Proračun Istarske županije među najotvorenijima u državi

0
Sjedište Istarske županije u Flanatičkoj ulici u Puli
Sjedište Istarske županije u Flanatičkoj ulici u Puli

Proračun Istarske županije je, prema najnovijem istraživanju Instituta za javne financije, najotvoreniji u Hrvatskoj kada se promatraju podaci koji se odnose na županijske uprave, dok je u samom vrhu otvorenosti kada se promatra zajedno s prosjekom objavljenih dokumenata svih jedinica lokalne samouprave.

Istraživanjem se analizirala dostupnost i otvorenost općinskih, gradskih i županijskih proračuna u 2013. i 2014. godini, u razdoblju u kojem su tijela lokalne i područne samouprave trebale javno objaviti sedam proračunskih dokumenata.

Cjelokupno istraživanje pokazalo je da hrvatske općine, gradovi i županije još uvijek troše previše javnog novca i to na netransparentan način, što nije praksa kad je u pitanju Istarska županija i istarski gradovi.

Stručnjaci Instituta za javne financije iznimno su pozitivno ocijenili pozivanje građana na javne rasprave i tribine o lokalnim proračunima za što su pohvaljeni Labin i Buje.

Istarska županija i Buje, pak, imaju dobro napravljene i pregledne internetske stranice, gdje je jednostavno pretraživati proračune.

Istarski župan Valter Flego ocijenio je rezultate istraživanja veoma zadovoljavajućim. „Cilj mog djelovanja je županijska uprava s visokom razinom pouzdanosti, otvorenosti i transparentnosti, te usmjerenost na korisnika (građanina) i efikasnost u radu. Provedeno istraživanje Instituta za javne financije potvrdilo je da Istarska županija i istarski gradovi dobro rade“, zaključio je župan Flego.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa