Mrtve lastavice upetljane u mrežu na gradskoj palači u Vodnjanu

0
Mreža pogubna za lastavice postavljana je na gradskoj palači u Vodnjanu
Mreža pogubna za lastavice postavljana je na gradskoj palači u Vodnjanu

Na Zeleni telefon 14. travnja stigla je prijava građana o postavljanju zamki za ptice, točnije lastavice, na gradskoj palači u Gradu Vodnjanu. Građani su poslali i fotografije na kojima se vidi mrtva lastavica zapetljanja u mrežu koja je postavljena oko tornja tik ispod krova.

Na fasadi su prisutna gnijezda lastavica i poznato je da se svake godine vraćaju na isto mjesto i da su zaštićena vrsta. Prema Pravilniku o strogo zaštićenim vrstama (NN 144/2013) lastavice su strogo zaštićena vrsta (Hirundo daurica Linnaeus, Hirundo rupestris Scop., Hirundo rustica Linnaeus).

A prema Zakonu o zaštiti prirode (NN 080/2013), čl.66. zabranjuje se uporaba sredstava za hvatanje i ubijanje svih vrsta ptica koje se prirodno pojavljuju na teritoriju Republike Hrvatske koje mogu prouzročiti njihovo lokalno nestajanje ili značajan poremećaj njihovih populacija kao što su stupice, mreže, zamke, kuke i lijepak te ostalo. Udruga Zelena Istra slučaj je prijavila Inspekciji zaštite prirode koja će poduzeti potrebne mjere. Ovo nije prvi slučaj Zelenog telefona o namjernoj likvidaciji lastavičjih gnijezda što govori o potrebi senzibiliziranja javnosti o toj strogo zaštićenoj vrsti.

Iako je populacija lastavica još uvijek stabilna uništavanje njihovih staništa i okoline može dovesti do nestanka na područjima gdje su nekad bile uobičajene. Kao i svake godine, pa tako i ove, lastavice se vraćaju i nagovještaju početak proljeća. Njihov povratak obilježava se 19. ožujka Danom lastavica. Ove prekrasne male ptice selice iz porodice Hirundinidae vraćaju se iz toplih krajeva u naše podneblje gdje se razmnožavaju i obitavaju veći dio godine.

Ljudi su lastavicama pridodali i razna značenja i simbole. Tako lastavice simboliziraju nadu i plodnost, a Rimljani su vjerovali da je velika nesreća naškoditi lastavici. Pomorci su nosili tetovaže lastavica koje su im davale poseban status i štitile ih na njihovim putovanjima.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa