Lovrečki glazbeni amateri prodefilirali gradom

0
Lovrečki glazbeni amateri predstavili su se javnosti dvjema izvedbama
Lovrečki glazbeni amateri predstavili su se javnosti dvjema izvedbama

U proteklih nekoliko dana, lovrečki su se glazbeni amateri predstavili lokalnoj javnosti dvjema izvedbama, naizgled oprečnih nastupa. Na Mali Uskrs, u župnoj crkvi Sv. Martina izveli su koncert sakralne i klasične glazbe, da bi nekoliko dana kasnije, u jutarnjim satima,  prodefilirali Svetim Lovrečom, i probudili uspavane stanovnike.

Koncert koji je nedavno održan imao je i edukativnu notu, obzirom na činjenicu da je program bio upotpunjen uvodnim riječima voditeljice programa Tereze Banić, koja je za svakog kompozitora ponaosob ispričala publici neke poznate, ali i manje poznate činjenice i crtice iz života i opusa umjetnika, poput Mozarta, Bacha, Albinonia, Händela, Schostakovicha i drugih. U programu nastupila je i mlada, ali vrlo priznata orguljašica rodom iz Funtane, Andrea Milohanić.

U popunjenoj crkvi zasigurno se stekao dojam kako je koncert bio vrlo pomno pripreman, kako od strane samog članstva, tako i samog dirigenta Petra Janka, koji je pored samog glazbenog repertoara, pripremio i edukativni dio koncerta. Uskrsni koncert zasigurno, nakon ovogodišnje druge izvedbe, ima temelja postati tradicionalnim.

Tradicionalna je pak, budnica orkestra koja već 70-tak godina u isto vrijeme daje svečani ton obilježavanju Praznika rada u Svetom Lovreču. Isto po tradiciji, pojedini domaćini su ispred svojih kuća iznijeli kolače, kavu, sokove, a za uzvrat su im limenjaci, njima u čast 'ništo zasvirili' .

Kulminacija događanja za orkestar tek predstoji. Naime, ove godine je Sveti Lovreč domaćin svim puhačkim orkestrima Istre, bilo da dolaze iz Hrvatske, Slovenije i Italije. Ukupno se očekuje oko 1000 glazbenika iz 22 orkestra. Susret orkestara Istre održat će se 31. svibnja i lovrečki će domaćini dati sve od sebe kako bi svi koji žele doživjeti muziciranje iz 1000 instrumenata uživali u tom trenutku.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa