U Istarskim demokratima najviše Porečana i Labinjana, Pula slabo zastupljena

0
Vodstvo Istarskih demokrata, nove istarske stranke
Vodstvo Istarskih demokrata, nove istarske stranke

Osnivačka skupština nove stranke Istarski demokrati, održana 1. svibnja u restoranu Lovac u Pazinu nije ponudila mnogo iznenađenja. Uz predsjednika Damira Kajina u stranci su uglavnom osobe koje je naš portal prvi prozvao Filipinska skupina što je do danas ostao kolokvijalni naziv za ekipu, uglavnom bivših IDS-ovaca, koji su, nezadovoljni svojom bivšom strankom, pokrenuli novi politički smjer predvođen Damirom Kajinom.

S obzirom na nagađanja uoči osnivačke skupštine Istarskih demokrata, jedino iznenađenje je pojava Ivana Heraka i njegov izbor za predsjednika Savjeta stranke. Naime, iz redova Istarskih demokrata, ali i njihovih političkih konkurenata, govorilo se da Herak neće ući u novu stranku. Jedni su govorili da ga ne žele neki ljudi iz Kajinova okruženja, a drugi da on sam ne želi biti u novoj stranci.

Od poznatijih političara koji su bili na prvim okupljanjima Filipinske skupine, na osnivačku skupštinu Istarskih demokrata nije došao Dino Debeljuh. Naravno, nije bio ni Emilio Uljančić u čijem je restoranu 2012. godine održan prvi sastanak, ali on je ionako bio samo na prvim sastancima i to kao Jakovčićev špijun. U Lovcu je bio i Bruno Langer, ali nije izabran na niti jednu funkciju u Istarskim demokratima.                     

Branko Ružić, inicijator i najveći zagovornik osnivanja nove stranke, na skupštini je izabran za generalnog tajnika. Zanimljivo, Istarski demokrati imaju još dva tajnika. Mario Blečić je politički tajnik, a Ivan Pavlov izvršni tajnik. Blečić je, uz Ivana Paulettu i Nenada Klapčića bio i glavni ideolog IDS-a u njegovim začecima, a u razdoblju između ostavke Paulette i dolaska Jakovčića na čelo IDS-a, bio je svojevrsni koordinator stranke.    

Frane Milat, Damir Kajin, Branko Ružić, Vladimir Sladonja i Kristina Radovčić
Frane Milat, Damir Kajin, Branko Ružić, Vladimir Sladonja i Kristina Radovčić

Poput IDS-a, i ID ima pet dopredsjednika među kojima su jedna žena i jedan Talijan. Dopredsjednici Istarskih demokrata su Vladimir Sladonja (Poreč), Frane Milat (Pula), Kristina Radovčić (Poreč), Graziano Musizza (Poreč) i Eđidio Miletić (Sv. Martin - Martinski).

Sladonja i Radovčić su bili u porečkoj udruzi Parenzana, a Sladonja je bio i kandidat za zamjenika gradonačelnika Poreča Rodoljuba Kosića, koji je od aktualnog gradonačelnika Edija Štifanića izgubio za svega nekoliko postotaka manje glasova. Eđidio Miletić je također od prvog dana uz Kajina i sa svojom nezavisnom listom je ušao u Općinsko vijeće Sv. Nedelje. Frane Milat je u ID došao iz ISDF-a, nasljednika Delbiancovog IDF-a. Milat je bio kandidat ISDF-a za gradonačelnika Pule i ostao upamćen po najvećem broju jumbo plakata.    

Članovi Predsjedništva ID-a su: Branko Ružić iz Pićna (po funkciji), Mario Blečić iz Nedešćine (po funkciji), Stevo Žufić (Poreč), Marino Folo (Pula), Josip Bratulić (Poreč), Bruno Poropat (Rovinj), Ines Greblo (Buzet), Boris Štifanić (Poreč), Darko Martinović (Labin), Srđan Pavlov (Umag), Lino Sergo (Pićan), Bruno Celija (Vodnjan), Nikola Dobrila (Pazin), Robert Sošić (Rovinj) i Arijan Šehu (Pula). Prema riječima Branka Ružića, tri mjesta u Predsjedništvu ostaka su upražnjena.

Predsjednik Nadzornog odbora je Fabricio Lukež iz Pićna, a članovi Nadzornog odbora: Željko Paliska (Kršan), Valter Grubica (Poreč), Davor Radolović (Funtana), Nevija Tireli (Kršan), Ilario Višković (Nedešćina) i Doriana Fabić (Poreč).

Na prvi dojam Istarski demokrati će u početku biti najjači na Poreštini i Labinštini, odakle dolazi najviše članova i dužnosnika. Na tim područjima stranka već ima i nekoliko vijećnika – čak pet u Poreču, tri u Pićnu, te po jednoga u Labinu i Sv. Nedelji. S druge strane, u oči bode slaba zastupljenost Puležana u novoj stranci. Šteta da Kajin i njegovi najbliži suradnici nisu pridobili neke od bivših članova Ladonje iz Pule, prije svega Brunu Nefata i Mauricija Licula, jer bez jake baze u najvećem istarskom gradu, teško mogu računati na ozbiljniji politički uspjeh. Inače, u Istarskim demokratima su dva bivša i jedan sadašnji saborski zastupnik, te po jedan bivši ministar, bivši župan i bivši gradonačelnik. (Tekst Eleonora Vlačić, foto: Nenad Čakić)      

Branko Ružić s gostima - Ranko Švraka (HNS) i Danijel Ferić (SDP)
Branko Ružić s gostima - Ranko Švraka (HNS) i Danijel Ferić (SDP)
Darko Martinović, Graziano Musizza i Bruno Celija
Darko Martinović, Graziano Musizza i Bruno Celija
Mario Blečić, politički tajnik stranke i Ines Greblo
Mario Blečić, politički tajnik stranke i Ines Greblo
Novinarka Eleonora Vlačić i Branko Ružić, generalni tajnik Istarskih demokrata
Novinarka Eleonora Vlačić i Branko Ružić, generalni tajnik Istarskih demokrata
Ivan Herak ulazi u dvoranu a Acord Live band zabavlja prisutne
Ivan Herak ulazi u dvoranu a Acord Live band zabavlja prisutne

Porečani su najzastupljeniji u vodstvu i članstvu nove stranke
Porečani su najzastupljeniji u vodstvu i članstvu nove stranke

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa