Istarska županija za odgodu primjene novog Zakona o vodama

0
O vodoopskrbi uoči turističke sezone istarski čelnici razgovarali u Butonigi
O vodoopskrbi uoči turističke sezone istarski čelnici razgovarali u Butonigi

Članovi Savjeta za gospodarstvo Istarske županije na svojoj su redovitoj sjednici, održanoj u četvrtak, 17. travnja, u Istarskom vodovodu, na postrojenju Butoniga, raspravljali o stanju u vodoopskrbi – iznimno važnoj temi  uoči turističke sezone. Sjednici su prisustvovali istarski župan Valter Flego, direktor Istarske razvojne agencije Boris Sabatti, pročelnik Upravnog odijela za gospodarstvo Alen Damijanić, predsjednica HGK-Županijske komore Pula Jasna Jaklin Majetić, gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić i direktorica Istarskog vodovoda Laura Šuperina.

Kako je objasnio istarski župan Valter Flego, Uredbom Vlade od 1. travnja dignuta je cijena naknade za korištenje voda što predstavlja novi udar na troškove domaćinstva, građana, obrtnika, poljoprivrednika i gospodarstva.

„No, to nije sve. Prema novom Zakonu o vodama, od 1. siječnja 2015. godine koncesija bi se plaćala na zahvaćenu vodu, a ne na fakturiranu kao sada i, ono najgore, ne samo što bi se naknada plaćala na zahvaćenu vodu već bi se na to obračunavao i PDV“, naglasio je župan Flego, dajući jasno do znanja kako je Županija protiv takvih prijedloga. Naime, župan smatra kako je cijena vode, naknade za korištenje, naknade za vodozaštitu i sve što ulazi u cijenu kubika koju plaćaju gospodarstvo i domaćinstva, već sada visoka, ne zato što to ide vodovodima, jer „vodovod ne dobije u ukupnom kolaču čak ni 50 posto sredstva, a s tim prihodima ostvaruje izuzetne rezultate. Štoviše, Istarski vodovod Buzet, cijenu vode nije povećavao od 2005. godine“, dodao je župan Flego.

"Na prijedlog županijskog Savjeta za gospodarstvo, Istarska županija, a siguran sam i HGK-Županijska komora Pula, podržat će inicijativu Grupacije vodovoda i kanalizacije u Republici Hrvatskoj da se odgodi primjena odredbe novog Zakona o vodama jer nije vrijeme za dodatne troškove ni industriji ni domaćinstvima", zaključio je župan.

Na povećanje cijene vode osvrnula se i predsjednica HGK-Županijske komore Pula Jasna Jaklin Majetić istaknuvši kako to znatno utječe na poslovanje gospodarskih subjekata. Izrazila je, pak, zadovoljstvo spoznajom da postoje dostatne količine vode za sve djelatnosti što jamči kvalitetnu i zdravstveno sigurnu vodoopskrbu u turističkoj sezoni.

Na sjednici Savjeta za gospodarstvo dotaknulo se i teme nezaposlenosti u Istarskoj županiji. Trenutan broj nezaposlenih iznosi 9.600 osoba, što je za 1.500 manje nego na dan 30. ožujka.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa