HEP zaprimio tri ponude za ulaganje u TE Plomin C

0
TE Plomin
TE Plomin

U skladu s odredbama postupka odabira strateškog partnera za ulaganje u blok C termoelektrane Plomin, Hrvatska elektroprivreda je 30. travnja do 12 sati, kako je bilo predviđeno procedurom, zaprimila ponude kvalificiranih ponuditelja. Kvalificirani ponuditelji su oni ponuditelji koji su pozitivno ocijenjeni u prethodnoj, kvalifikacijskoj fazi, u skladu s pravilima Međunarodnog natjecateljskog pregovaračkog postupka.

„Zadovoljni smo što smo uspješno zaključili drugi dio natječaja koji je pokazao da postoji povjerenje potencijalnih ulagača u projekt TE Plomin C i u HEP kao partnera te da smo kvalitetno postavili projekt i vodili natječaj u dosadašnjem postupku“, izjavio je predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede Tomislav Šerić. „S obzirom na tržišne okolnosti za financiranje elektroenergetskih projekata u Europi, zaprimljene ponude kvalificiranih ponuditelja koji su izvršili dubinsko snimanje, znak su da je Hrvatska poželjna za ulaganje u elektroenergetske projekte.“

Izbor strateškog partnera do rujna

U najkraćem roku od mjesec dana projektni tim HEP-a će pažljivo pregledati pristigle ponude i procijeniti jesu li one u svim bitnim dijelovima u skladu sa zahtjevima natječaja. Postupak procjene, kao i cijeli natječaj, provodi se prema strogim pravilima Međunarodnog natjecateljskog pregovaračkog postupka i sukladno unaprijed zadanim kriterijima iz natječajne dokumentacije. Pravila natjecateljskog pregovaračkog postupka zahtijevaju da se svim stranama u postupku, kako HEP-u kao ponuditelju projekta, tako i kompanijama i konzorcijima koji sudjeluju u natječaju kao i HEP-u, osigura potpuna zaštita natjecateljskih interesa i mogućnosti pregovaranja. Stoga, u ovom trenutku, nije moguće izložiti detalje dostavljenih ponuda. U roku od najmanje mjesec dana bit će moguće objaviti s kojim skupinama kvalificiranih ponuditelja je HEP otvorio pregovarački postupak.

Podsjećamo, nakon dostave ponuda koje su obvezujuće u tehničkom dijelu koji jamči stupanj djelovanja elektrane te provedbu mjera i traženih standarda minimiziranja utjecaja na okoliš, stručni projektni tim obavit će evaluaciju ponuda, ustanoviti jesu li u skladu sa zahtjevima natječaja te otvoriti pregovaračke postupke s onim ponuditeljima čije se ponude pokažu valjanima. Taj dio postupka uključuje dubinsku analizu, pojašnjenja i pregovore o svim ostalim relevantnim detaljima ponude. Nakon toga slijedi vrlo složen i detaljan pregovarački postupak tijekom kojega bi se, najranije krajem kolovoza 2014. trebao odabrati strateški partner s kojim se pregovori nastavljaju. Postupak tek onda propisuje pregovore o pojedinostima ugovora, uključujući i financijske aspekte te, nakon toga i potpisivanje ugovora. Cilj HEP-a je da se ugovori potpišu do kraja 2014., što će za ovako složeni projekt biti izazov za oba partnera.

Početak radova 2015. godine

Odabir strateškog partnera za razvoj ovog vrlo složenog elektroenergetskog projekta je odgovoran i ozbiljan posao, jer se radi o investiciji procijenjene vrijednosti od oko 800 milijuna eura. Važno je napomenuti da se radi o ekonomski održivom projektu za koji nisu potrebna državna jamstva niti proračunska sredstva te koji neće opterećivati bilancu Hrvatske elektroprivrede, jer je predviđeno osnivanje posebnog projektnog društva.

Termoelektrana Plomin C je projekt izgradnje zamjenskog bloka za prvi blok TE Plomin. Predviđena snaga novog bloka je 500 MW. Snaga novog bloka određena je temeljem objektiviziranja mogućnosti lokacije i procijenjenih potreba za snagom i energijom u Hrvatskoj, slijedom mogućnosti uklapanja u hrvatski elektroenergetski sustav i provjerenih tehnoloških rješenja za termoelektrane na ugljen. Početak radova na izgradnji TE Plomin C predviđen je u 2015. godini, a puštanje u pogon 2019. godine.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa