Potvrđena optužnica protiv Valtera Flega

0
Valter Flego
Valter Flego

Optužno vijeće Županijskog suda u Rijeci, kojim je predsjedala sutkinja Srebrenka Šantić potvrdilo je optužnicu USKOK-a protiv istarskog župana Valtera Flega, te će predmet biti dodijeljen sucu i zakazano ročište.

Valter Flego se tereti za zlouporabu položaja i ovlasti dok je bio buzetski gradonačelnik te da je gradski proračun oštetio za više od 539 tisuća kuna. Naime, na teret mu se stavlja da je od 11. ožujka 2010. do 30. svibnja 2013. sebi i suradnicima, zamjeniku gradonačelnika, predstojniku Ureda gradonačelnika i trima pročelnicima upravnih tijela Grada Buzeta, protuzakonito povećao plaće.

Kako bi to učinio, protivno Zakonu o plaćama u lokalnoj samoupravi, koji je stupio na snagu 11. ožujka 2010., donio je Pravilnik o radu gradske uprave Grada Buzeta na temelju kojega mu je osnovna plaća uvećana za pet posto na ime stjecanja znanstvenog stupnja magistra znanosti i 15 posto za troškove pripreme za sudjelovanje u protokolarnim događajima.

Flego: Ministarstvo uprave u rujnu 2010. nije imalo primjedbi

"Plaća gradonačelnika Grada Buzeta, dužnost koju sam obnašao od 2005. do 2013. nikada nije bila sporna i oduvijek poznata javnosti", rekao je u svoju obranu Valter Flego, odmah nakon pokretanja istrage.

To je, rekao je tda Flego, utvrdilo Ministarstvo uprave koje je u rujnu 2010. dalo nedvojbeno tumačenje kojim potvrđuje da su isplate plaća u Gradu Buzetu vršene samo i isključivo u skladu sa zakonom.

"Podsjećam, tu je i nalaz državne revizije koja je za rad gradske uprave Buzeta i isplate plaća dala čistu peticu. Zašto je, u kojem trenutku i u koju svrhu moja plaća postala sporna, morate pitati Ministarstvo uprave. Neshvatljivo je da u demokratskoj državi jedno Ministarstvo preko noći može promijeniti tumačenje, hladnokrvno dezavuirati Ured za državnu reviziju i tražiti sankcije za nešto što su još jučer proglasili besprijekornim. Vjerujem da sam sve radio po Zakonu, no danas se u našoj zemlji puno toga propituje pa neka se i ovaj predmet ispita", rekao je tada istarski župan Valter Flego. (N.Č.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa