rada Mirando Mrsić i Tihomir Kralj iz Porezne uprave.

Na sastanku je, neslužbeno doznajemo, dogovoreno da se u Mirnu do kraja tjedna upute inspekcija rada i porezna inspekcija koje će utvrditi koliki su dugovi zbog neispunjavanja obveza prema državi. U Ministarstvu rada inicirali su i sastanak na razini još dvaju ministarstva – gospodarstva i poljoprivrede, da se pronađe najbolji model za budućnost Mirne, vjerojatno dolazak strateškog partnera i dokapitalizacija.

„Genezino upravljanje Mirnom očigledno nije u okviru zakona. Bojim se da bi isto moglo snaći radnike Purisa u stečaju. Tamo je nepotpuni odbor vjerovnika, bez Hypo banke kao najvećeg od njih, na čudan način odabrao Genezu iako tvrtka Valipile, kao Purisov partner, nudi zajednički razvoj, čak i kupnju Purisa“, upozorava Šimo Orešković, predsjednik Sindikata PPDIV-a.

Suvlasnik i direktor Boris Belko od Purisa ne želi odustati. Traži da mu netko objasni kako Valipile s godišnjim prihodima od 148 milijuna kuna i 23 godine iskustva u peradarskoj proizvodnji može izgubiti posao od Geneze koja se nije iskazala u slučaju Mirne.

Slabiji kandidat

Belko Purisovu proizvodnju želi odmah revitalizirati, ponudu osigurava sa 87,3 milijuna kuna garancija i vlastitih 107 zaposlenika te jamči da će u tvrtku uložiti dva milijuna kuna i zaposliti 90 do 118 radnika Purisa. Za to traži ugovor o zakupu na godinu dana s produženjem.

„Geneza nema tvornicu stočne hrane, objektivno ne mogu revitalizirati poslovanje Purisa. Preduvjet za proizvodnju je nabava oplođenih jaja. Na tržištu je nestašica i cijene osciliraju, a mi ih proizvodimo. Za preuzimanje djelatnosti osnivaju novu tvrtku s kapitalom od 25 tisuća kuna, proizvodnju planiraju pokrenuti tek za tri i pol mjeseca, ne nude iznos ulaganja, sredstvo osiguranja im je bitno manje od našeg, 15,2 milijuna kuna, imaju samo 10 zaposlenih i traže najam na najmanje tri do pet godina, a to u stečaju zakon ne dopušta“, ljutito iznosi Belko te napominje da je Valipile i mali vjerovnik Purisa, kojem pazinski peradar duguje 706 tisuća kuna, pa im je u interesu oporavak poslovanja.

Članovi odbora vjerovnika nisu htjeli jasno odgovoriti zašto je Geneza bolja: „Ponude su bile podjednake, prevagnula je Geneza, tako smo zajedno odlučili“, izjavio je bez argumentacije Letica, koji zastupa Poreznu upravu.

„Ja ne bih o tome službeno razgovarao“, rekao je autoprijevoznik Gortan i zahvalio se. Belko, pak, tvrdi da je Gortan njemu objasnio zašto je glasao za Genezu.

„Gortan mi je rekao da gradonačelnik Pazina Renato Krulčić smatra Genezu boljim partnerom, a on ne želi glasati protiv njegove volje jer mu sin koristi stipendiju gradske uprave, pa se ne osjeća ugodno“, kaže Belko. To Gortan nije htio komentirati.

Svi bez argumenata

Roberto Ladavac, predstavnik pazinske gradske uprave među vjerovnicima Purisa, rekao je kratko da je proveo odluku Grada i da je ne bi obrazlagao. Stečajni upravitelj Purisa Zdravko Čupković kaže da on nije ovlašten za odluku te da može iznijeti samo osobno mišljenje.

„Po kvaliteti ponuda Valipileova je po svim parametrima bolja. Genezi će trebati puno dulje da se uopće prihvati posla“, kaže Čupković. Izbor Geneze brani Dario Lukšić, sindikalist i predsjednik odbora vjerovnika.

 „Lani smo u studenom pozvali Genezu da nam pomogne i nakon sedam mjeseci pregovora dali joj suglasnost. Ponudu tvrtke Valipile dobili smo u zadnji tren, produljili rok za ponude i na odboru izabrali Genezu. Interes nas radnika, malih vjerovnika i lokalne samouprave bio je da nas se zadrži što više te da sjedište tvrtke ostane u Pazinu. Tvrtka Valipile imala bi sjedište u Zagrebu, pileće meso bismo prodavali pod svojim brendom, a gdje je tu Puris i razvoj. Geneza je prihvatila naše uvjete i tu je kraj priče“, kaže Lukšić za Jutarnji list.

Radnici Mirne: Dolaskom Geneze ostvarujemo rekordne poslovne rezultate

Radnici Mirne obratili su se javnosti pismom o, kako ističu, medijskom linču koji se provodi nad Genezom i Mirnom. U nastavku prenosimo pismo u cijelosti.

Pismo radnika o medijskom linču nad Genezom i Mirnom

Posljednjih dana svjedoci smo medijskih natpisa kojima se dezinformira javnost i destabilizira tvornica, koja upravo zahvaljujući Genezi i ovoj Upravi, hrani 270 obitelji zaposlenih radnika i više od 400 obitelji ribara.

 Ovim putem želimo hrvatskoj javnosti i politici jasno poručiti da se radnici Mirne Rovinj u potpunosti ograđuju od svega što je predsjednik PPDIV-a Šimo Orešković izrekao posljednjih dana.  Također želimo poručiti svima koji se ovih dana intenzivno nalaze s Šimom Oreškovićem da slobodno dođu među radnike naše tvornice i iz prve ruke saznaju istinu.

Jedina istina je da nikada do sad nismo imali bolje uvjete rada. Dolaskom Geneze i ove Uprave, nakon 20 godina umiranja, tijekom protekle dvije godine ostvarujemo rekordne poslovne rezultate u prodaji i proizvodnji, poslujemo s dobiti, a naše plaće i sve obveze isplaćuju se u dan.

Ponovo moramo naglasiti da je jedini krivac za guranje Mirne prema stečaju Ministarstvo financija, na čelu s bivšim ministrom Slavnom Linićem. Oni koji sudjeluju u ovom medijskom linču sigurno  ne zastupaju naše interese i nameće nam se pitanje čije interese onda zastupaju?

Molimo sve odgovorne da se ne igraju s našim sudbinama i ne dozvole da ih se uvuče u igre, čiji je cilj uništenje proizvodnje i radnih mjesta, stoji u pismu kojeg potpisuju predsjednik Radničkog vijeća Mirne d.d. Abedin Ramadani, predsjednica Radničkog vijeća Mirne Ribolov Ruža Popović i predsjednik Sindikata Mirne Evelino Marić.

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa