I to je moguće: Načelniku vijećnici otkazali poslušnost, pa mu odluku progurala oporba

0
Gianvlado Klarić, načelnik Općine Sveta Nedelja
Gianvlado Klarić, načelnik Općine Sveta Nedelja

Izmjena Odluke o komunalnom doprinosu Općine Sv. Nedelja, koju je načelnik Gianvlado Klarić dao Općinskom vijeću na usvajanje, prošla je samo zahvaljujući glasovima oporbenih vijećnika. Klarić je, naime, predložio da se graditelji obiteljskih stambenih objekata oslobode dijela komunalnog doprinosa u visini od 50 posto za naknadu za izgradnju prilazne ceste.

Međutim, od vijećnika vladajuće koalicije IDS-SDP-HNS, kojoj pripada i načelnik Klarić, smanjenje doprinosa podržalo je samo njih troje: Mladen Vlačić (SDP), Maksida Beganović (IDS)  i Srećko Kos (IDS), dok su protiv bili Andrea Černjul (IDS), Luka Klapčić (HNS) i Branko Zulijani (SDP). Patricij Načinović (IDS) i nezavisni Miljenko Vidić bili su suzdržani.

Svi oporbeni vijećnici, osim Vidića, redom su digli ruke za smanjenje komunalnog doprinosa, pa je odluka prihvaćena sa 7 glasova za, 3 protiv i 2 suzdržana.

Luka Klapčič i Andrea Černjul
Luka Klapčič i Andrea Černjul

Samom glasanju prethodila je duža rasprava, tijekom koje su vijećnici vladajuće koalicije izrazili sumnju da se smanjenjem komunalnog doprinosa nekome želi pogodovati, te da se time općina odriče sredstava koja bi mogla uložiti u razvoj komunalne infrastrukture.

Andrea Černjul (IDS) je predložio da se odluka, ukoliko se prihvati, počne primjenjivati tek od iduće godine. Njegov je prijedlog dan na glasanje, no u konačnici nije prihvaćen. Razloge zbog kojih su oporbenjaci glasali za smanjenje komunalnog doprinosa možda najbolje opisuje izjava Susie Blašković (Nezavisna lista Srećka Mohorovića) koja je istaknula kako gradnju svakako treba podržati čak i ako se radi o gradnji kuća za odmor, jer to znači da će njezini korisnici, umjesto da odu u Labin ili Rabac, boraviti na području Općine Sveta Nedelja. Osim toga, kazala je Blašković, za gradnju bilo čega u današnje vrijeme je potrebno imati hrabrosti. (Tekst i foto: Danijela Bukvić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa