Pulski ugostitelji najbolji na 8. Gastro okusima Istre

0
Kuhari iz istarskih renomiranih restorana koji su sudjelovali u ovogodišnjim Gastro okusima još su jednom pokazali svoju kreativnost, maštovitost i znanje pri spravljanju jela
Kuhari iz istarskih renomiranih restorana koji su sudjelovali u ovogodišnjim Gastro okusima još su jednom pokazali svoju kreativnost, maštovitost i znanje pri spravljanju jela

Udruženje obrtnika Pule pobjednik je u spravljanju jela od šparuga na 8. Gastro okusima Istre, održanim 11. travnja u Labinu. Budući da su uskrsni blagdani pred nama pulski ugostitelji pripremili su vazmene kalamare, a u jelu su objedinili šparuge, kalamare, jaja te sve ono što ide uz blagdanski uskrsni stol.

Drugo mjesto osvojila je ekipa  Udruženja obrtnika Labina s proljetnim škartocom, a treće Udruženje obrtnika Pazina s roladom od maskarponea i šparoga.

Pred žirijem nije bio nimalo lak zadatak je jer 40-ak ugostitelja iz sedam istarskih Udruženja obrtnika pokazalo veoma kvalitetnu i raznoliku ponudu tradicionalnih istarskih jela iz izvorne istarske domaće kuhinje i autohtonih zdravih namirnica. Valja reći da su neki istarski ugostitelji pripravljali i moderna jela, bazirana na našim domaćim sastojcima.

Labinski Trg labinskih rudara pretvorio se na jedan dan u ogromnu kuhinju u kojoj su se za štednjacima sedam Udruženja obrtnika iz Istre izmjenjivali oni najbolji istarski kuhari. Posjetitelji nisu krili zadovoljstvo ponuđenim jelima, a ponuda je doista bila raznolika: pljukanci, njoki i fuži s raznim umacima, palente - zapečene, s gljivama, sa šugom od boškarina, sa sipama, carpaccio od tunjevine do krafa. Kuhari iz istarskih renomiranih restorana koji su sudjelovali u ovogodišnjim Gastro okusima još su jednom pokazali svoju kreativnost, maštovitost i znanje pri spravljanju jela.

Svi koji su posjetili i kušali delicije na ovogodišnjoj manifestaciji bili su složni u ocjeni da je lijepo da Istrijani čuvaju tradiciju i običaje „u pijatu“. Mnogi su bili zadivljeni inovacijama i promjenama prisutnim u spravljanju hrane,  ali i načinu na koji su, kako je primijetio i istarski župan Valter Flego, „tradiciju sljubili s modernim zahtjevima delikatnog i probirljivog europskog tržišta“.  Naravno sva jela bila su sljubljena s najboljim istarskim vinima.

Predsjednik žirija labinski gradonačelnik Tulio Demetlika kazao je kako je žiri imao tešku odluku, ali da je u pobjedničkom jelu prevladao opći dojam, okus, izgled i originalnost. Osim njega u žiriju su bili još direktorica Turističke zajednice Labina Radmila Paliska Kos, predsjednik Obrtničke komore Istarske županije Mario Paliska i profesor ugostiteljstva Ivica Juričević.

Podsjetimo, Gastro okusi Istre manifastacija je koja se organizira s ciljem promocije istarskog ugostiteljstva, izvorne domaće kuhinje i autohtonih zdravih namirnica. Na otvorenju 8. Gastro okusa Istre u Labinu prigodnim riječima obratili su se Mario Paliska, predsjednik Obrtničke komore Istarske županije, Valter Karlović, predsjednik Udruženja obrtnika Labin, Dušan Černjul, predsjednik Ceha ugostitelja Obrtničke komore Istarske županije, gradonačelnik Labina Tulio Demetlika i istarski župan Valter Flego. (Tekst: Eleonora Vlačić, foto: Roberto Matković)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa