Uskrsna poruka biskupa Kutleše: Isus je uskrsnuo! Aleluja

0
Biskup Dražen Kutleša (foto: Glas Koncila)
Biskup Dražen Kutleša (foto: Glas Koncila)

Radost uskrsnog jutra već se stoljećima obznanjuje svim ljudima: Isus je uskrsnuo. Pobijedio je smrt. Više ne može umrijeti. On zauvijek živi – vječno živi. Taj vječni život Isus nudi i nama. Poziva nas da ga slijedimo, da budemo s njim ovdje i u vječnosti. Da budemo vječno radosni i sretni.

Zašto se Bog toliko brine za čovjeka? Zašto ga traži, prati, nudi svoju milost, pomoć? Samo je jedan odgovor: Bog ljubi čovjeka. Čovjek je Božje stvorenje. Slika i prilika Božja. Ovdje rado pokušavamo usporediti Boga s dobrom majkom koja se s puno ljubavi brine za svoje dijete. Ali Bog je u ljubavi mnogo veći i od dobre majke, još se više brine za svakog čovjeka.

Dapače, Bog čini nešto što je nama nezamislivo: daruje nam svoga Sina koji se žrtvovao za sve nas. Hoće da se svi ljudi po njemu spase.

A kako čovjek odgovara na tu Božju ljubav?

Naša stvarnost je, čini nam se, sve prije nego li sretna. Zlo je prisutno oko nas i u nama. Neprijateljstva, svađe, mržnje, ubijanja, krađe te prijevare u međuljudskim odnosima, a u čovjekovoj duši grijeh stvara nemir, nezadovoljstvo i strah. Čovjek susreće u životu patnju, razne bolesti i na kraju smrt. Jednom riječju: križ.

Isus je ušao u tu ljudsku stvarnost i svojim životom pokazao da se i nošenjem križa može imati mir u srcu, dijeliti radost i nadu drugima oko sebe i sigurnost da se po umiranju s križem ulazi u vječni život. Tko istinski slijedi Isusa pronalazi snagu kako bi drugima mogao oprostiti. Mir i radost može biti prava stvarnost i u ovoj suznoj dolini. Po križu je Isus svojevoljno prihvatio i smrt da bi uskrsnuo, ušao u život vječni. 

I mi smo u Isusa povjerovali, prihvatili ga. Trudimo se istinski  slijediti ga na životnom putu. Ustrajati nam je, a On nas neće ostaviti. S nama će biti na našem križnom putu i pomoći će nam nositi križ. Neće nam oduzeti križ, jer je on sredstvo spasenja, ali kada s križem posrnemo ili padnemo, blago će nas podići i dati snage za nastavak puta do naše Kalvarije, a tamo će se već nazirati svitanje uskrsnog jutra, našeg uskrsnuća.

Svim vjernicima i svim ljudima dobre volje čestitam sretan i blagoslovljen Uskrs uz obilje Božjeg blagoslova i mira. (Dražen, biskup)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa